Παντζάρια με Δενδρολίβανο - Μια ιδιαίτερη σαλάτα                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Παντζάρια με Δενδρολίβανο - Μια ιδιαίτερη σαλάτα

..

Παντζάρια με Δενδρολίβανο - Μια ιδιαίτερη σαλάτα

Όταν το φαγητό μας έχει καλή γεύση δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη νοιώθουμε ικανοποιημένοι, έτσι κάθε σαλάτα ή κάθε σάλτσα που ενισχύει τη γεύση των πιάτων μας, με έντονα αρώματα από υγιή συστατικά όπως φρέσκα βότανα...


 φρέσκα λαχανικά, μπαχάρια και το ελαιόλαδο, πρέπει να αποτελούν συνειδητές επιλογές μας αντί να τρώμε ό,τι μας είναι πιο βολικό. Όταν απολαμβάνουμε αυτά που τρώμε νιώθουμε σίγουρα ικανοποιημένοι και πλήρεις και σιγά-σιγά θα ανακαλύπτουμε ότι όλοι σχεδόν οι συνδυασμοί λαχανικών έχουν την δική τους μαγεία και είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος για να συνοδεύουμε τα διάφορα πιάτα μας με κρέας και όχι μόνο.

Άλλοι συνδυασμοί

- είναι πικροί

- άλλοι είναι γλυκείς

- άλλοι ξινοί

- άλλοι φρουτώδεις

εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δέσουμε τα πιάτα μας γευστικά και διαιτητικά. Χωρίς να ξεχνάμε ότι τα λιπαρά όπως τα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά έλαια σαν το ελαιόλαδο, χρειάζονται για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτενοειδών ουσιών που έχουν τα λαχανικά.

Και ας ετοιμάσουμε μια ωραιότατη σαλάτα - μπορούμε να το πούμε και dressing - με παντζάρια την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή αργότερα αφού μπορούμε να την διατηρήσουμε αρκετό καιρό στο ψυγείο μας.

θα χρειαστούμε:

1,5 κιλό μικρά παντζαράκια ή μεγάλα κομμένα σε κύβους

Τουλάχιστον 12 σκελίδες σκόρδο

4 φύλλα δάφνης

1 χούφτα φύλλα από τα κλωνάρια φρέσκου ή αποξηραμένου δεντρολίβανου

12 γαρίφαλα περίπου

6 κόκκους μπαχάρι περίπου

λίγο μαύρο πιπέρι


1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι κόκκινο ξίδι

2 φλιτζάνια ζωμό από τα παντζάρια που θα βράσουμε

3 κουταλιές της σούπας μαύρη ανεπεξέργαστη ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας αγνό μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Ας τα ετοιμάσουμε:

- καθαρίζουμε τα παντζάρια

- τα πλένουμε

- τα κόβουμε σε φέτες -αν είναι μεγάλα- και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν

-προσοχή:δεν πετάμε το ζωμό από το βράσιμό τους

- τα ξεπλένουμε με κρύο νερό...

Στη συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε:

- τα παντζάρια

- το σκόρδο το οποίο έχουμε πολτοποιήσει

- τη δάφνη

- το δεντρολίβανο

- τα γαρίφαλα

- το μπαχάρι

- το ελαιόλαδο και


- το πιπέρι

Σε μιά κατσαρόλα βάζουμε:

- το ζωμό από τα παντζάρια που βράσαμε

- το μέλι

- τη ζάχαρη

- το αλάτι και

Τα βράζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά μας, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε:

- το ξύδι

ανακατεύουμε πολύ καλά και με αυτό περιχύνουμε τα υλικά μας που έχουμε στο μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά κουνώντας το μπολ ή προσεχτικά με ένα κουτάλι χωρίς να καταστρέψουμε τα παντζάρια μας. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε γυάλινα βάζα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Μπορούμε να τα διατηρήσουμε χωρίς παστερίωση για τρεις περίπου μήνες και είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για όλα μας τα ψητά και όχι μόνο... εγώ σας έδωσα μιά ιδέα. Εσείς μπορείτε, να τροποποιήσετε και να διαφοροποιήσετε την συνταγή σας, τα παντζάρια όπως και να τα ετοιμάσουμε είναι υπέροχα...

Δείτε επίσης:
Οι άγνωστες χρήσεις της κανέλας
Κύμινο
Γαρίφαλο, το διεγερτικό και αντισηπτικό!
Πιπερόριζα - Τζίντζερ σε όλα για όλα!
Φτιάξε κρέμα καψαϊκίνης!!

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις που σας ενδιαφέρουν!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


botanologia

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου