Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Δυόσμος

Ο δυόσμος (Mentha spicata) είναι μια πολυετής πόα ύψους συνήθως μέχρι 70 εκ., η οποία διαθέτει εξαίσια ευωδιά με αναζωογονητική επίδραση. Σ’ αυτό το απαραγνώριστο χαρακτηριστικό του οφείλει
άλλωστε και το όνομά του, το οποίο αποτελεί παραφθορά της εύστοχης αρχαιοελληνικής ονομασίας «ηδύοσμος». Η ακριβής καταγωγή του δυόσμου δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, αυτοφύεται πάντως στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στις περισσότερες από τις μεσογειακές χώρες, ενώ χάρη στα συγγράμματα του Ιπποκράτη και του Διοσκουρίδη γνωρίζουμε ότι ήδη στην αρχαιότητα απολάμβανε τη φήμη ενός πολυδύναμου θεραπευτικού βοτάνου.


Ο δυόσμος μοιάζει αρκετά με την πολύ συγγενική του μέντα, από την οποία πάντως εύκολα μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει αρκεί να θυμάται ότι τα φύλλα του είναι πιο ανοιχτόχρωμα και έχουν πιο ρυτιδωμένη επιφάνεια, ενώ ο βλαστός του είναι πράσινος, σε αντίθεση με της μέντας που έχει καφεκόκκινη χροιά. Παραπλήσιες είναι και οι ιδιότητές τους, ο δυόσμος όμως έχει σαφώς ηπιότερη δράση από την μέντα, λόγω κυρίως της πολύ μικρής περιεκτικότητας του στην διεγερτική ουσία μινθόλη. Η χρήση του έτσι ενδείκνυται ακόμα και στα παιδιά, ενώ δεν απαγορεύεται σε όσους ακολουθούν ομοιοπαθητική θεραπεία. Είναι μάλλον σπάνιο να βρεθεί άνθρωπος που βλάπτεται από τον δυόσμο καθώς χαρακτηρίζεται από απόλυτη απουσία τοξικότητας, το έγχυμά του μπορεί λοιπόν να πίνεται άφοβα μετά από κάθε βαρύ ή πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα επειδή διεγείρει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων και αποτρέπει την εμφάνιση του ενοχλητικού φουσκώματος. Καταπραΰνει επίσης την δυσπεψία, λόγω της αντισπασμωδικής του δράσης ανακουφίζει τους κοιλιακούς πόνους που οφείλονται σε σπασμούς, δρα ακόμα ως διουρητικό και εφιδρωτικό μέσο.
Οι πιο ευαίσθητοι οργανισμοί, αν πιούν το έγχυμά του νηστικοί, νιώθουν μια εφήμερη και μάλλον ευχάριστη αίσθηση ζεστασιάς, η οποία οφείλεται στην ήπια αγγειοδιαστολή που προκαλεί. Στο επίπεδο του νευρικού συστήματος και στην σφαίρα των συναισθημάτων, αντιθέτως, ο δυόσμος «ψύχει» και καθησυχάζει, η χρήση του προσφέρει έτσι σημαντική βοήθεια στα πρώιμα στάδια της υστερίας και σε μεταβατικές περιόδους που σημαδεύονται από έντονο άγχος, πονοκεφάλους ή ταχυκαρδίες, ενώ ηρεμεί επίσης τα παιδιά που συχνά δυσανασχετούν και εκνευρίζονται εύκολα.

Το αιθέριο έλαιό του, το ηδυοσμέλαιο, λόγω κυρίως της αντισηπτικής, αντιβακτηριακής, επουλωτικής και αντικνησμώδους δράσης του, βρίσκει πολλές εφαρμογές στην φαρμακοποιία και την κοσμητολογία, ενώ οι αρωματοθεραπευτές το μεταχειρίζονται κυρίως για να κατευνάσουν το χρόνιο άγχος και να προσφέρουν γαλήνη στο ταραγμένο νευρικό σύστημα του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο δυόσμος είναι φυτό που αναπτύσσεται γρήγορα και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά κλίματα και εδάφη, χρειάζεται όμως απαραιτήτως ηλιοφάνεια για πολλές ώρες την ημέρα, συχνά ποτίσματα τις ζεστές μέρες και τακτικές λιπάνσεις με αρκετές μονάδες αζώτου. Πολλαπλασιάζεται σχετικά νωρίς την άνοιξη με μοσχεύματα και σπόρο, ενώ οι πιο αποδοτικές αποστάσεις φύτευσης είναι 30 εκ. επί της γραμμής και 60 εκ. ανάμεσα στις γραμμές. Αυτή την εποχή πάντως βρίσκουμε στα φυτώρια τα σπορόφυτά του μαζί φυσικά με πιο αναπτυγμένα φυτά, τα οποία μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα, σε χώμα εύφορο που στραγγίζει καλά. Δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες, ούτε έχει σημαντικούς εχθρούς, χρειάζεται όμως αρκετή προσπάθεια πριν και μετά την φύτευση του για τον περιορισμό των ζιζανίων. Μετά από τρία χρόνια η καλλιέργεια του πρέπει να συνεχίζεται σε άλλο χωράφι ή θέση γιατί αδυνατίζει και μειώνεται κατά πολύ η παραγωγικότητά του. Μπορούμε να συγκομίσουμε το δυόσμο μέχρι και τρεις φορές το χρόνο, με την πρώτη να γίνεται λίγο πριν την άνθιση (Ιούνι0-Ιούλιο) και την τελευταία στις αρχές του φθινοπώρου. Τον κόβουμε λίγο ψηλότερα από τη μέση του και αφού τον δέσουμε σε μάτσα, τα κρεμάμε και τα αποξηραίνουμε σε χώρο σκιερό που αερίζεται καλά για περίπου μια βδομάδα.

Δείτε επίσης:
Ρόφημα με βρώμη, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά!
Αλκαλική δίαιτα… άλλο ένα διατροφικό τέχνασμα;
Καθαρισμός και αποτοξίνωση του εντέρου, του βασιλιά των οργάνων
Διώξτε τον επιχείλιο έρπη άμεσα και χωρίς φάρμακα

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


realfarm.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας