5 λόγοι για να κόψεις το τσιγάρο σήμερα κιόλας                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: 5 λόγοι για να κόψεις το τσιγάρο σήμερα κιόλας

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

5 λόγοι για να κόψεις το τσιγάρο σήμερα κιόλας

Γιατί να κόψεις το τσιγάρο; Ξέρεις ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς.

Γράφει: Ελένη Καραγιάννη

Αν αυτό δεν αρκεί για να πάρεις τη μεγάλη απόφαση, να κόψεις το τσιγάρο, σου δίνουμς μερικούς ακόμα καλούς λόγους για να το κάνεις.Πιο νεανική εμφάνιση

Επειδή το δέρμα δείχνει πιο στιλπνό και τα δόντια φαίνονται λευκότερα όταν δεν καπνίζεις, η συνολική εικόνα σου θα μοιάζει με νεότερης γυναίκας. Και όχι μόνο γι’ αυτό: Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Dermatology διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες ακόμα και σε σημεία που δε βλέπει ο ήλιος, όπως το εσωτερικό των μπράτσων και οι γλουτοί!
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν πιο νωρίς περισσότερες λευκές τρίχες στα μαλλιά τους, γιατί τα χημικά που περιέχονται στο τσιγάρο καταστρέφουν κύτταρα στα λέπια της τρίχας, αλλά και αιμοφόρα αγγεία που προμηθεύουν τα μαλλιά με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να γερνούν πιο γρήγορα!

Δείτε επίσης: Οι καπνιστές του μέλλοντος καθορίζονται από τα γονίδια τους

Καλύτερος ύπνος

Μήπως ο ύπνος σου δεν είναι αυτό που λέμε «σαν μωρού»; Πιθανότατα ευθύνεται (και γι’ αυτό) το τσιγάρο. Σε μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychology, Health & Medicine, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 12% των καπνιστών δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, 11% ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας και 10% σηκώνονται πάρα πολύ νωρίς το πρωί. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι, για κάθε τσιγάρο που καπνίζεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο συνολικός βραδινός ύπνος σου μειώνεται κατά 1 λεπτό!

Δείτε επίσης: Αποκλειστικά για καπνιστές: Τσιγάρο ή ηλεκτρονικό τσιγάρο και γιατί;

Πιο καθαρή σκέψη

Νομίζεις ότι, ανάβοντας ένα τσιγάρο, θα μπορείς να συγκεντρωθείς και να σκεφτείς καλύτερα; Κάνεις λάθος! Το κάπνισμα «θολώνει» τη σκέψη και την κρίση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ιδιαίτερα κατά τη μέση ηλικία, το κάπνισμα συνδέεται με προβλήματα στη μνήμη και μειωμένη κριτική ικανότητα.

Δείτε επίσης: Mπορώ να κόψω το κάπνισμα με τον βελονισμό;

Τα καλά νέα; Οι συνέπειες αυτές είναι αναστρέψιμες και η επίδραση του τσιγάρου στις γνωστικές δεξιότητες είναι λιγότερο σημαντική για όσους το έχουν κόψει για χρόνια.

Δείτε επίσης: Ελιξίριο για καθαρισμό των πνευμόνων από το κάπνισμα

Αυξημένη γονιμότητα

Οι καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υπογονιμότητας, αλλά και να περάσουν στην εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στα Surgeon General’s Reports. Σε έρευνα που έγινε σε θηλαστικά και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Genetics φάνηκε ότι κάποια χημικά που περιέχονται στον καπνό καταστρέφουν τα ωάρια μειώνοντας τον αριθμό όσων έχει στη…. ρεζέρβα της μια γυναίκα. Και κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό:

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα ωάρια της κόρης, όταν η μητέρα της καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζοντας τη γονιμότητά της πριν καν ακόμα γεννηθεί, σύμφωνα με έρευνα από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Βιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Δείτε επίσης: Δείτε ποιες είναι οι θετικές επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος! Από τα πρώτα κιόλας λεπτά…

Λιγότερες πιθανότητες για Αlzheimer

Ο ρυθμός εκφυλισμού της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μεγάλη ηλικία είναι έως και πέντε φορές πιο γρήγορος στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology και έγινε με τη συμμετοχή 9.200 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές εκτιμούν πως το τσιγάρο ενεργοποιεί μια αλληλουχία βλαπτικών επιδράσεων στις αρτηρίες, οι οποίες με τη σειρά τους επιδεινώνουν τον εκφυλισμό του εγκεφάλου. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις: Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη λειτουργία του εγκεφάλου σου!

Τι θα σου συμβεί μόλις το κόψεις:

Η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα θα αρχίσουν άμεσα να επιστρέφουν σε φυσιολογικές τιμές. Μέσα σε λίγες ώρες τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα (που μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο) αρχίζουν να μειώνονται.

Έπειτα από λίγες εβδομάδες η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και περιορίζεται ο βήχας. Το φαγητό γίνεται πολύ πιο νόστιμο, καθώς οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης επιστρέφουν σε φυσιολογική λειτουργία. Σταματάς να νιώθεις ότι σου «κόβεται η ανάσα» σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα που απαιτεί κίνηση. Έπειτα από μερικούς μήνες βελτιώνεται σημαντικά η λειτουργία των πνευμόνων.

Έπειτα από 1 χρόνο ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής βλάβης και εκδήλωσης εγκεφαλικού μειώνεται στο μισό. Έπειτα από 5 χρόνια η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων του λάρυγγα, του στομάχου, του τραχήλου, της ουροδόχου κύστης είναι στα ίδια επίπεδα με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ.


Δείτε επίσης:
Τελικά τι συμβαίνει με το σπανάκι; έχει ή δεν έχει σίδηρο;
Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν το έφραγμα.
Τρία «θαυματουργά γιατροσόφια» από μέλι
Τα όπλα της φύσης, για να αντιμετωπίσετε, τον πυρετό, τους πόνους των αρθρώσεων, τον βήχα και την καταρροή, από την γρίπη και το κοινό κρυολόγημα
Φτιάξτε γαλα από αμύγδαλα

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

shape.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.