Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Αιθέριο έλαιο: Πως να κάνεις απόσταξη

Υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να βγάλεις τα αιθέρια έλαια από ένα φυτό. Η απόσταξη είναι ο καλύτερος και ο αρχαιότερος. Θα σου τρις τρόπους για την απόσταξη. Και οι τρις θα σου δώσουν αιθέρια έλαια τα μέτρια τα καλά και τα τέλεια.


Τα μέτρια και τα καλά είναι αυτά που υπάρχουν στο εμπόριο. Τα τέλεια δεν υπάρχει λόγος να βγουν στο εμπόριο μιας και ο αγοραστής θα πρέπει να περιμένει δυο με τρία χρόνια για να διαπιστώσει ότι έχει στην κατοχή του την υπέρτατη σταγόνα του άνθους αν δεν είναι ιδικός στα αρώματα. Το άρωμα που θα πορευτεί στα χρόνια χωρίς να χάσει την παραμικρή ιδέα από τις ιδιότητες του. Τα καλά αιθέρια έλαια του εμπορίου διαρκούν δυο χρόνια η και λίγο περισσότερο τα μέτρια δεν αντέχουν περισσότερο από έναν χρόνο και τα καταλαβαίνεις από την αρχή που το άρωμα τους είναι εξασθενημένο.

1) Για να βγάλεις ένα αιθέριο έλαιο μέτριας ποιότητας ( που παρ όλη την μετριότητα του η αξία του και οι ιδιότητες του δεν περάν απαρατήρητες ) χιάζεσαι έναν αυτοσχέδιο αποστακτήρα. Μια χύτρα ταχύτητος μια χαλκοσωλήνα και έναν κουβά με πάγο. Μπορείς να βρεις σχέδια με μια αναζήτηση στις εικόνες του google ( αυτοσχέδιος αποστακτήρας ). θα μπείτε αμέσως στο θέμα. Αυτό που έχετε να κάνετε με αυτόν είναι να βάλετε μέσα στην χύτρα νερό και το φυτό που επιθυμητέ (κατά το World look ο όγκος των φυτών θα πρέπει να είναι περίπου ίδιος με του νερού) αυτό θα βράσει θα ατμοποιηθεί θα κρυώσει περνώντας από τον κουβά και θα σου βγάλει ένα ζεστό μίγμα νερού και λαδιού. Τα οποία θα διαχωρίσουν μονά τους μέσα στο δοχείο αφού το αιθέριο έλαιο είναι ελαφρύτερο από το νερό. Με ένα κουταλάκι θα πάρετε το πολύτιμο σας. Tip η διαδικασία έχει δυο πολύ σημαντικά λάθη που ίσως μπορείς να τα διορθώσεις και μόνος σου. Το πρώτο είναι ότι θα φυτά βράζουν μέσα στον νερό και απελευθερώνουν με δυσκολία τα άρωμα τα τους. Το δεύτερο είναι ότι το μίγμα καταλήγει ζεστό στο δοχείο και έχει αρχίσει να χάνει ιδιότητες και θα συνεχίσει για όσο είναι ζεστό. Ο διαχωρισμός που θα γίνει με το κουταλάκι είναι ακόμα ένα κακό που δεν διορθώνετε και θα το καταλάβεις καλύτερα στην πράξη.

2) στο εμπόριο υπάρχουν ιδικοί αποστακτήρες για αιθέρια έλαια, προσοχή όχι για τσίπουρο γιατί τότε χάνει το νόημα όλη η πράξη. Θες αποστακτήρα καθαρά για αιθέρια έλαια. Η διαφορά τους είναι ότι δεν βράζουν τα φυτά αλλά στέλνουν ζεστό ατμό σε αυτά. Αυτό θα σε βοηθήσει για να πάρεις το 100% του φυτού. Ο αποστακτήρας ξεκίνα από 100$ και ανεβαίνει ανάλογα την ποιότητα. Το απόσταγμα που δίνουν είναι ζεστό στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι αποστακτήρες που σου δίνουν το μίγμα παγωμένο από την πρώτη στιγμή κατασκευάζονται με εργοστασιακές προδιαγραφές και είναι ακριβά και ακόμα ακριβότερα αυτά που κάνουν τον διαχωρισμό αυτόματα. Tip το μίγμα πρέπει να βγει κρύο από την σωλήνα και το φυτό να έχει ζεσταθεί με ατμό για να πούμε ότι έχουμε το απόλυτο αιθέριο έλαιο. Και αυτό να έχει διαχωριστεί σωστά από το νερό.



3) Στην φωτογραφεία από πάνω σας έχω σχεδιάσει έναν αποστακτήρα που μπορεί να σας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στα αιθέρια έλαια. Δεν έχω βάλει μέγεθος και αποστάσεις για να μπορεί ο κάθε ένας να τον φτιάξει στα μέτρα του ακόμα και να τον επανασχεδιάσει με ακόμα καλύτερο τρόπο αφού τώρα γνωρίζει τα μυστικά. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να φτιαχτεί από χαλκό. Θα σας εξηγήσω ένα προς ένα τι κάνουν τα κομμάτια του για να αποστάξω σε εσάς το την αιθέρια γνώση μου στο 100%. αστειεύομαι ασφαλώς... Για τα κομμάτια.

1) είναι το νερό που θα προσθέσεις. Θα είναι εμφιαλωμένο αλλιώς απιονισμένο

2) είναι το χάλκινο δοχείο που θα μπει το νερό. Και ακριβός κάτω από αυτό θα ανάψετε μια μικρή φωτιά όταν φτάσει η ώρα.

3) το πορτάκι που προσθέτεται νερό. Πρέπει να φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχετε διαρροή από υδρατμούς. Και η ασφάλισα του να είναι πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο καζάνι έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά όλη αντίδραση να πάει στην πόρτα. Συμβουλευτείτε κάποιον ιδικό.

4) Σωλήνα χαλκού που θα περνά τον ατμό από το δοχείο βρασμού στο δοχείο με τα φυτά.

5) Σωλήνα χαλκού που θα περνά τον ατμό από το δοχείο των φυτών στο πρώτο δοχείο ψύξεως

6) Η σωλήνα χαλκού που θα εισέρθει στον πάτο από το δοχείο φυτών. Πρέπει να πιάνει από την μια άκρη του πάτου και να καταλήγει στην άλλη. Η βασική τρύπα πρέπει να κλίσει και πάνω στην σωλήνα να ανοιχτούν πολλές μικρές στην σειρά ώστε ο ατμός να διασκορπίζεται σε όλα τα φυτά,

7) το πορτάκι που προσθέτεται τα φυτά. Πρέπει να φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχετε διαρροή από υδρατμούς. Και η ασφάλισα του να είναι πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο καζάνι έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά όλη αντίδραση να πάει στην πόρτα. Συμβουλευτείτε κάποιον ιδικό.

8) είναι το κομμάτι που θα τοποθετείται τα φυτά. Οι δυο γραμμές που βλέπετε πάνω και κάτω πρέπει να φτιαχτούν με ανοξείδωτες σήτες ( με πολύ μικρές τρίπτες ). Και με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να βγαίνουν για να καθαριστούν, αυτές και η υπόλοιπη κατασκευή.

9) η βρύση στο δοχείο ψήξεις χρησιμεύει για να αδειάζουν τα νερά ευκολότερα ώστε να μπορείτε να ρίξετε πάγο με περισσότερη άνεση όταν χιαστεί.

10) το πρώτο δοχείο ψύξεως. Η σωλήνα του χαλκού πρέπει να τοποθετηθεί όσο το γίνεται πιο κεντρικά μέσα σε αυτό το δοχείο και να έχει διαφορές ύψους όπως και στην εικόνα για να επιτύχετε καλύτερη κυκλοφορία του νερού. Το δοχείο ψύξεως το γεμίζουμε με πάγο και αφοί γεμίσει ρίχνουμε νερό. Και πριν λιώσει ο μισός πάγος ανοίγουμε τη βρύση για να αδειάσει από το νερό για να προσθέσουμε πάγο

11) Στο δεύτερο δοχείο ψύξεως η μόνη διαφορά είναι στον τρόπο που έχει τοποθετηθεί η σωλήνα. Ο τρόπος άλλαξε γιατί στο πρώτο δοχείο θέλαμε να καθυστερήσουμε τον ατμό για να τον ψήξουμε. Σε αυτό θέλουμε απλά να κρυώσουμε ένα ζεστό υγρό. Ο πάγος και το νερό τοποθετούνται και ανανεώνονται όπως και στο πρώτο δοχείο ψύξεως.

12) η βρύση στο δοχείο ψήξεις χρησιμεύει για να αδειάζουν τα νερά ευκολότερα ώστε να μπορείτε να ρίξετε πάγο με περισσότερη άνεση όταν χιαστεί.

13) η σωλήνα απόσταξης. Από εδω θα αρχίσει να ρέει νερό και αιθέριο έλαιο τα οποία θα διαχωριστούν αυτόματα πιο κάτω.

14) το χωνί πρέπει να το ενώνεσαι με κάποιο τρόπο στο δοχείο 15. για να μι χιαστεί να το κρατάτε σε όλοι τη διαδικασία. Επίσης η άκρη στο κάτω μέρος πρέπει να γυρίζει προς την επιφάνια.

15) Το δοχείο του μεικτού αποστάγματος έχει δυο βρύσες μια πολύ χαμηλά και μια πολύ ψηλά. Αυτό γίνετε για να κάνετε τον διαχωρισμό του ανθόνερου από το το αιθέριο έλαιο. Το λάδι ανεβαίνει στην επιφάνια ( όπως μια χοντρή έντονη γραμμή που έχω σχεδιάσει στη κορφη του δοχείου ) και το νερό βρίσκετε ακριβός από κάτω. Θα ήταν καλό να ψύχαμε και αυτό το δοχείο αλλά θα έχουμε λάθος διαρροές οπότε ένα ανεμιστηράκι προαιρετικά θα ήταν αρκετό.

16) Η βρύση που βρίσκετε στο πάτο βγάζει ανθόνερο και το ανοίγουμε μόνο όταν χεριάζετε να ρυθμίσουμε την στάθμη του λαδιού.

17) Η βρύση του αιθέριου έλαιου... Εδω χεριάζετε προσοχή. Με την κάτω βρύση θα ελέγχετε την στάθμη. Θα περιμένετε το λάδι να καλύψει ένα ικανοποιητικό μέγεθος στην επιφάνια πριν φτάσει στην πάνω βρύση. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσει το νερό στην πάνω βρύση για να μι μπερδέψουμε τα δυο υλικά. Όπως και το λάδι στην κάτω για να μη χάσουμε πολύτιμο απόσταγμα.

18 ) το μπουκάλι που μαζεύει το απόλυτο απόσταγμα. Όταν γεμίσει κλίνει η πάνω βρύση. Κατεβάζουμε την στάθμη στην μέση με την κάτω βρύση και αλλάζουμε μπουκάλι.

Tip είναι πολύ όσοι έχουν μυρίσει αιθέρια έλαια μα είναι λίγοι αυτοί που έχουν μυρίσει το πραγματικά 100% αιθέριο έλαιο. Μια σταγόνα είναι ικανή να γίνει αντιληπτή με ευχάριστο και διακριτικό τρόπο από όλη την γειτονιά. Φύλαξε το σε γυάλινο μπουκάλι με φελό σε δροσερό μέρος. Πούλησε το πολύ ακριβά ανεξάρτητα από τις τιμές του εμπορίου μιας και έχεις την ψυχή από το φυτό και όχι κομμάτια φυτού με ψυχή. Η χάρισε το σε κάποιον που αγαπάς. Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου. Ακόμα και αν θες να μου δήξεις το δικό σου σχέδιο. Για την κατασκευή εμπιστέψου κάποιον ιδικό η φτιάξε με δική σου ευθύνη.

Διαβάστε επίσης:
Viagra εντελώς βιολογικό!
Ιδιότητες από το λάδι του βοτάνου Αμαμελίδα
10 Χρήσεις για την υπέροχη Λεβάντα
Ισχυρή καλλυντική κρέμα χεριών με έλαιο ρίγανης
Yogi Tea!!! Το περίφημο τσάι του Yogi Bhajan, δείτε πως φτιάχνεται

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" θα βρείτε αρκετές ακόμη συνταγές και πρωτότυπες ιδέες, που ωφελούν την υγεία μας!!

world-look


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας