Η υγρασία στο σπίτι και πως να την αντιμετωπίσουμε                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Η υγρασία στο σπίτι και πως να την αντιμετωπίσουμε

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Η υγρασία στο σπίτι και πως να την αντιμετωπίσουμε

H υγρασία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται σ' ένα σπίτι και έχει επιπτώσεις τόσο σε τοίχους, ταβάνια όσο και σε διάφορα έπιπλα και αντικείμενα ευάλωτα σε αυτήν αλλά ακόμη περισσότερο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της οικογένειας που μένει σε αυτό.


Υπάρχει ωστόσο μία σειρά από συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε και οι οποίες θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της.

Σταχυολογούμε τις σημαντικότερες από αυτές:

► 1. Σωστός και συχνός αερισμός των χώρων μας.

Είναι απολύτως απαραίτητο ν' αερίζουμε καθημερινά το χώρο που μένουμε. Εάν δε πρόκειται για κάποιο εξοχικό σπίτι που επισκεπτόμαστε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, θα πρέπει να προγραμματίζουμε συχνότερες επισκέψεις με στόχο τον εξαερισμό ή να συνεννοούμαστε με κάποιον γείτονα που μένει μόνιμα ώστε ν' ανοίγει τα παράθυρα για κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα. Δυστυχώς, η υγρασία είναι ο συχνότερος "επισκέπτης" των εξοχικών σπιτιών.

► 2. Σε χώρους όπως μπάνιο και κουζίνα που συνήθως έχουμε συσσώρευση υδρατμών διασφαλίζουμε ότι υπάρχει ένα σωστό σύστημα εξαερισμού το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του συγεκριμένου χώρου.

Και βέβαια, η λειτουργία του απορροφητήρα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος είναι απαραίτητη.

► 3. Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση.

Υπάρχουν εξαιρετικά υλικά πλέον στην αγορά που, εφόσον εφαρμοστούν σωστά, διασφαλίζουν την προστασία από την υγρασία για πολλά χρόνια.

Στις περιπτώσεις που η υγρασία εμφανίζεται στην ταράτσα του μπαλκονιού μας, μία από τις πιθανότερες αιτίες δημιουργίας της είναι κάποιο πρόβλημα στο μπαλκόνι του πάνω ορόφου – συνήθως έχει να κάνει με τους αρμούς ανάμεσα στα πλακάκια. Εδώ χρειάζεται να έρθει κάποιος ειδικός που θα αξιολογήσει πως ακριβώς έχει η κατάσταση και αφού εντοπίσει επακριβώς τα σημεία απ' όπου περνάει το νερό, θα προβεί στις αναγκαίες επισκευές των αρμών με τα κατάλληλα υλικά.

Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαινά τοιχώματα του σπιτιού (φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό σε όσες κατοικίες έχουν το λεγόμενο "πεταχτό" εξωτερικό σοβά), η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που πωλούνται στα καταστήματα χρωμάτων. Κι εδώ, η εφαρμογή είναι καλό να γίνεται από κάποιον ειδικό τεχνίτη καθώς χρειάζεται -εκτός των άλλων- και μία σχετική προεργασία στην επιφάνεια πριν την επάλειψη του υλικού.

► 4. Σε σπίτια που έχουν θέματα υγρασίας καλό είναι γενικά, ν' αποφεύγονται ή να περιορίζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου.

► 5. Μία αποτελεσματική λύση που βοηθάει στην αντιμετώπιση της υγρασίας εσωτερικά στο σπίτι είναι και η αγορά κάποιου ηλεκτρικού αφυγραντήρα (βλ. ενδεικτικά εδώ).


Το κόστος για την απόκτηση ενός καλού μηχανήματος αφύγρανσης δεν είναι αμελητέο – αποτελεί ωστόσο μία πραγματικά πολύ αποτελεσματική λύση.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε κάποιους "συλλέκτες υγρασίας" που πωλούνται στα super market (βλ. ενδεικτικά εδώ κι εδώ). Πρόκειται για μία πολύ οικονομική λύση που όντως βοηθάει (ιδανική για να τοποθετηθεί σε χώρους όπως ντουλάπες, μικρές αποθήκες κ.ο.κ.) αλλά βέβαια δεν μπορεί να πετύχει τ' αποτελέσματα ενός καλού αφυγραντήρα.

► 6. Κι ένα πρακτικό tip:

Για να αντιμετωπίσουμε την υγρασία στο σπίτι μας θα πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε σε τι επίπεδο κινείται αυτή. Πως μπορούμε να το μάθουμε; Εάν προμηθευτούμε ένα υγρόμετρο το οποίο είναι ένα όργανο που κάνει ακριβώς αυτό: μετρά την υγρασία του χώρου. Μπορεί να είναι ψηφιακό (δείτε ενδεικτικά εδώ) ή και αναλογικό (δείτε ενδεικτικά εδώ) και το κόστος του είναι πολύ προσιτό.

Στην ενότητα μας "Μικρά Μυστικά" μπορείτε να ενημερωθείτε για όσα που κυκλοφορούν.


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


praktikesidees.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.