Ηλιοθεραπεία και τσιγάρο και ποια είναι τα κοινά τους σημεία;                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Ηλιοθεραπεία και τσιγάρο και ποια είναι τα κοινά τους σημεία;

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Ηλιοθεραπεία και τσιγάρο και ποια είναι τα κοινά τους σημεία;

Σχετικά με το κατά πόσον η έκθεση στον ήλιο προκαλεί εθισμό αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε μιλήσαμε με τον Στυλιανό Αγγελίδη, δερματολόγο - αφροδισιολόγο.
Για ποιους λόγους η ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι εθιστική;

Η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να «πυροδοτήσει» στον οργανισμό αυξημένη παραγωγή απιοειδών και συγκεκριμένα β-ενδορφινών, ορμονών που σχετίζονται με το αίσθημα της ευχαρίστησης. Οι ενδορφίνες λειτουργούν με τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό που δρουν εθιστικές ουσίες, όπως η ηρωίνη και η νικοτίνη. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να σιγουρευτούμε πλήρως ότι η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να γίνει εθιστική.

Μήπως ο εθισμός στην ηλιοθεραπεία ευθύνεται για την αύξηση περιστατικών καρκίνου του δέρματος;

Ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο. Θα μπορούσε εν μέρει και να εξηγήσει γιατί, παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις ότι, εκτός από καρκίνο, η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επιφέρει πρόωρη γήρανση του δέρματος, ρυτίδες και κηλίδες, πολλοί επιμένουν να αποκτήσουν σοκολατί χρώμα. Βέβαια, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι το μαύρισμα «ταιριάζει» με τα πρότυπα ομορφιάς, οπότε οι περισσότεροι το επιδιώκουν - χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι «εθισμένοι» στην ηλιοθεραπεία;

Το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας δεν εμποδίζει το μαύρισμα, αλλά προστατεύει από την καταστρεπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για ασφαλές μαύρισμα συνδυάζουμε αντηλιακή κρέμα με καπέλο και εναλλαγές στη σκιά -όπου και εκεί μαυρίζουμε- ιδιαίτερα τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Οι έγκυοι να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, διότι λόγω των ορμονικών μεταβολών μπορεί να εμφανίσουν κηλίδες, που δύσκολα αντιμετωπίζονται. Τέλος, να μην επαναπαυόμαστε ότι τελείωσε το καλοκαίρι. Ζούμε σε μια χώρα με παρατεταμένη ηλιοφάνεια. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε το αντηλιακό μας, ακόμη και όταν κυκλοφορούμε στην πόλη.

Δείτε επίσης:
Άνηθος Θεραπευτικές Ιδιότητες
Ιδιότητες Βασιλικού
Δυόσμος - Ηδύοσμος ο πιπερώδης
Το θαυματουργό σκόρδο καταπολεμά ακόμη και την ανάπτυξη κακοήθων όγκων
Το κρεμμύδι στο μικροσκόπιο

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


kathimerini


*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.