Στην υπηρεσία της υγείας και της ομορφιάς μας, το αστρολούλουδο της Μεσογείου, Μποράγκο                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Στην υπηρεσία της υγείας και της ομορφιάς μας, το αστρολούλουδο της Μεσογείου, Μποράγκο

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Στην υπηρεσία της υγείας και της ομορφιάς μας, το αστρολούλουδο της Μεσογείου, Μποράγκο

Μεγάλος ο φυσικός πλούτος της Μεσογείου, αστείρευτος θησαυρός η χλωρίδα της και τυχερές εμείς, που μπορούμε να αδράξουμε τις σπάνιες ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων για την υγεία και την ομορφιά μας, ζώντας σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη.Μια βασική αρχή στην αρωματοθεραπεία είναι η χρήση όσων φυτών, βοτάνων, αιθέριων ή φυτικών ελαίων κουβαλούν «ελληνικότητα» ή άγουν την προέλευση τους από την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.Κάτι που παράγεται στον τόπο μας, αλλά και στους γειτονικούς έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον οργανισμό μας, είναι πιο συμβατό με τα γονίδια μας, με την μνήμη και την εξέλιξη του dna μας μες στο χρόνο κι αυτό ισχύει και για τις τροφές.

Ένα τέτοιο φυτό που φύεται σε κάθε γωνιά της Μεσογείου, ξεφυτρώνοντας ακόμα και στις ελάχιστες χωμάτινες σχισμές που αφήνει το τσιμέντο στις μεγαλουπόλεις, είναι το Μποράγκο, το κοινά γνωστό ως αστρολούλουδο (starflower) με τα πανέμορφα εντυπωσιακά μωβ και μαβιά του λουλούδια, τα σαρκώδη, τραχιά του φύλλα κι ανθίζει τον Απρίλιο. Το βοτανολογικό του όνομα είναι Βorago Οfficinalis, κι ο λαός στην ελληνική ύπαιθρο το αποκαλεί βορατσίνα, μποράντζα, βόραγο, βοράγινο, έχιον, μποπράτσινο, βούγλωσσο, βοϊδόγλωσσα, στην Κρήτη αποράντζα, στη Σαντορίνη μυριόκαλο, στα Δωδεκάνησα και στις Σποράδες μπουράντζα, στην Κέρκυρα βορατσίνα ή βοράτσενε κι αρπέτα στην Πελοπόννησο.

Είναι το φυτό που ο Όμηρος αναφέρει ως Νηπενθές, το μυθικό φάρμακο που αλλάζει τη διάθεση, φέρνει ευεξία, χαλαρώνει, ηρεμεί και κάνει να ξεχνιούνται η λύπη κι ο θυμός. Σύμφωνα πάντα με τον Όμηρο, τα άνθη του προσφέρθηκαν στην Ωραία Ελένη, κατά την επίσκεψη της στην Αίγυπτο, χώρα που στην αρχαιότητα φημιζόταν για τον πλούτο των αρωματικών και φαρμακευτικών της βοτάνων, κι ήταν αυτά που την βοήθησαν να ξεχάσει τα πάντα και να σαλπάρει με τον Πάρη, μακριά από το παλάτι του Μενέλαου. «Τέτοιας λογής βοτάνια φύλαγε θαματουργά η Ελένη, ξαρρωστικά· τα ’χε απ’ την Αίγυπτο, της Πολυδάμνας δώρο, της γυναικός του Θώνου. Αρίφνητα φυτρώνει η γης κει πέρα, μισά ξαρρωστικά, αξεδιάλεχτα, μισά φαρμακωμένα».

Δύο, τρία μόνο άνθη του Μποράγκο, προστιθέμενα στο κρασί γαληνεύουν το πνεύμα, ενεργοποιούν την ρώμη στο κορμί. Κι η Ωραία Ελένη, όταν ο Τηλέμαχος επισκέφτηκε τη Σπάρτη, μετά το πάρσιμο της Τροίας, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη του πατέρα του Οδυσσέα «… κάποιο βοτάνι επήρε κι έριξε μες στο κρασί που επίναν ένα τη θλίψη που σκορπά, θυμούς καταλαγιάζει, και κάνει όλα τα κακά ν’ απολησμονηθούνε. –νηπενθές τ᾿ἄχολόν τε, κακῶν ἐπίληθον ἁπάντων.»

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι θεωρούσαν, ότι το βότανο είχε τη δύναμη να μετριάζει την μελαγχολία των υποχονδριακών. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος αναφέρουν, ότι τα φύλλα του φυτού «τοποθετημένα στο κρασί κάνουν άνδρες και γυναίκες ευτυχισμένους και χαρούμενους και διώχνουν σκοτούρες, στεναχώρια και μελαγχολίες. Τα σιρόπια που φτιάχνονται από τα άνθη του φυτού ανακουφίζουν την καρδιά και ηρεμούν τους σχιζοφρενείς και ψυχασθενείς ανθρώπους».

Οι σταυροφόροι όταν έφευγαν για τους Άγιους Τόπους, έριχναν άνθη Μποράγκο στο ποτό τους για ν’ αποκτήσουν θάρρος. Σε ένα σύγγραμμα του 15ου αιώνα ονομάζεται μποράντσενα κι εκεί διαβάζουμε: «Τούτο το χόρτο ωφελεί πολλά κάθε άνθρωπον ασθενή τε και υγιαίνοντα, διότι καμία βλάβην δεν έχει όταν το τρώγης συχνά γίνεσαι καλόκαρδος και γεννά καλούς χυμούς…».

Το Μποράγκο είχε γοητεύσει με τις ιδιότητες και την ομορφιά του τον Λουδοβίκο τον 14ο, ο οποίος είχε διατάξει να το φυτέψουν στις Βερσαλλίες. Στην Ουαλία το ονομάζουν το «βότανο της χαράς» και στα αραβικά «πατέρα του ιδρώτα» προφανώς λόγω της δράσης του ως εφιδρωτικό.

Στη λαϊκή ιατρική εδώ και εκατονταετίες το Μποράγκο χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο μαλακτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Το χρησιμοποιούσαν κατά των πυρετών, των παθήσεων της χολής, της πνευμονίας, των οξέων ρευματισμών, της ιλαράς, της οστρακιάς και της ευλογιάς και μάλιστα κατά ειδικό τρόπο. Έβραζαν το φυτό και το σούρωναν με ένα κομμάτι λεπτό βαμβακερό ύφασμα. Πρόσθεταν μέλι και έπιναν τρία κύπελλα την ημέρα.


Οι σύγχρονες έρευνες, στηριζόμενες στις παραπάνω βοτανολογικές επισημάνσεις, έχουν δώσει καινούργια στοιχεία και πρακτικές αποκαλύπτοντας, ότι το βότανο διεγείρει τους αδένες των επινεφριδίων, θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό κι είναι καθαρτικό του αίματος. Το λάδι Μποράγκο έχει αποδειχθεί, ότι έχει την ικανότητά να ηρεμήσει και να επουλώσει μια φλεγμονή κι έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να ανακουφίσει τον πόνο, το πρήξιμο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων όσων πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.


Τ’ ΑΣΤΡΟΛΟΥΛΟΥΔΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΑΣ

Το λάδι Μποράγκο (Borage Oil) προέρχεται από την έκθλιψη των σπόρων του φυτού. Είναι ένα εξαιρετικό καλλυντικό υψηλής θρεπτικής αξίας με σπάνιες ιδιότητες κι η πιο σημαντική του είναι, ότι έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε γάμμα λινολενικό οξύ (GLA)ν (περιεκτικότητα 16-27%) από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο, βότανο ή τροφή υπάρχει στη φύση. Το GLA είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που μετατρέπεται σε ουσία τύπου ορμόνης, με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που καθιστά το Μποράγκο ένα εξαιρετικό αναπλαστικό των δερματικών κυττάρων και χρήσιμο στη θεραπεία δερματικών παθήσεων.

