Προσοχή στις διατροφικές επιλογές σας - Με επιθετικό καρκίνο του προστάτη σχετίζονται τα κορεσμένα λιπαρά                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Προσοχή στις διατροφικές επιλογές σας - Με επιθετικό καρκίνο του προστάτη σχετίζονται τα κορεσμένα λιπαρά

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Προσοχή στις διατροφικές επιλογές σας - Με επιθετικό καρκίνο του προστάτη σχετίζονται τα κορεσμένα λιπαρά

Γράφει η Μαίρη Μπιμπή: health.in.gr

Βόρεια Καρολίνα

Οι άνδρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη ίσως είναι πιθανότερο να έχουν επιθετικότερη μορφή της νόσου, αν η διατροφή τους εμπεριέχει πολλά ζωικά λιπαρά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Prostate Cancer and Prostatic Diseases.Μάλιστα, ο υψηλότερος κίνδυνο συσχετίστηκε με τα κορεσμένα λιπαρά και την χοληστερόλη και αφορούσε τους καρκινοπαθείς που ανάφεραν ότι δεν έπαιρναν στατίνες. Επίσης, η σχέση μεταξύ κορεσμένων λιπαρών και επιθετικού καρκίνου προστάτη ήταν ισχυρότερη στους άνδρες ευρωπαϊκής καταγωγής, συγκριτικά με τους αφροαμερικανούς.

Όπως εξηγεί η Έμμα Αλλοτ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στο Τσαπελ Χιλ, «μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συντελεί σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζονται με χειρότερο αποτέλεσμα στον καρκίνο του προστάτη».

Και στις δυτικές χώρες, ο καρκίνος του προστάτη τείνει να είναι συχνότερος, ενώ τα άτομα στον δυτικό κόσμο τείνουν επίσης να καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.

Για να διερευνήσουν τη σχέση διατροφικών λιπαρών και καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 1.854 άνδρες με νεο-διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη, περιλαμβανομένων 321 (17%) με πολύ επιθετικούς καρκίνους.

Στο πλαίσιο της μελέτης North Carolina-Louisiana Prostate Cancer Project, οι άνδρες είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ είχαν δώσει δημογραφικά στοιχεία, και άλλες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους.


Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι οι άνδρες με τις επιθετικότερες μορφές καρκίνου του προστάτη κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και περισσότερη χοληστερόλη καθημερινά, ενώ είχαν και υψηλότερο ποσοστό θερμίδων από λιπαρά στην διατροφή τους.

Επίσης, στους άνδρες με επιθετικούς καρκίνους του προστάτη η μεγαλύτερη αναλογία του συνόλου των λιπαρών που κατανάλωναν ήταν κορεσμένα και λιγότερα τα πολυακόρεστα, συγκριτικά πάντα με τους άνδρες με λιγότερο επιθετικούς καρκίνους.

Διατροφικά πλάνα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά σχετίστηκαν επίσης με συνολικά 51% υψηλότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη, συγκριτικά με δίαιτες με λίγα λιπαρά. Η πρόσληψη χοληστερόλης επίσης σχετίστηκε κατ’ επανάληψη με υψηλότερο κίνδυνο πιο επιθετικών καρκίνων του προστάτη, αλλά μόνο στους άνδρες καυκάσιας φυλετικής καταγωγής.

Για τους άνδρες που δεν έπαιρναν στατίνες, ο κίνδυνος επιθετικού καρκίνου του προστάτη ήταν αυξημένος κατά 71% με δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ ήταν μόλις 16% για όσους έπαιρναν στατίνες.

«Όσοι ανησυχούν για τον καρκίνο θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών στην διατροφή τους, να προτιμούν άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, ενώ στο μαγείρεμα να χρησιμοποιούν φυτικά λιπαρά» προτείνει η Δρ Αλλοτ.

Δείτε επίσης:
50 Τοπ συμβουλές με Βότανα και Υπερ-Τροφές που είναι στην υπηρεσία της Υγείας μας
Ξηροί καρποί, καρποί ζωής…
Ιατροσόφιον !
Η χρήση της αλόη βέρα σε τρόφιμα και ποτά.
Ρίξτε την πίεση χωρίς φάρμακα

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


health.in.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.