Στο «φως» το αρχαιότερο γραφικό σύστημα του κόσμου                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Στο «φως» το αρχαιότερο γραφικό σύστημα του κόσμου

..

Εγγραφείτε για συνεχή ενημέρωση με mail! (Μην ξεχνάτε την επιβεβαίωση εγγραφής)

Στο «φως» το αρχαιότερο γραφικό σύστημα του κόσμου

Ενα βήμα πιο κοντά έρχεται η αποκρυπτογράφηση της πρωτοελαμιτικής γραφής, του αρχαιότερου γραφικού συστήματος που δεν έχει αποκωδικοποιηθεί μέχρι ...σήμερα, με την εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας ψηφιακής απεικόνισης.
Η τεχνολογία ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πρόσφατα για να αποτυπωθούν σε ψηφιακή μορφή και σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση οι επιγραφές που βρίσκονται στο Λούβρο και είναι γραμμένες στα πρωτοελαμιτικά – ένα γραφικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε περίπου από το 3200 έως το 3000 π.Χ. σε νοτιοδυτικές περιοχές του σημερινού Ιράν.


Οι ψηφιακές αποτυπώσεις αναρτώνται στο Ιντερνετ, και πιο συγκεκριμένα στον ιστότοπο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Cuneiform, με συνέπεια να είναι για πρώτη φορά προσβάσιμες σε όλους τους ειδικούς στην πρωτοελαμιτική γραφή ανά τον κόσμο. Υπάρχουν έτσι βάσιμες ελπίδες ότι σύντομα η επιστημονική κοινότητα θα καταφέρει να την αποκρυπτογραφήσει.

Η τεχνολογία ονομάζεται Reflectance Transformation Imaging (RTI) και ενσωματώθηκε από Βρετανούς ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Σαουθάμπτον σε ένα μηχάνημα ειδικό για την ψηφιοποίηση χειρογράφων και επιγραφών. Το μηχάνημα έχει σχήμα ημισφαιρίου, στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται 76 μικροί προβολείς, ενώ στην κορυφή μία ψηφιακή κάμερα. Το χειρόγραφο τοποθετείται κάτω από το μηχάνημα, στο κέντρο του «θόλου», και αποτυπώνεται σε 76 ψηφιακές εικόνες, κάθε φορά με αναμμένο κι έναν διαφορετικό προβολέα. Επειτα, ειδικό λογισμικό συνδυάζει τις εικόνες σε μία φωτογραφία, ώστε ο ερευνητής να μπορεί να εξετάσει το αντίγραφο φωτισμένο από όποια οπτική γωνία επιθυμεί.

Σκοπός των ερευνητών είναι με το μηχάνημα να καταγράψουν σε ψηφιακή μορφή τα σημαντικότερα χειρόγραφα στον κόσμο. Ωστόσο, αποφάσισαν να ξεκινήσουν από τις επιγραφές από το Λούβρο, επειδή με αυτό τον τρόπο θα επιταχύνουν τις προσπάθειες αποκρυπτογράφησης της πρωτοελαμιτικής γραφής. «Νομίζω ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία», σημειώνει στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ο Jacob Dahl, ένας από τους υπεύθυνους της ψηφιακής βιβλιοθήκης και καθηγητής στο Τμήμα Ανατολικών Σπουδών του βρετανικού ιδρύματος.


Μελετώντας ο ίδιος εδώ και δέκα χρόνια την πρωτοελαμιτική γραφή, ο Dahl θεωρεί ότι με τις φωτογραφίες είναι θέμα χρόνου να αποκωδικοποιηθεί το γραφικό σύστημα, κατ’ αρχάς επειδή θα μπορούν πλέον να συμβάλουν σε αυτό ειδικοί από όλο τον κόσμο. Επίσης, οι εικόνες δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εντοπίσουν λεπτομέρειες που ενδεχομένως δεν θα είχαν προσέξει, ακόμη κι αν βρίσκονταν μπροστά από το χειρόγραφο.

Το Λούβρο έδωσε την άδεια να ψηφιοποιηθούν και οι 1.100 επιγραφές που βρίσκονται στις συλλογές του. Ο Dahl πιστεύει ότι η πρωτοελαμιτική γραφή ενδεχομένως να αποδειχθεί ακόμη πιο σημαντική από όσο θεωρούνταν μέχρι σήμερα. «Λαμβάνοντας υπόψη τα γραφικά συστήματα εκείνης της εποχής και τα αμέσως μεταγενέστερα, το φυσιολογικό θα ήταν η αναπαράσταση των αντικειμένων να γίνεται μόνο με εικόνες – για παράδειγμα, όταν ήθελε κανείς να αναφερθεί στις γάτες, ζωγράφιζε μία εικόνα του ζώου», σημειώνει.

Πρόσφατα στοιχεία όμως κάνουν τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι οι Πρωτοελαμίτες χρησιμοποιούσαν επίσης συλλαβάριο, δηλαδή ένα σύνολο γραμμάτων από το οποίο έφτιαχναν διάφορες λέξεις. «Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αρκετά από όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την εξέλιξη των γλωσσών», καταλήγει.

Στην ενότητα μας "Μυστήρια" μπορείτε να ενημερωθείτε για όσα που κυκλοφορούν.


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


to-parakseno

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.