Έτσι οι επουλωτικές του ιδιότητες μας δίνουν ένα άκρως αποτελεσματικό συστατικό για την επούλωση των ρυτίδων, την αντιγήρανση, την σύσφιξη και την λείανση της επιδερμίδας, αλλά και την δραστική θρέψη κι ενυδάτωση της. Ως εκ τούτου ωφελεί καταλυτικά τις ξηρές, αφυδατωμένες, κουρασμένες και ώριμες επιδερμίδες. Ιδιαίτερα ευεργετικό σε όσες επιδερμίδες παρουσιάζουν πρόωρη γήρανση. Οι επουλωτικές και αναπλαστικές του όμως ιδιότητες το καθιστούν εξαιρετικό για όσες επιδερμίδες είναι ακνεικές, ευαίσθητες ή έχουν τάση για δερματικές διαταραχές (έκζεμα, ψωρίαση, αλλεργίες, δερματίτιδα, ερεθισμοί).

Το GLA είναι απαραίτητο επίσης για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και των μαλλιών. Θεωρείται ο γιατρός των μαλλιών γιατί θεραπεύει πιτυρίδα, ξηροδερμία και δερματικές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, βοηθάει στην τριχόπτωση και την αλωπεκεία.

Η μορφή του GLA έτσι όπως αυτή περιέχεται στο λάδι Μποράγκο θεωρείται η περισσότερο αξιοποιήσιμη και μεταβολίσιμη από τον οργανισμό και ειδικά στις γυναίκες, τις οποίες βοηθά στα συμπτώματα του προεμμυνορησιακού συνδρόμου.


ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ


Το βότανο Μποράγκο χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Η γεύση ενός τρυφερού φύλλου έχει αυτήν του δροσερού αγγουριού κι οσμή που μοιάζει με του κρασιού. Μπορεί να είναι τριχωτό, αλλά οι τρίχες διαλύονται στο στόμα. Τα άνθη του Μποράγκο είναι μια πολύ όμορφη γαρνιτούρα στη σαλάτα μας ή ένα εντυπωσιακό γαρνίρισμα σε πικάντικα ή γλυκά πιάτα, κρύες σούπες ή ως προσθετικό στο γιαούρτι. Δίνει άρωμα επίσης στο κρασί και στα δροσερά καλοκαιρινά ποτά και κοκτέιλ. Είναι κατάλληλο για δίαιτες χωρίς αλάτι γιατί είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και συνδυάζεται γευστικά με το σπανάκι. Περιέχει οξικά και φυτικά άλατα καλίου, άλατα ασβεστίου σαπωνίνες, τανίνες, βιταμίνη C κι αιθέριο έλαιο.

Σύντομα ένα καινούργιο προϊόν από τα Stella’s Recip–Y, θα είναι στη διάθεσή σας για να σας προσφέρει τις μοναδικές για την ομορφιά σας, ιδιότητες του Μποράγκο. Μείνετε συντονισμένες!

ΣΗΜ. Όλα τα βότανα χρειάζονται συμβουλή γιατρού ή βοτανολόγου για να ορίσει την απαραίτητη ή επιτρεπτή δοσολογία.

Stella

Δείτε επίσης:
Γαρίφαλο, το διεγερτικό και αντισηπτικό!
Το λευκό ξύδι κάνει τα ρούχα πεντακάθαρα!
Φτιάξε κρέμα σώματος με λεβάντα!
Λάδι λεμονιού για την κυτταρίτιδα
Ενυδάτωση από λάδι καρύδας με άρωμα βανίλιας

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις που σας ενδιαφέρουν!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


beautyblog.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.