Το Γοργόνειο και η Mέδουσα Γοργώ                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Το Γοργόνειο και η Mέδουσα Γοργώ

..

Το Γοργόνειο και η Mέδουσα Γοργώ

H Mέδουσα (< μέδω = άρχω, κυριαρχώ, προστατεύω – μτχ μέδων, μέδουσα = η προστάτιδα, η κυρίαρχη, η φύλακας) Γοργώ (= άγρια ματιά)

Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ως μία από τις τρεις Γοργόνες. Οι άλλες δύο ήταν η Σθενώ και η Ευρυάλη. Από τις τρεις αυτές αδελφές η Μέδουσα ήταν η θνητή αλλά και η κυρίως Γοργόνα γύρω από την οποία πλέκονται οι διάφοροι μύθοι. Η ασχήμια της ήταν τέτοια, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε. Τελικά τη σκότωσε ο Περσέας, με την βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Το κεφάλι της, το περίφημο Γοργόνειο, το παρέλαβε η θεά από τον ήρωα και το τοποθέτησε στην ασπίδα της, επειδή, ακόμη και νεκρό, πέτρωνε όποιον το κοίταζε. Αργότερα τοποθετήθηκε μπροστά στο θώρακα της θεάς και έγινε σύμβολό της αποτρεπτικό ενάντια σε κάθε κακό. Ένα αρχαιοελληνικό γούρι – φύλακας προστασίας και κυριαρχίας … φυλαγμένο στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ερέτριας.


Στην ενότητα μας "Μυθολογία" μπορείτε να ενημερωθείτε για όσα που κυκλοφορούν.


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


lithosfotosoneirou
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου