Η έλλειψη βιταμίνης D αιτία εμφραγμάτων σε διαβητικούς                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Η έλλειψη βιταμίνης D αιτία εμφραγμάτων σε διαβητικούς

..

Εγγραφείτε για συνεχή ενημέρωση με mail! (Μην ξεχνάτε την επιβεβαίωση εγγραφής)

Η έλλειψη βιταμίνης D αιτία εμφραγμάτων σε διαβητικούς

Ο διαβήτης συχνά αποτελεί αιτία απόφραξης των αρτηριών, με συνέπεια την πρόκληση καρδιακών παθήσεων. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι μία από τις βασικές αιτίες της απόφραξης, σύμφωνα με νεότερη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Biological
Chemistry, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αιμοφόρα αγγεία είναι λιγότερο πιθανό να φράξουν σε διαβητικούς ασθενείς που παίρνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Αντίθετα, σε ασθενείς με ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος συνδέονται με τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην καρδιά, παγιδεύοντας τη χοληστερόλη και εμποδίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

Δείτε επίσης: Η σχέση της βιταμίνης D και της γνωστικής λειτουργίας

Προηγούμενη έρευνα είχε δώσει ενδείξεις ότι η βιταμίνη D φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στις καρδιακές παθήσεις. Αυτή η νέα μελέτη πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, καθώς καταλήγει στη διαπίστωση ότι όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, μια ιδιαίτερη κατηγορία λευκοκυττάρων του αίματος έχουν την τάση να προσκολλώνται σε κύτταρα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Τα επίπεδα βιταμίνης D «συνωμοτούν» με κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μακροφάγα, είτε για να κρατήσουν τις αρτηρίες ανοιχτές είτε για να τις φράξουν.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε 43 άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ και σε 25 άλλα άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά (βάρος, ηλικία, φύλο), αλλά που δεν είχαν διαβήτη.
Βρήκαν, λοιπόν, ότι σε διαβητικούς ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D – λιγότερο από 30 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος – τα μακροφάγα κύτταρα ήταν πιο πιθανό να προσκολληθούν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Ως συνέπεια, τα αγγεία φορτώνονταν με χοληστερόλη, οι αρτηρίες έχαναν την ελαστικότητά τους και η ροή του αίματος εμποδίζονταν.

Δείτε επίσης: Τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να λαμβάνουμε.


Ακόμη βέβαια δεν είναι σαφές κατά πόσο η παροχή επιπλέον βιταμίνης D σε άτομα με διαβήτη θα περιορίσει τον κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών, μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Προς το παρόν γίνονται δοκιμές σε πειραματόζωα, προκειμένου να δουν οι ερευνητές εάν η επιπλέον βιταμίνη D μπορεί να εμποδίσει τα μακροφάγα να προσκολλώνται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων κοντά στην καρδιά. Σε αρχικό στάδιο βρίσκονται, επίσης, δύο κλινικές δοκιμές σε διαβητικούς ασθενείς.

Σε μία από αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές δίνουν βιταμίνη D σε άτομα με διαβήτη για να δούν αν η θεραπεία μπορεί να μειώσει τελικώς την αρτηριακή πίεση (τα άτομα αυτά είναι υπερτασικά). Στη δεύτερη μελέτη, Αφροαμερικανοί με διαβήτη τύπου ΙΙ παίρνουν βιταμίνη D μαζί με τα άλλα καθημερινά τους φάρμακά, προκειμένου οι ερευνητές να αξιολογήσουν κατά πόσο τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να επιβραδύνουν ή να αναστρέψουν την εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα έχουν καταφέρει να βγάλουν τα τελικά τους συμπεράσματα σε μερικούς μήνες.

Δείτε επίσης:
Τελικά τι συμβαίνει με το σπανάκι; έχει ή δεν έχει σίδηρο;
Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν το έφραγμα.
Τρία «θαυματουργά γιατροσόφια» από μέλι
Τα όπλα της φύσης, για να αντιμετωπίσετε, τον πυρετό, τους πόνους των αρθρώσεων, τον βήχα και την καταρροή, από την γρίπη και το κοινό κρυολόγημα
Φτιάξτε γαλα από αμύγδαλα

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


piperies-agiou-georgiou

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.