Νόννος ο Πανοπολίτης                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Νόννος ο Πανοπολίτης

..

Νόννος ο Πανοπολίτης

Ο Νόννος ο Πανοπολίτης ήταν σημαντικός Έλληνας επικός ποιητής από την Πανόπολη της Αιγύπτου

Ο ίδιος του γράφει ότι έζησε και έγραψε τον 4ο μΧ αιώνα, αλλά οι σύγχρονοι μελετητές τον τοποθετούν στον 5ο αιώνα. Ίσως οι καινοτομίες που είναι γνωστό ότι εισήγαγε στο έπος να οδήγησαν σ' αυτήν την εκτίμηση.


Κύριο έργο του είναι το επικό ποίημα Διονυσιακά που αποτελείται από 21000 στίχους σε 48 βιβλία-ραψωδίες. Εκεί περιέχεται πλήρης η ιστορία της ζωής και της δράσης του θεού Διόνυσου, γραμμένη σε εξάμετρους στίχους και απεικονίζοντας σε μυθικό επίπεδο στοιχεία από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό είναι και το τελευταίο μεγάλο ποίημα της αρχαιότητας, επηρεασμένο από την ομηρική παράδοση και την τραγωδία.

Ο Νόννος έζησε στην Αλεξάνδρεια, και μάλλον είχε πρότυπό του τον Απολλώνιο τον Ρόδιο. Έτσι μελέτησε κι αυτός πολύ τα σπάνια συγγράμματα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, και έγραψε ένα έργο με πολλές αναφορές σε μύθους που δεν σώζονται κάπου αλλού. Γι' αυτό πρέπει να του συγχωρεθεί η χαλαρή πλοκή του έπους του.

Αναφέρεται και ο τίτλος "Βασσαρικά" ενός χαμένου ως λέγεται έπους του. Κάποιος φιλόλογος πάντως διατύπωσε την θεωρία ο τίτλος αυτός να είναι υπότιτλος του ιδίου έργου, δηλαδή των Διονυσιακών.

Γλωσσολογικά τα Διονυσιακά φαίνεται να υιοθετούν μια πολύ δύσκολη διάλεκτο, ίσως δυσκολότερη και του Ομήρου. Ο Νόννος συχνά φαίνεται να κάνει επίδειξη γνώσεων, όπως και το πρότυπό του ο Απολλώνιος. Η μεγαλύτερη καινοτομία του στον στίχο θεωρείται η εισαγωγή του τρίτου τροχαίου.

Προς το τέλος της ζωής του ο Νόννος απέδωσε σε δακτυλικό εξάμετρο μια παράφραση του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Επίσης βαπτίστηκε Χριστιανός, και ίσως αυτό διέσωσε τα Διονυσιακά, ενώ σημαντικότερα έργα άλλων συγγραφέων χάθηκαν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Νόννος ο Πανοπολίτης, επιμ. (1819) (στα Ελληνικά με έναν πρόλογο στα Λατινικά). Διονυσιακά, (Τόμος Α'). Λειψία: D. Fridericus Graefe. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2009.

Νόννος ο Πανοπολίτης, επιμ. (1826) (στα Ελληνικά με έναν πρόλογο στα Λατινικά). Διονυσιακά, (Τόμος Β'). Λειψία: D. Fridericus Graefe. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2009.

Διονυσιακά Νόννου, το αρχαίο κείμενο σε ηλεκτρονική έκδοση

Στην ενότητα μας "Αρχαία Ελλαδα " μπορείτε να διαβάζετε και να μάθετε για τους λαμπρούς προγόνους μας!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


wikipedia
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου