Ο συναγερμός... της δίψας!                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Ο συναγερμός... της δίψας!

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Ο συναγερμός... της δίψας!

Όταν διψάσουμε είναι πια αργά, λένε οι ειδικοί, οι οποίοι επιμένουν πως για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας απαιτούνται νερό, ενυδατικά τρόφιμα και ροφήματα, όπως γάλα, χυμοί και αναψυκτικά.


Οι περισσότεροι τη θεωρούμε ως μία απλή έκφραση της επιθυμίας του οργανισμού μας για υγρά. Στην πραγματικότητα, όμως, η δίψα αποτελεί το «κόκκινο λαμπάκι» του κινδύνου.

Πολλές από τις καθημερινές μας, "αυτόματες" συνήθειες -όπως ο ύπνος ή η διατροφή- είναι συνδεδεμένες με εξίσου «αυτόματες» αντιλήψεις που συχνά παραβλέπουν την ουσία. Λέμε, για παράδειγμα, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό, αλλά δεν συνειδητοποιούμε ότι, η έλλειψη υγρών από τον οργανισμό μας είναι ικανή να απορρυθμίσει πολλές από τις ζωτικές λειτουργίες του, όπως είναι η θερμοκρασία, η πέψη, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών, η ελαστικότητα της επιδερμίδας –ακόμα και η μνήμη! Μόλις 2% απώλεια υγρασίας, τονίζουν οι ειδικοί, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα –πονοκέφαλο, αδυναμία συγκέντρωσης, εγρήγορσης και μνήμης, κόπωση– που επηρεάζουν σημαντικά, όχι μόνο τις επιδόσεις, αλλά και την ίδια την ασφάλειά μας!

Κι επειδή, απώλεια υγρασίας προκαλείται διαρκώς, όλο το 24ωρο, μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των εκκρίσεων των νεφρών και των εντέρων κλπ, η ανάγκη να αναπληρώνουμε τα υγρά του οργανισμού είναι επιτακτική.

Μία κοινή, αλλά όχι και σωστή αντίληψη, λοιπόν, είναι πως για να πιούμε, πρέπει να διψάσουμε. Ειδικά το καλοκαίρι, συνδέουμε το «σβήσιμο» της δίψας με το άνοιγμα του ψυγείου για να πάρουμε τον αγαπημένο μας χυμό ή αναψυκτικό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, όταν διψάσουμε, είναι αργά. Το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι ο οργανισμός μας είναι καταπονημένος εξαιτίας της έλλειψης υγρών και έχει ήδη μπει σε διαδικασία ήπιας αφυδάτωσης. Με άλλα λόγια, η δίψα είναι ένα αίσθημα, όχι επιθυμίας ή απλής ανάγκης, αλλά πραγματικού συναγερμού.

Γι’ αυτό, ακριβώς, και στο παρελθόν υπήρχε μία άλλη κοινή αντίληψη, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να πίνουμε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερού την ημέρα. Μόνο που αυτή η υποχρεωτική... μονοτονία, είχε συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα... Σήμερα, ευτυχώς, οι ειδικοί καταρρίπτουν αυτό το μύθο και προσθέτουν τέτοια ποικιλία στην ενυδάτωση του οργανισμού, ώστε να μην έχουμε πλέον καμία δικαιολογία.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η εξισορρόπηση της απαραίτητης υγρασίας του οργανισμού επιτυγχάνεται τόσο με τα τρόφιμα, κατά ένα 20% -κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά- όσο και με όλα τα ροφήματα, κατά ένα 80%. Στην κατηγορία των ροφημάτων, εκτός φυσικά από το πόσιμο νερό, συμπεριλαμβάνονται όλα τα μη-αλκοολούχα ποτά και ροφήματα, όπως το γάλα, οι χυμοί, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά (καφεϊνούχα και μη), που ανάλογα με το είδος τους περιέχουν 85%-99% νερό.

Μην περιμένετε, λοιπόν, να χτυπήσει ο... συναγερμός. Ανοίξτε εγκαίρως τη βρύση ή το ψυγείο, διαλέξτε το ρόφημα –νερό, χυμό ή αναψυκτικό- της προτίμησής σας και θυμηθείτε πως, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τους συναγερμούς είναι, απλώς, να τους προλαβαίνουμε. Ειδικά, μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην ενυδάτωση του οργανισμού, η καλύτερη πρόληψη είναι η διαρκής τροφοδοσία του με τα πολύτιμα υγρά, που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και την καθημερινή υγεία του!

Ευχαριστούμε τον Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Πωλ Φαρατζιάν, MSc, για την επιστημονική επίβλεψη του άρθρου. www.nutrimed.gr

Δείτε επίσης:
Τα βότανα της ευτυχίας
50 Τοπ συμβουλές με Βότανα και Υπερ-Τροφές που είναι στην υπηρεσία της Υγείας μας!!!
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
Απογειώστε τον μεταβολισμό σας!

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις που σας ενδιαφέρουν!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


in2life . gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.