Η κρυφή και μυστηριώδης πλευρά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Η κρυφή και μυστηριώδης πλευρά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Η κρυφή και μυστηριώδης πλευρά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Της Αργυρώς Μποζώνη

Ο συντηρητής του ΕΑΜ κ. Λάζαρης παρουσίασε στο κοινό, στο πλαίσιο της εξαιρετικής δράσης του μουσείου Το ανοιχτό μουσείο, μια πτυχή άγνωστη στους περισσότερους που αφορά την Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας, όπως περιέγραφε την ομιλία του ο ίδιος ο τίτλος. Ένα κοινό αποτελούμενο από 70 άτομα ακολούθησε τον συντηρητή μέσα στις αίθουσες των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.Ο αρχαίος Αιγυπτιακός πολιτισμός είναι ο μόνος από τους μεγάλους πολιτισμούς της Μεσογείου, εκτός του ελληνικού, που ήδη από το 1890 αντιπροσωπεύεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η εμπλουτισμένη επανέκθεση περιλαμβάνει τα αντικείμενα της προηγούμενης έκθεσης (1994-2002), καθώς και ένα σημαντικό αριθμό νέων αντικειμένων, που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Τα εκθέματα (αγάλματα, ειδώλια, στήλες, σαρκοφάγοι, περιβλήματα μουμιών, μούμιες ζώων, αγγεία, ταφικά κιβώτια, πορτρέτα Φαγιούμ, κοσμήματα κ.ά) καλύπτουν όλες τις χρονικές περιόδους του Αιγυπτιακού πολιτισμού.

Η νέα έκθεση έχει στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων. Τα αντικείμενα ερμηνεύονται με βάση τη χρήση τους, ενώ ιδιαίτερη θέση στην έκθεση κατέχουν οι ταφικές πρακτικές καθώς και η θρησκεία των αρχαίων Αιγυπτίων. Παράλληλα, επισημαίνεται η στενή σχέση κατά την αρχαιότητα μεταξύ του Ελληνικού και του Αιγυπτιακού πολιτισμού.

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη χρονολογικά. Κάθε χρονολογική ενότητα υποδιαιρείται σε θεματικές ενότητες, όπως εξουσία, λατρεία –τελετουργίες, ταφικά έθιμα και δοξασίες, καθημερινή ζωή, μαγεία κ.ά.. Παράλληλα, υπάρχουν και ανεξάρτητες, διαχρονικές θεματικές ενότητες με θέμα τη μουσική, τους σκαραβαίους και τη γραφή.

Στην κατανοητή αυτή παρουσίαση, «ένας από τους κύριους σκοπούς του μουσείου είναι να διαφυλάξει τις συλλογές του και να τις παραδώσει όσο το δυνατόν αναλλοίωτες στου επόμενους» είπε ο κ. Λάζαρης. «Όλα τα αντικείμενα όμως παλιώνουν και φθείρονται. Τι είναι ο συντηρητής; Ο κόσμος τον συνδέει με κάποιον που φορά ιατρική ποδιά και χειρουργικά γάντια, ο οποίος με υπομονή και επιμονή καθαρίζει, συγκολεί ένα αντικείμενο ώστε να το επαναφέρει σε μια σταθερή κατάσταση. Αυτή είναι η μια πλευρά της συντήρησης. Η θεραπευτική. Η προληπτική συντήρηση είναι εξίσου απαραίτητη με στόχο την πρόληψη ή την καθυστέρηση της φθοράς. Κάτι που επιτυγχάνεται ελέγχοντας και βελτιώνοντας το μουσειακό περιβάλλον. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή βλέπουμε ότι η προληπτική συντήρηση έχει εφαρμοστεί και παλαιότερα με ένα από τα παραδείγματα να είναι η απόκρυψη των αγαλμάτων στον πόλεμο».

Αρχιτεκτονικο γλυπτό από τον τάφο του Ουενέφερ Α', ιερέα του Όσιρι
Μια μικρή φωτογραφική περιήγηση στο εργαστήριο συντήρησης και τις θαυμάσιες αίθουσες των αιγυπτιακών του Εθνικού Αρχαιολογικού μουσείου, άγνωστες σε πολλούς.

Στις αίθουσες

Κυβόσχημο άγλμα του πρίγκιπα και αρχιερέα της Ηλιούπολης Χορουέντζα
Λεπτομέρεια της σαρκοφάγου
Χάλκινο σύμπλεγμα παλαιστών που συμβολίζει την πάλη του Ηρακλή με τον Ανταίο
Χρυσό περιδέρειο με λάπις λάζουλι


Στο εργαστήριο συντήρησης


Στην ενότητα μας "Αρχαιολογία " μπορείτε να δείτε πολλά θαυμαστά ευρήματα!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


thetoc.gr
thesecretrealtruth

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.