Στην Ελλάδα το αρχαιότερο κλήμα του κόσμου                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Στην Ελλάδα το αρχαιότερο κλήμα του κόσμου

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Στην Ελλάδα το αρχαιότερο κλήμα του κόσμου

Μετά την αρχαιότερη ελιά στον κόσμο (βλ. σχετική ανάρτηση εδώ), έρχεται να προστεθεί και το αρχαιότερο κλήμα στον κόσμο, το οποίο και πάλι βρίσκεται πάνω σε ελλαδικό έδαφος. Πρόκειται για το περίφημο κλήμα του Παυσανία ή κλήμα των Καλαβρύτων, στον περίβολο του ναού του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι του δήμου Καλαβρύτων, 190 χιλιόμετρα απόσταση από την Αθήνα.Το κλήμα αυτό φαίνεται πως είχε κάνει εντύπωση ήδη από την αρχαιότητα, αφού στα Αρκαδικά του ο Παυσανίας το περιγράφει ως "φαινόμενο αξιοπερίεργο". Σύμφωνα με τα γραφόμενά του, ο Έλληνας περιηγητής κατευθύνθηκε προς τη συγκεκριμένη περιοχή προς αναζήτηση του ποταμού με τις πέστροφες που κελαηδούσαν σαν πουλιά. Όταν διαπίστωσε ότι επρόκειτο απλά για σχήμα λόγου και ότι οι πέστροφες δεν κελαηδούσαν κυριολεκτικά, αλλά μεταφορικά, λόγω της νοστιμιάς τους, στάθηκε να ξεκουραστεί στο σημείο που βρίσκεται το κλήμα, το οποίο και μνημόνευσε στα γραπτά του.


Υπάρχουν πολλοί θρύλοι στην παράδοση του τόπου που τοποθετούν την ύπαρξη του κλήματος πολύ πίσω στον χρόνο, εκεί που η ιστορία μπλέκεται με τη μυθολογία. Ένας από αυτούς έχει συνδεθεί με τον ήρωα Ηρακλή, την εποχή που κυνηγούσε την χρυσόκερο κερυνίτιδα έλαφο στη γύρω περιοχή. Στην προσπάθειά του ελαφιού να ξεφύγει, μπλέχτηκαν τα κέρατά του στο κλήμα, με αποτέλεσμα ο Ηρακλής να το φτάσει και να το αιχμαλωτίσει. Αυτός είναι ο λόγος που η συγκεκριμένη θέση λέγεται επίσης και Κυνηγάρι.
Μία ακόμη παράδοση θέλει τον ίδιο τον Παυσανία να έχει φυτεύσει το φυτό, γι' αυτό και έμεινε γνωστό ως το κλήμα του Παυσανία.

Το υπερήλικο γιγαντιαίο κλήμα ανθίζει μέχρι και σήμερα, χωρίς ωστόσο να παράγει πλέον καρπούς. Αποτελείται από εννέα ογκώδεις κορμούς και έχει μήκος εκατό μέτρα που απλώνονται πάνω από μια συστάδα πουρναριών. Η ηλικία του υπολογίζεται στα 3.000 χρόνια και από το 1976 έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.


Πληροφορίες άρθρου από εδώ και εδώ. Φωτογραφία από εδώ.

Εύα Ψαρρού

Δείτε επίσης:
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντα υπέρ της Τουρκίας
Ιερά Σύνοδος: Η Εκκλησία δεν θα τελεί κηδείες και μνημόσυνα σε όσους επιλέγουν την αποτέφρωση...
Ο Sam Chekwas στο ΠΥΓΜΗ.gr: «Αν χαθεί η Ελλάδα, χαθήκαμε όλοι».
Μεγάλο κύμα μεταναστών αναμένεται στην Ελλάδα μέχρι τα Χριστούγεννα...

Στην ενότητα μας "Αρθρογραφία”.


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


greeksurnames

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.