Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Λιαστές ντομάτες και σκόνη ντομάτας

Οι λιαστές ντομάτες είναι ένας τρόπος να κρατήσουμε το απόλυτο αυτό καλοκαιρινό λαχανικό στο τραπέζι μας και στη διατροφή μας το χειμώνα...

και θα χρειαστούμε κατ' αναλογία
δύο κιλά κόκκινες στρογγυλές ντομάτες
200 γρ χοντρό θαλασσινό αλάτι
ένα μεγάλο ξέβαθο ταψί
τούλι ή μια αυτοσχέδια κρησάρα

Ξεκινάμε:

Κόβουμε τις ντομάτες κάθετα από το κοτσάνι προς την ουρά σε πολύ λεπτές φέτες περίπου στα 0,5 εκατοστά
απλώνουμε τις φέτες μας στο ταψί μας και τις πασπαλίζουμε με το αλάτι μας τις τοποθετούμε στον ήλιο καλυμμένες με ένα τούλι για να τις προστατέψουμε από τα διάφορα ζωύφια και τη σκόνη - μπορούμε αν θέλουμε αντί για τούλι να ατασκευάσουμε με σήτα κάτι σαν κρησάρα οπότε θα έχουμε απόλυτη προστασία και από τα ζουζούνια και από τον αέρα - η διάρκεια τώρα της αποξήρανσης έχει να κάνει με το πόσο ισχυρός είναι ο ήλιος αλλά και το πως εμείς θέλουμε να είναι οι ντομάτες μας... # αν τις θέλουμε ξερές ώστε να τις διατηρήσουμε σε γυάλινο βάζο η αποξήρανση διαρκεί περίπου επτά ( 7 ) ημέρες - πάντα ανάλογα με την ηλιοφάνεια - # αν θέλουμε να τις διατηρήσουμε στο λάδι χρειαζόμαστε λιγότερο χρόνο αποξήρανσης περίπου τρεις ( 3 ) με τέσσερις ( 4 ) μέρες... εκείνο που δεν ξεχνάμε είναι να τις βάζουμε κάθε βράδυ μέσα στο σπίτι για να μην τραβήξουν υγρασία εκτός και αν το μέρος που ζούμε είναι πολύ ξηρό και το βράδυ δεν ανεβάζει υγρασία... καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμες οι ντομάτες μας όταν πια έχουν εξατμιστεί όλα τους τα υγρά και είναι τελείως στεγνές - δεν τις αφήνουμε να ξεραθούν τελείως γιατί μετά θα χρειαστεί να τις μαλακώνουμε με νερό πριν τις χρησιμοποιήσουμε- όταν ήμαστε ικανοποιημένοι από την αποξήρανσή τους τις τινάζουμε να φύγει το αλάτι και τις αποθηκεύουμε ή κρεμασμένες αφού τις περάσουμε σε κλωστή σε ξηρό μέρος - αυτός ο τρόπος για να τον ακολουθήσουμε πρέπει να ήμαστε απόλυτα σίγουροι ότι το μέρος είναι κατάλληλο αλλιώς θα μας χαλάσουν - ή σε γυάλινο δοχείο το οποίο αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και χωρίς υγρασίες ντουλάπι αν τώρα θέλουμε να τις διατηρήσουμε στο λάδι - όπως είπα τις έχουμε αποξηράνει λιγότερο χρόνο - τις βάζουμε σε γυάλινα βάζα με την προσθήκη λαδιού και αν θέλουμε ρίγανη ή σκόρδο - αυτό βέβαια περιορίζει την χρήση τους σε κάποια φαγητά που δεν θέλουμε ρίγανη ή σκόρδο- και τώρα να κάνουμε ένα μπαχαρικό με τις φλούδες από τις ντομάτες μας;

Ναι;

Ας δούμε τι είναι...

Είναι αποξηραμένη και τριμμένη φλούδα ντομάτας είναι ένα πολύ γευστικό μπαχαρικό το οποίο κάνω κάθε καλοκαίρι και με το οποίο μπορούμε να νοστιμίσουμε ένα πλήθος φαγητών αλλά και να ωφεληθούμε από τις σπουδαίες ιδιότητες του λυκοπενίου

Μπορούμε να την προσθέσουμε σε μείγματα μπαχαρικών δικής μας εμπνεύσεως σε πολλούς χυμούς λαχανικών αλλά και να αρωματίσουμε το αλάτι μας προσθέτει μιά διαφορετική νότα γεύσης σε ένα πλήθος φαγητών μας χειμώνα - καλοκαίρι καθώς είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο μπαχαρικόδένει δε εξαίρετα με το κουρκούμι για τις περισσότερες σάλτσες μας...όλη μας η διαδικασία γίνεται και αυτή στον ήλιο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι λιαστές ντομάτες μεγάλης αποξήρανσης μόνοπου εδώ χρησιμοποιούμε μόνο τις φλούδες από τις ντομάτες... καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμες αν πιάνοντάς τες στα δάχτυλά μας να τρίβονται πολύ εύκολα... όταν είναι λοιπόν έτοιμες έχουμε τρεις τρόπους να τις τρίψουμε ή με τα χέρια μας ή στο γουδί ή στο μούλτι αν έχουμε κάνει μεγάλη ποσότητα και τις αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και ξηρό περιβάλλον σε γυάλινα βάζα...

Καλή επιτυχία...

Δείτε επίσης:
Καρκίνος του μαστού, καταπολέμηση με δύο απλές τροφές.
Ποια Τρόφιμα Έχουν Αφροδισιακές Ιδιότητες
Σπιρουλίνα - Η τροφή των αστροναυτών στο πιάτο σας
Σπανάκι καρότα και βερίκοκα εχθροί της άνοιας
Ψωμί και δίαιτα πάνε μαζί!

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

botanologia

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας