Χορτοφαγία και αναιμία.... ΤΕΛΟΣ.                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Χορτοφαγία και αναιμία.... ΤΕΛΟΣ.

..

Χορτοφαγία και αναιμία.... ΤΕΛΟΣ.

Ένα από τα ουσιαστικότερα ζητούμενα κατά τη διάρκεια της χορτοφαγίας έχει να κάνει με την κάλυψη του οργανισμού μας σε θρεπτικά συστατικά. Ας αναφέρουμε ορισμένες συμβουλές που βοηθούν στην πληρέστερη κάλυψη των διατροφικών αναγκών των χορτοφάγων.



Πως θα καλύψετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο;

Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με την μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Αυτό γιατί ο σίδηρος που επικρατεί στο φυτικό βασίλειο έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες (απορροφάται μόλις το 7-8% κατά μέσο όρο, συγκριτικά με το 25% από τις ζωικές πηγές) εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ φυτικό οξύ, τανίνες) που υπάρχουν στις τροφές αυτές.

Δείτε επίσης: 40 Γλυκές και Αλμυρές Χορτοφαγικές Συνταγές

Καλές «χορτοφαγικές» πηγές σιδήρου αποτελούν τα θαλασσινά, ο χαλβάς, το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι.

Δείτε επίσης: Μπρόκολο: o πράσινος σύμμαχος της υγείας μας

Η απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές πηγές όπως τα όσπρια και το σπανάκι μπορεί να αυξηθεί, όταν αυτές καταναλωθούν με μια καλή πηγή βιταμίνης C, όπως τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, οι φράουλες, τα ακτινίδια ή οι πράσινες πιπεριές.

Δείτε επίσης: Θαυματουργή η βιταμίνη C

Συνδυάστε, λοιπόν:
• Βιταμίνη C + Όσπρια (φακές + καλαμπόκι, φασόλια + ντομάτα)
• Μπαχαρικά + Όσπρια (ρίγανη, μαύρο πιπέρι, μαϊντανό + γίγαντες)
• Β-καροτίνη + Όσπρια (ρεβίθια + καρότο, φακές + πιπεριά)
• Μηλικό οξύ + Όσπρια (μήλο, αχλάδι + φασόλια)
• Λαχανικά + μανιτάρια
• Θαλασσινά + φασολάκια (σπαράγγια)
• Αποφεύγουμε τσάϊ ή σοκολάτα αμέσως μετά από το γεύμα.

Δείτε επίσης: Πως συγκεντρώνουν άζωτο τα όσπρια


Τέλος, ένα άλλο αποτελεσματικό μέσο πρόσληψης σιδήρου είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως οι εμπλουτισμένοι χυμοί φρούτων, οι οποίοι περιέχουν σίδηρο σε καλά απορροφήσιμη μορφή, παρέχοντας περίπου των 30% των καθημερινών μας αναγκών σε σίδηρο.

Δείτε επίσης: Η αλήθεια για το σίδηρο στη διατροφή μας.

Τι συμβαίνει με την βιταμίνη B12 και το φυλλικό οξύ;

Δείτε επίσης: Συνταγή: Φτιάξτε αντιοξειδωτικό ρόφημα με πράσινο τσάι και ρόδι

Δεν είναι όμως μόνο ο σίδηρος. Η βιταμίνη β-12 και το φυλλικό οξύ αποτελούν δυο βιταμίνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων, ενώ προσλαμβάνονται και αυτές σε μικρές ποσότητες γιατί κατά κύριο λόγο βρίσκονται στο ζωικό βασίλειο. Έτσι για τα τρία αυτά στοιχεία: σίδηρο, Β12, φυλλικό οξύ, παρατηρούνται χαμηλές συγκεντρώσεις σε αρκετούς χορτοφάγους που δεν προσέχουν τους συνδυασμούς στο διαιτολόγιο τους.

Βιταμίνη B12
Καλές πηγές: θαλασσινά, γάλα σόγιας, εμπλουτισμένα δημητριακά, συμπληρώματα

Δείτε επίσης: Μάθετε τα οφέλη από τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Φυλλικό οξύ Δείτε επίσης: Ποιά ειναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία ειναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας!

Καλές πηγές : πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, ρόκα), μπανάνα, σπαράγγια, όσπρια, αβοκάντο, πορτοκάλι.

Δείτε επίσης:
Τελικά τι συμβαίνει με το σπανάκι; έχει ή δεν έχει σίδηρο;
Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν το έφραγμα.
Τρία «θαυματουργά γιατροσόφια» από μέλι
Τα όπλα της φύσης, για να αντιμετωπίσετε, τον πυρετό, τους πόνους των αρθρώσεων, τον βήχα και την καταρροή, από την γρίπη και το κοινό κρυολόγημα
Φτιάξτε γαλα από αμύγδαλα

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


nutrimed.gr
pepisecrets

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας