Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Ελληνικός καφές ο καλύτερος

Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ είναι ό,τι πρέπει για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ζωντάνια και σίγουρα αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών Ελλήνων. Μας ξυπνάει, χαρίζει στιγμές απόλαυσης και σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, μας δίνει περισσότερα χρόνια ζωής...Τα δεδομένα που συνδέουν τη κατανάλωση ελληνικού καφέ με τη μακροζωία, έρχονται από μια μελέτη που διεξήχθη στην Ικαρία, που ως γνωστόν είναι το νησί με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα στον κόσμο. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρική Σχολής Αθηνών, Χριστόδουλου Στεφανάδη-ο οποίος μάλιστα είναι Ικαριώτης- και τους συνεργάτες του, οι οποίοι εξέτασαν την κατανάλωση καφέ και την επίδρασή της στα επίπεδα υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού.

Η μελέτη αφορούσε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών, σε σύνολο 673 μονίμων κατοίκων του νησιού, ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία των 142 κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά παραδοσιακό ελληνικό καφέ.

Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να επικεντρώσει την έρευνα της στην κατανάλωση καφέ, λόγω ευρημάτων προηγούμενης έρευνας που υποστήριζαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Εκείνοι που έπιναν περισσότερο ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία, από εκείνους που έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βραστός ελληνικός καφές με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του και μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, ωφελεί τον οργανισμό μας πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καφέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη εστιάζει στην Ικαρία, αφού το ακριτικό νησί συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων του κόσμου.

Από τα καφενεία του χωριού, στην πλατεία Κολωνακίου…

Και καθώς η έρευνα αυτή γνώρισε δόξες, ο ελληνικός καφές έγινε συνώνυμο της ευζωίας και της μακροημέρευσης αλλά και του… μποέμικου τρόπου ζωής. Έτσι, μην παραξενευτείτε, αν δείτε μουσάτους hipsters να απολαμβάνουν έναν διπλό ελληνικό ή υπερδραστήρια μεγαλοστελέχη να τον προτιμούν έναντι του εσπρέσο τους… Η Ελλάδα, είναι πάλι μόδα! Καφεδάκι κανείς;Δείτε επίσης:
Καρκίνος του μαστού, καταπολέμηση με δύο απλές τροφές.
Ποια Τρόφιμα Έχουν Αφροδισιακές Ιδιότητες
Σπιρουλίνα - Η τροφή των αστροναυτών στο πιάτο σας
Σπανάκι καρότα και βερίκοκα εχθροί της άνοιας
Ψωμί και δίαιτα πάνε μαζί!

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

athinapoli.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας