Αρωματοθεραπεία: Ρόλος στην ανακούφιση και θεραπεία                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Αρωματοθεραπεία: Ρόλος στην ανακούφιση και θεραπεία

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Αρωματοθεραπεία: Ρόλος στην ανακούφιση και θεραπεία

Σκεφτείτε ένα αφρόλουτρο που βελτιώνει τη μνήμη σας, ένα μαντιλάκι εμποτισμένο με αιθέρια έλαια που κατευνάζει την αγωνία ενός ασθενή που πρόκειται να υποβληθεί σε μια εξέταση μαγνητικού τομογράφου. Ή ακόμη ένα καθαριστικό της κουζίνας που διώχνει τις αναγούλες και προσφέρει ενέργεια.

Οι θετικές επιδράσεις της αρωματοθεραπείας είναι πραγματικές.

 Όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται για την ανακούφιση και θεραπεία από πολλές διαταραχές της ανθρώπινης σωματικής και ψυχικής υγείας.


Οι θεραπευτικές ιδιότητες, οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις όπως επίσης και ο ορθός τρόπος χρήσης της αρωματοθεραπείας, διερευνώνται από πανεπιστημιακά σώματα και ήδη οι εφαρμογές πληθαίνουν σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία.


Ένα παράδειγμα που φανερώνει τη σημασία που δίνεται στη χρησιμότητα της αρωματοθεραπείας, είναι το M. D. Anderson Cancer Center του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Στο παγκοσμίου φήμης αυτό αντικαρκινικό κέντρο, έχει δημιουργηθεί υπηρεσία για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε σχέση με τη αρωματοθεραπεία για τους ασθενείς που πάσχουν με καρκίνο αλλά και για αυτούς που τους φροντίζουν.

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από τον πόνο και τις ενοχλήσεις σε σχέση με την ασθένεια αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ασθενών. Η συμπληρωματική αυτή θεραπεία μπορεί να προσφέρει όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους επαγγελματίες της υγείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τους ασθενείς.

Αιθέρια έλαια και θεραπεία
Οι επιστημονικές βάσεις της δράσης των αιθέριων ελαίων στην ανθρώπινη υγεία και οι μηχανισμοί επηρεασμού διαφόρων διαταραχών, βρίσκονται υπό συνεχή διερεύνηση.

Στον καρκίνο, ενώ τα αιθέρια έλαια πιθανόν να μην ενεργοποιούν ευθέως το ανοσοποιητικό σύστημα δηλαδή το σύστημα άμυνας του οργανισμού, εντούτοις φαίνεται ότι μπορούν να συμπληρώνουν την αντικαρκινική θεραπεία διότι ενδυναμώνουν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των μολύνσεων.

Μερικά αιθέρια έλαια, μπορούν επίσης να βοηθούν τη λεμφατική κυκλοφορία ή να έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Οι εφαρμογές της αρωματοθεραπείας είναι πολλές. Περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του άγχους, της αϋπνίας, της αναγούλας. Βοηθά τη μνήμη, τη χαλάρωση και τη συγκέντρωση.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
 • Λεβάντα: Η λεβάντα χρησιμοποιήθηκε ως άρωμα από τους Αιγύπτιους πριν 2.500 χρόνια. Τώρα χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αϋπνίας, της ημικρανίας και ανακουφίζει από το στρες

 • Δεντρολίβανο:Το ευώδες αυτό φυτό ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους, βοηθά κατά της χαμηλής πίεσης και τα κρύα πόδια ή χέρια

 • Δυόσμος: Τα έλαια του δυόσμου βοηθούν την πέψη και συμβάλλουν κατά των ναυτιών και των εμετών

 • Ανδρικά αρώματα: Αρώματα δάφνης και υλανγκ-υλανγκ, είναι δημοφιλή στους άνδρες λόγω της βαθιάς τους οσμής. Είναι χρήσιμα για τη θεραπεία των δερματικών εξανθημάτων, των ρευματισμών και των ενοχλήσεων του στομάχου

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα και τρόποι χρήσης για να επιτευχθούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα των αιθέριων ελαίων. Μερικά έλαια όπως η λεβάντα, το υλανγκ-υλανγκ και το σανδαλόξυλο, μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στο δέρμα.

Άλλα αιθέρια έλαια, είναι πολύ συμπυκνωμένα και χρειάζεται να διαλυθούν σε έλαια μασάζ, σαπούνια μπάνιου και λοσιόν. Μερικές σταγόνες ενός ελαίου ή ενός συνδυασμού ελαίων μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα μαντιλάκι και να χρησιμοποιούνται έτσι από τους ασθενείς.

Το κάψιμο ελαίων ή θυμιαμάτων, δεν συστήνεται διότι τα πλείστα αιθέρια έλαια λόγω της σύνθεσης τους, παράγουν καπνούς και αιθάλη που δεν είναι υγιείς.

