Στην ανασκαφή του «βαίτυλου» επικεντρώθηκε η ανασκαφική περίοδος στο Αρχαίο Ιδάλιο                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Στην ανασκαφή του «βαίτυλου» επικεντρώθηκε η ανασκαφική περίοδος στο Αρχαίο Ιδάλιο

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Στην ανασκαφή του «βαίτυλου» επικεντρώθηκε η ανασκαφική περίοδος στο Αρχαίο Ιδάλιο

Λευκωσία: Ένας από τους στόχους της φετινής ανασκαφικής περιόδου στην Κάτω Πόλη του Αρχαίου Ιδαλίου ήταν η ανασκαφή του ασυνήθιστου «βαίτυλου» που βρέθηκε τοποθετημένος σε λάκκο στο φυσικό βράχο που θεμελιώθηκε το «Ιερό της Πόλης».

Οι ανασκαφικές έρευνες που διεξάγει το Lycoming College, υπό τη διεύθυνση της Pamela Gaber, το 2013 άρχισαν στις 24 Ιουνίου και διήρκεσαν μέχρι τις 9 Αυγούστου 2013.

Οι ανασκαφικές εργασίες επικεντρώθηκαν στο «Ιερό της Πόλης» κάτω από τη Δυτική Ακρόπολη.

«Το μεγάλο αυτό αδιατάρακτο Ιερό συνεχίζει να κρύβει εκπλήξεις για τους ανασκαφείς» επισημαίνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σημειώνοντας ότι το Ιερό θεμελιώθηκε πάνω στο φυσικό βράχο γύρω στο 1200 π.Χ.

Περιγράφοντας τον αρχαιολογικό χώρο, το Τμήμα αναφέρει ότι στο φυσικό βράχο υπάρχουν λαξευμένοι μεγάλοι κυκλικοί αποθέτες, πολλοί από τους οποίους φαίνεται ότι συνδέονται με υπόγεια σπήλαια λαξευμένα και αυτά στο φυσικό ασβεστόλιθο. Με τους αποθέτες αυτούς συνδέεται ένας «βαίτυλος», δηλαδή μια ιστάμενη λίθος που ομοιάζει με το «βαίτυλο» της Παλαιπάφου.

Περαιτέρω στην ανακοίνωση το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφέρει πως ένας από τους στόχους της φετινής ανασκαφικής περιόδου ήταν η ανασκαφή του ασυνήθιστου αυτού «βαίτυλου» που βρέθηκε τοποθετημένος σε λάκκο.

Το στοιχείο αυτό βρέθηκε τοποθετημένο σε πλατφόρμα κατασκευασμένη από πλίνθους και κροκάλες, όλες προερχόμενες από τα πυριγενή πετρώματα του Τροόδους. Το 2011 ανασκάφηκε αγωγός νερού στα βόρεια των ιστάμενων αυτών λίθων και των χαράξεων στο βράχο, στοιχεία που πιθανόν να συνδέονται με τις λατρευτικές δραστηριότητες στον χώρο.

Δεδομένου ότι οι επιγραφές του Ιερού δεν έχουν ακόμη αποκρυπτογραφηθεί, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν σχετικά με τον χαρακτήρα της λατρείας αναφέρει το Τμήμα προσθέτοντας ότι από το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί λάκκοι στο φυσικό βράχο και στοιχεία συνδεδεμένα με τη διαχείριση του νερού, η υπόθεση ότι η λατρεία είχε σχέση με το νερό πιθανόν να ισχύει.

Στην ενότητα μας "Αρχαιολογία " μπορείτε να δείτε πολλά θαυμαστα ευρήματα!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


philenews
philenews.com

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.