Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία μας οι συσκευασμένες σαλάτες;                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία μας οι συσκευασμένες σαλάτες;

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Τι κινδύνους κρύβουν για την υγεία μας οι συσκευασμένες σαλάτες;

Γραφει η Μαίρη Μπιμπή απο health.in.gr

Οι συσκευασμένες σαλάτες ενδεχομένως να κρύβουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, καθώς βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι ενθαρρύνεται η παρουσία σαλμονέλας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Applied and Environmental Microbiology.
Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λανκαστερ διαπίστωσε ότι μικρές αλλοιώσεις στα φυλλώδη λαχανικά που εμπεριέχονται στις συσκευασμένες σαλάτες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του βακτηρίου Salmonella enterica, ενώ τα υγρά που εκκρίνουν τα αλλοιωμένα φύλλα επίσης ενισχύουν την ικανότητα του παθογόνου μικροοργανισμού να προσκολλάται στην συσκευασία.

Δείτε επίσης: 10 εύκολα και υγιεινά ντιπ, σαλάτες και σάλτσες που δε θα καταστρέψουν τη δίαιτά σας

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν τι συμβαίνει στην σαλμονέλα εντός μιας συσκευασίας σαλάτας για να κατανοήσουν καλύτερα τους κινδύνους που απορρέουν για την υγεία των καταναλωτών και να δουν κατά πόσο είναι εφικτό να μειωθεί η ικανότητα του βακτηρίου να προσκολλάται στα λαχανικά.

Στο πλαίσιο πειραμάτων διαπίστωσαν ότι τα υγρά των ψιλοκομμένων λαχανικών σε νερό (περιβάλλον όμοιο με αυτό μιας συσκευασίας σαλάτας) διπλασίαζαν την κινητικότητα της σαλμονέλας υποβοηθώντας τον αποικισμό των φύλλων των λαχανικών. Το βακτήριο της σαλμονέλας πολλαπλασιάστηκε φτάνοντας τον αριθμό των 100.000 περίπου βακτηρίων, ενώ τα υγρά της σαλάτας ενίσχυσαν τον σχηματισμό βιοφιλμ στα φύλλα των λαχανικών.

Δείτε επίσης: Παντζάρια με Δενδρολίβανο - Μια ιδιαίτερη σαλάτα

Τα μικροβιακά βιιοφιλμ γενικά προσκολλώνται πεισματικά στις επιφάνειες και φυσικά τα βιοφιλμ της Σαλμονέλας δεν αποτελούν εξαίρεση. Έτσι είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ότι με δυσκολία μπορούν να απομακρυνθούν από τα λαχανικά ακόμα και μετά από καλό πλύσιμο.


Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα των λαχανικών δεν ανταποκρινόταν στα υγρά, δηλαδή η σαλμονέλα αποκτούσε αξιοσημείωτο προβάδισμα στον αποικισμό των λαχανικών.

Δείτε επίσης: Τα λουλούδια τρώγονται;

«Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που συνήθως πωλούνται ως συσκευασμένες σαλάτες καλλιεργούνται σε ανοιχτά πεδία, όπου μπορούν να εκτεθούν στην σαλμονέλα μέσω των εντόμων, της κοπριάς, των κοπράνων των πτηνών και άλλων πηγών. Η σαλμονέλα αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, δείχνει να προτιμά ειδικά το σπανάκι» σημειώνει η Πριμροζ Φριστοουν, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λανκαστερ και συγγραφέας της μελέτης.

Δείτε επίσης:
Ρίξτε την πίεση χωρίς φάρμακα
Η χρήση της αλόη βέρα σε τρόφιμα και ποτά.
Ιατροσόφιον !
Ξηροί καρποί, καρποί ζωής…
Τρία «θαυματουργά γιατροσόφια» από μέλι

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις που σας ενδιαφέρουν!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


health.in.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.