Ποιοι πρέπει να χρησιμοποιούν και ποιοι είναι καλύτερα να αποφεύγουν τα αιθέρια έλαια;

Τα αιθέρια έλαια τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα σε υπεραγορές, καταστήματα ειδών ομορφιάς και σε ειδικά καταστήματα, έχουν χημικές ιδιότητες που μπορούν να επηρεάζουν τον εγκέφαλο και να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Για μερικούς ασθενείς μπορεί να είναι τοξικά ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με κοινές αντικαρκινικές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Επίσης τα αιθέρια έλαια όπως πολλά φάρμακα, είναι σε θέση να αυξάνουν την ευαισθησία των ασθενών στον ήλιο και για αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή.

Είναι απαραίτητο οι ασθενείς πάντοτε να ενημερώνουν τους γιατρούς τους και να ζητούν τη συμβουλή τους προτού να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε αρωματοθεραπεία για να συμπληρώσουν τη θεραπεία τους για οποιαδήποτε ασθένεια.

Οι ασθενείς με ψηλή πίεση πρέπει να αποφεύγουν τον ύσσωπο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι. Οι διαβητικοί πρέπει να αποφεύγουν τα αιθέρια έλαια από το αρωματικό φυτό αγγελική.

Οι γυναίκες που είναι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν τα έλαια που ερεθίζουν τη μήτρα όπως αστεροειδής γλυκάνισος, βασιλικός, άρκευθος και άλλα. Επίσης χρειάζεται προσοχή στη χρήση του δυόσμου, δενδρολίβανου και τριαντάφυλλου στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Στα παιδιά, η αρωματοθεραπεία μπορεί να γίνεται αλλά με αιθέρια έλαια σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις

Μερικές καθημερινές χρήσεις της αρωματοθεραπείας μπορεί να είναι οι ακόλουθες:


 • Μυϊκή χαλάρωση στο μπάνιο: Μείγμα από 2 φλιτζάνια αλάτων θειικού μαγνήσιου (Epson salts), 5 σταγόνες από το κάθε ακόλουθο αιθέριο έλαιο: Λεβάντα, λεμονόχορτο, πορτοκάλι, τσαγιόδεντρο (tea tree). Χρησιμοποιείτε μισό φλιτζάνι του μείγματος για ένα μπάνιο
 • Διάλυμα για ψέκασμα δωματίου: Χρησιμοποιείστε 5 έως 20 σταγόνες οποιουδήποτε ελαίου σε 120 έως 240 ml απεσταγμένου νερού ή νερού πηγής. Ψεκάστε στο δωμάτιο αλλά προσέξτε να μην ψεκάσετε στα μάτια σας
 • Διάλυμα για το φυσικό καθαρισμό του σπιτιού: Μείγμα αιθέριων ελαίων λεμονιού και φύλλων ραβενσάρα σε απεσταγμένο νερό και σαπούνι που δεν κάνει αφρό
 • Για το καθαρισμό των χαλιών: Αναμείξτε έλαια από ροζ γκρέιπφρουτ με σκόνη σόδας για ανέβασμα ζύμης και ψεκάστε πριν χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπαΓια την αγορά των αιθέριων ελαίων, μερικές συμβουλές μπορούν να βοηθούν:


 • Τα αιθέρια έλαια ψηλής ποιότητας είναι ευαίσθητα στο φως και στη θερμότητα. Για αυτό συσκευάζονται και διατίθενται σε γυάλινα δοχεία χρώματος μπλε ή καφέ που τα προστατεύουν από το φως
 • Η ετικέτα στο δοχείο που περιέχεται το αιθέριο έλαιο, πρέπει να αναγράφει το βοτανικό και επιστημονικό όνομα του ελαίου
 • Τα συμπεπυκνωμένα αιθέρια έλαια που διατίθενται σε μπουκάλια ή δοχεία με σταγονόμετρα από ελαστικό, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται διότι τα έλαια αντιδρούν με το ελαστικό προκαλώντας την αποσύνθεση του προσθέτοντας έτσι ξένες ουσίες που μολύνουν το έλαιο
 • Είναι προτιμότερο να συμβουλεύεστε για την αγορά αιθέριων έλαιων εξειδικευμένους επαγγελματίες, σε καταστήματα αξιόπιστα για τον τομέα της αρωματοθεραπείας διότι κυκλοφορούν στο εμπόριο αιθέρια έλαια αμφιβόλου ποιότητας

Συνοπτικά βλέπουμε ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην ανακούφιση από τις σωματικές και ψυχικές διαταραχές όπως επίσης και στη βελτίωση του καθημερινού τρόπου ζωής μας.

Χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των αιθέριων ελαίων, να παίρνετε συμβουλές από ειδικούς της αρωματοθεραπείας και οπωσδήποτε καθοδήγηση από το γιατρό για τις ενδείξεις και αντενδείξεις.


Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
National Center for Complementary and Alternative Medicine
Natural Standard
M. D. Anderson Cancer Center, R2782006

Δείτε επίσης:
Παρασκευάζουμε Θεραπευτικά – Ιατρικά λάδια και μύρα
Φυτικά έλαια για φυσική φροντίδα ομορφιάς
Πως να εξαφανίσετε τις ραγάδες (2η συνταγή)
Γλυκό και πικάντικο body scrub
Φτιάξε κρέμα σώματος με λεβάντα!

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις που σας ενδιαφέρουν!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


medlook.net

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

 • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
 • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.