Το δέντρο της Ροδιάς και ο ευεργετικός καρπός της!                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Το δέντρο της Ροδιάς και ο ευεργετικός καρπός της!

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Το δέντρο της Ροδιάς και ο ευεργετικός καρπός της!

Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού μπορεί κανείς να βρει στο internet πληθώρα πληροφοριών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η διάδοσή του εντός κι εκτός Ελλάδος είναι εντυπωσιακή. Αλλά και η ροδιά σα δέντρο ταιριάζει μία χαρά στο κλίμα μας καθώς ευδοκιμεί περισσότερο στα θερμά και ξηρά μέρη.
Έτσι, θα μπορούσε θαυμάσια να προστεθεί στη γκάμα των φυτών του κήπου μας αλλά ακόμη και να φιλοξενηθεί σε μία μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μας αφού μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα καλλωπιστικό φυτό. Το μόνο μειoνέκτημα που έχει, εάν θελήσουμε να τη φυτέψουμε για καλλωπιστικούς λόγους, είναι ότι είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο κάτι που σημαίνει ότι, αναπόφευκτα, τους χειμωνιάτικους μήνες θα πρέπει ν' αντικρύζουμε μόνο τα κλαδιά της.


Ας δούμε λοιπόν τα βασικά πρέπει να γνωρίζουμε για τη ροδιά:

→ Φύτεμα:

Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψουμε τη ροδιά είναι τέλη χειμώνα – αρχές της άνοιξης, όταν δηλαδή τα δυνατά κρύα υποχωρούν. Εάν θέλουμε να την αφήσουμε να αναπτυχθεί κανονικά σα δέντρο (κι όχι να την κρατήσουμε σε χαμηλό ύψος) θα πρέπει ν' αφήσουμε μία απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από τα διπλανά δέντρα.

→ Πότισμα:

Η ροδιά αντέχει γενικά στις υψηλές θερμοκρασίες (όπως και στο ψύχος). Το καλοκαίρι χρειάζεται λελογισμένο πότισμα χωρίς υπερβολές που μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το χειμώνα, το πότισμα πρέπει να είναι πολύ αραιότερο (ενδεικτικά, μία φορά στις 10 ημέρες) και μόνο στην περίπτωση που δεν βρέχει τακτικά.

→ Κλάδεμα:

Ο στόχος του κλαδέματος της ροδιάς είναι να εξασφαλίσουμε ότι το δέντρο μας θ' αερίζεται σωστά και η ηλιακή ακτινοβολία θα διαχέεται σε όλα τα κλαδιά του. Φυσικά, σημαντικό ρόλο για τον τρόπο κλαδέματος που θα επιλέξουμε, είναι η χρήση για την οποία προορίζουμε το δέντρο. Έτσι, εάν το θέλουμε μόνο για καλλωπιστική χρήση το κλάδεμα θα είναι μορφοποίησης – αφαιρούμε δηλαδή εκείνα τα κλαδιά που χρειάζεται ώστε να της προσδώσουμε το σχήμα που θέλουμε.

Ροδιά σε γλάστρα:

Η ροδιά είναι όπως και η λεμονιά ένα από τα δέντρα εκείνα που μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε γλάστρα – ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι το ανάλογο κλάδεμα ώστε να μην την αφήνουμε να θεριεύει. Ιδανικό σχήμα δε για τη ροδιά σε γλάστρα είναι αυτό του "κυπέλλου" ώστε το ηλιακό φώς να διαχέεται σωστά σε όλο το δεντρύλιο.

Τι προσέχουμε για να μη σκάνε τα ρόδια:


Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων έχουν στον κήπο τους ροδιά είναι ότι συχνά τα ρόδια ανοίγουν – 'σκάνε'. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές. Αυτές όμως που κυρίως επισημαίνουν οι περισσότεροι ειδικοί είναι:


  • η έλλειψη τακτικού ποτίσματος – ανά συγκεκριμένα δηλαδή χρονικά διαστήματα και με την ίδια περίπου ποσότητα νερού.
  • οι μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία ανάμεσα σε ημέρα και νύχτα.
  • η προσβολή από κάποια ασθένεια.


Σε κάθε περίπτωση, με το που βλέπουμε να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα του συγκεκριμένου προβλήματος πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε κάποιο γεωπόνο ο οποίος και θα μας δώσει την κατάλληλη λύση για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Γιατί είναι μεγάλη απογοήτευση να περιποιείσαι ένα φυτό συστηματικά για μία ολόκληρη χρονιά και εκεί που περιμένεις κατά το φθινόπωρο ν' απολαύσεις, κυριολεκτικά, τους καρπούς των κόπων σου αυτοί να σκάνε…

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι η ροδιά είναι μία θαυμάσια επιλογή για τον κήπο μας. Όμορφο δέντρο (ή καλύτερα δεντροειδής θάμνος), εύκολο στην καλλιέργειά του – χωρίς να χρειάζεται να είμαστε διαρκώς με το λάστιχο στο χέρι, με όμορφα φύλλα και θαυμάσια πορτοκαλί, κυρίως, άνθη, θα έχει μία εξαιρετική παρουσία σ' αυτόν. Μοναδικά σημαντικά προβλήματα που έχει είναι ότι το χειμώνα είναι γυμνό από φύλλα καθώς και το φαινόμενο του σκασίματος των ροδιών το οποίο και είναι αρκετό συχνό.

Κι ένα πρακτικό tip για κάθε 'ερασιτέχνη' κηπουρό:

Η περιποίηση της ροδιάς και ιδιαίτερα το κλάδεμα απαιτεί πάντα να φοράμε γάντια κήπου. Κι αυτό γιατί εάν δεν προσέξουμε, τα κλαδιά της μπορούν πολύ εύκολα να μας δημιουργήσουν αμυχές.

Δείτε επίσης:
Τα βότανα της ευτυχίας
50 Τοπ συμβουλές με Βότανα και Υπερ-Τροφές που είναι στην υπηρεσία της Υγείας μας!!!
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ
Απογειώστε τον μεταβολισμό σας!

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις που σας ενδιαφέρουν!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


praktikesidees.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.