Τι να προσέχετε με τη ναφθαλίνη όταν κατεβάσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Τι να προσέχετε με τη ναφθαλίνη όταν κατεβάσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Τι να προσέχετε με τη ναφθαλίνη όταν κατεβάσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα

Πλησιάζει πάλι η στιγμή που θα «κατεβάσουμε» τα χειμερινά ρούχα από την ντουλάπα και θα αποθηκεύσουμε εκεί τα καλοκαιρινά. Όμως, τα υλικά που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι περισσότεροι άνθρωποι για να αποθηκεύσουν τα ρούχα τους για πολύ καιρό, περιέχουν συνήθως ναφθαλίνη ή παραδιχλωροβενζόλιο ως δραστικά συστατικά.



Τόσο η ναφθαλίνη, όσο και το παραδιχλωροβενζόλιο είναι πτητικές και τοξικές ουσίες και, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές στην απομάκρυνση του σκόρου και άλλων παρασίτων στα ρούχα, πρέπει να υπάρχουν και σε υψηλές συγκεντρώσεις. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα. Όταν αυτές οι ουσίες υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες για οποιονδήποτε εκτεθεί σε αυτές.

Η ναφθαλίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Μάλιστα, η οσμή της ναφθαλίνης μπορεί να ανιχνευθεί σε μερικά μέρη ανά δισεκατομμύριο “μονάδων” αέρα. (Ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο στον αέρα αντιστοιχεί περίπου σε μερικές σταγόνες νερού σε μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα.)

Ναφθαλίνη: Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την υγεία

Τα συμπτώματα της έκθεσης σε ναφθαλίνη περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ναφθαλίνης μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει μερικά από τα ερυθρά σας αιμοσφαίρια. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αιμολυτική αναιμία. Μερικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η αιμολυτική κόπωση, η έλλειψη όρεξης, η γενικευμένη ανησυχία, και το χλωμό δέρμα.

Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ναφθαλίνης μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια, αίμα στα ούρα και ένα κίτρινο χρώμα στο δέρμα. Με βάση τα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα, το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ναφθαλίνη είναι καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο.

Η έκθεση σε παραδιχλωροβενζόλιο έχει συνδεθεί με ναυτία, έμετο, ζαλάδα, κόπωση, πονοκεφάλους, ερεθισμό των οφθαλμών και της ρινικής διόδου και δερματικό ερεθισμό. Το παραδιχλωριοβενζόλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει νεφρική και ηπατική βλάβη σε μικρά παιδιά και κατοικίδια ζώα, τα οποία μπορεί να τα βάλουν στο στόμα τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει ότι το παραδιχλωριοβενζόλιο είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο με βάση επιστημονικών μελετών σε ποντίκια.


Ναφθαλίνη: Τι να κάνετε όταν “κατεβάσετε” τα χειμερινά από την ντουλάπα

Φροντίστε να έχετε παράθυρα και πόρτες ανοιχτά στο δωμάτιο, όταν “ξεπακετάρετε” τα ρούχα και τα κατεβάσετε από τις ντουλάπες. Αμέσως αφαιρέστε και πετάξτε οποιαδήποτε υπολείμματα ναφθαλίνης. Ξεδιπλώστε κάθε ένα ρούχο ξεχωριστά, τινάξτε το καλά και αφήστε το να αεριστεί στο δωμάτιο, χωρίς να κλείσετε τα παράθυρα.

Κρατήστε τα παιδιά μακριά από αυτό το δωμάτιο για τις ώρες που θα αερίζετε τα ρούχα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο, τότε μια καλή λύση είναι να περάσετε τα ρούχα από το στεγνωτήριο για μια σύντομη λειτουργία 10-15 λεπτών σε κάθε “γέμισμα”.

Εάν είναι εφικτό, απλώστε τα ρούχα στο ήλιο.

Εναλλακτικές λύσεις στις ναφθαλίνες για την αποθήκευση των ρούχων σας

Όσο καθαρή και αν είναι μια ντουλάπα, δεν μπορείτε να γλιτώσετε από τον σκόρο χωρίς τις χημικές αυτές ενώσεις, αλλά υπάρχει και ένας άλλος τρόπος. Αυτός είναι η συσκευασία των ρούχων σε ειδικές τσάντες/σακούλες οι οποίες κλείνουν αεροστεγώς και διαθέτουν ειδική βαλβίδα από την οποία μπορείτε με μια αντλία αέρος να αφαιρέσετε όλο τον αέρα από το εσωτερικό τους.

Σε κάθε περίπτωση ποτέ (μα ποτέ!) μην αποθηκεύσετε ρούχα τα οποία δεν τα έχετε προηγουμένως πλύνει καλά.

Δείτε επίσης:
Τα βότανα της ευτυχίας
50 Τοπ συμβουλές με Βότανα και Υπερ-Τροφές που είναι στην υπηρεσία της Υγείας μας!!!
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
Απογειώστε τον μεταβολισμό σας!

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις που σας ενδιαφέρουν!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


iatropedia.gr

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.