Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης

Με ποιο τρόπο λειτουργεί ως φάρμακο

Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν σύμβολο χαράς και ευτυχίας σε τέτοιο βαθμό ώστε το στεφάνι στους γάμους περιείχε και κλαδιά ρίγανης.


Χρησιμοποιούνταν κυρίως ως φάρμακο για δηλητηριάσεις, σπασμούς και πρηξίματα, σαν αφέψημα κατά του στομαχόπονου, ενώ κατείχε ξεχωριστή θέση στην μαγειρική για πολλούς αιώνες. Είναι σπασμολυτική, καταπολεμά το άσθμα, την ατονία και τη δυσμηνόρροια.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρίγανης:

Βοηθά στους μυικούς πόνους και στους ρευματισμούς.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, το λεγόμενο ριγανόλαδο, καταπολεμά αποτελεσματικά το πονόδοντο, όταν εφαρμοσθεί τοπικά.
Βοηθά στους ρευματικούς πόνους : θερμαίνουμε σε ένα στεγνό τηγάνι φρέσκια κοπανισμένη ρίγανη και τη βάζουμε στο σημείο που πονάει. Με την θέρμανση το αιθέριο έλαιο της γίνεται ακόμα πιο δραστικό.
Έχει 12 φορές ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι, 30 φορές περισσότερο από την πατάτα και 42 φορές περισσότερο από το μήλο.
Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και β-καροτίνης και για αυτόν τον λόγο είναι σοφό να πίνεται κυρίως σαν αφέψημα.
Στην Ιταλική αλλά και στην Ελληνική κουζίνα τη χρησιμοποιούμε πολύ, φρέσκια αλλά κυρίως αποξηραμένη σε χωριάτικες σαλάτες, πίτσες, σάλτσες και φυσικά σαν άρτυμα στα κρέατα. Επίσης μπορούμε να αρωματίσουμε ελαιόλαδο, ξύδι ακόμα και βούτυρο για να τα χρησιμοποιήσουμε σε διάφορες μαγειρικές παρασκευές.

Για να διατηρήσει το σκούρο πράσινο ζωντανό χρώμα της και μετά την αποξύρανση, αφού τη μαζέψουμε, είναι καλό να την πλύνουμε και να την στεγνώσουμε αμέσως. Στη συνέχεια τη συσκευάζουμε σε ματσάκια και τη τοποθετούμε σε σκοτεινό σημείο για να ξεραθεί. Όταν αποξηρανθεί εντελώς, τρίβουμε προσεκτικά τα φύλλα της και την αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα ώστε να τα χρησιμοποιούμε κατά βούληση.

Μερικά «μυστικά» για τη ρίγανη:

Βάλτε το φυτό της ρίγανης στη γλάστρα μαζί με το χώμα και προσθέστε λίγα χαλίκια. Ποτίζετε το χώμα με μικρή ποσότητα νερού περίπου 2 φορές την εβδομάδα (ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες) και μην ποτίζετε ποτέ τα φύλλα του φυτού. Θα αναπτύσσεται συνέχεια και έτσι θα μπορείτε να τη μαζεύετε από το σπίτι σας φρέσκια για όλο το χρόνο!


Στην ενότητα μας "Βότανα" μπορείτε να μάθετε όλα τα μυστικά για τα βότανα και πως να έχετε πάντα υγεία χωρίς φάρμακα!!!

Δείτε επίσης:
Συνταγές με μηλόξυδο για τo δέρμα, το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα
Η συνταγή για το ρόφημα που γιατρεύει τα πάντα
Υγεία, Τα θαυματουργά γιατροσόφια !
Αρχαία θαυματουργά φάρμακα από την εποχή του Ιπποκράτη!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

metrogreece.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας