Κρόκος Κοζάνης                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Κρόκος Κοζάνης

..

Κρόκος Κοζάνης

Το «κόκκινο χρυσάφι» της ελληνικής γης...
Ο Κρόκος Κοζάνης προέρχεται από τα κόκκινα στίγματα του άνθους του κρόκου και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως. Οφείλει το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα στην αδιαμφισβήτητη ποιότητα της πρώτης ύλης, βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO, αλλά και στην καθαρότητα (χωρίς προσμίξεις) του τελικού προϊόντος. Εξάλλου, η χρωστική δύναμη του, επιβεβαιωμένη από εργαστηριακές εκθέσεις, είναι 50 τουλάχιστον βαθμούς υψηλότερα από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο!



...με «θεϊκή» καταγωγή...
Ο Κρόκος, κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα, και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν με το δίσκο, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι ενώ τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου, πέφτοντας στο κέντρο του λουλουδιού, έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα Κρόκος.
Πού θα τον βρείτε, πώς θα τον χρησιμοποιήσετε;
Τον κρόκο Κοζάνης θα τον συναντήσετε στο εμπόριο, σε δύο μορφές, είτε ως αποξηραμένα νηματίδια κόκκινου χρώματος που προέρχονται από τα στίγματα του άνθους είτε σε σκόνη, που προκύπτει από το άλεσμα των κόκκινων νημάτων του.

Τονωθείτε και ανανεωθείτε!
Οι ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου ήταν γνωστές ήδη στην αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης τον συνιστούσε για την ίαση τραυμάτων και νοσημάτων ενώ η Κλεοπάτρα τον χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της. Εξάλλου, γνωστές ήταν και οι χρωστικές του ιδιότητες με το μοναδικό κροκί χρώμα που κοσμούσε τις τοιχογραφίες. Ανακαλέστε την ξακουστή τοιχογραφία από το Ακρωτήρι της Θήρας (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.), όπου πολύχρωμα ντυμένες νεαρές γεμίζουν τα καλάθια τους με κρόκο.
Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κρόκο Κοζάνης σε φαρμακευτικά σκευάσματα προσφέροντας στον οργανισμό σας ευεξία και τόνωση ενισχύοντας ταυτόχρονα τη μνήμη σας. Εντάξτε τον κρόκο Κοζάνης στη καθημερινότητά σας, καθώς η τακτική χρήση του προσφέρει σημαντική αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση ενώ δρα θετικά στην καταπολέμηση του άγχους και στη μείωση της χοληστερίνης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Με το ελαφρά ιώδες άρωμα του, την υπέροχη υπόπικρη γεύση του και το μοναδικό κίτρινο χρώμα του, ο κρόκος Κοζάνης θα απογειώσει τις δημιουργίες σας στη μαγειρική, στην τυροκομία, στη ζαχαροπλαστική ακόμα και στην ποτοποιία.
Ακολουθείστε τη συμβουλή των Κοζανιτών που αρωματίζουν και χρωματίζουν με λίγο κρόκο το ντόπιο τσίπουρο. Συνδυάστε τον με τον καφέ ή διάφορες ποικιλίες από τσάι και γευτείτε ένα εξαιρετικό ρόφημα. Με όποιο τρόπο, ωστόσο, και αν επιλέξετε να αξιοποιήσετε τις ευεργετικές ιδιότητες του κρόκου, προσέξτε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς όσο περισσότερο άρωμα βάλετε η γεύση θα είναι όλο και πιο έντονη!


Στην ενότητα μας "Βότανα" μπορείτε να μάθετε όλα τα μυστικά για τα βότανα και πως να έχετε πάντα υγεία χωρίς φάρμακα!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


visitgreece.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.