Πιπέρι: Τι να προτιμήσω, Μαύρο, Κόκκινο, Πράσινο ή Λευκό;                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Πιπέρι: Τι να προτιμήσω, Μαύρο, Κόκκινο, Πράσινο ή Λευκό;

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Πιπέρι: Τι να προτιμήσω, Μαύρο, Κόκκινο, Πράσινο ή Λευκό;

Ένα μπαχαρικό γεμάτο αρώματα και χρώματα που χρησιμοποιούμε σχεδόν σε όλα τα φαγητά. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα πιπέρια και πως προκύπτουν τα χρώματα;


Αν και το μαύρο πιπέρι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα μπαχαρικά στον κόσμο, δεν είναι το μοναδικό είδος πιπεριού. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε όλο και περισσότερο αρχίζουν τα «στέκονται στο πλάι του» τόσο το κόκκινο πιπέρι όσο και το λευκό ενώ πιο σπάνια συναντάμε ακόμα και το πράσινο πιπέρι.


Ποιες είναι όμως οι ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα είδη πιπεριού;

Στην πραγματικότητα τα περισσότερα από τα είδη πιπεριού έχουν διαφορές μόνο όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής τους αλλά η «καταγωγή» τους είναι κοινή. Προκύπτουν από το ίδιο φυτό, το επονομαζόμενο Piper Nigrum, το οποίο καλλιεργείται κατά βάση στη Νότια Ινδία και τη Σρι Λάνκα, έχει 15 πόδια διάμετρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και 30 πόδια σε ύψος.

Το συγκεκριμένο φυτό αναπτύσσεται κατά βάση σε ζεστά και τροπικά κλίματα και αρχίζει να παράγει καρπούς το Καλοκαίρι. Ανθίζουν πάνω του κάποια κίτρινα και πράσινα μπουκετάκια και κάποιους σφαιρικούς καρπούς που γίνονται κόκκινοι όταν ωριμάζουν. Κάθε καρπός από αυτούς γίνεται μαύρος έπειτα από τρεις μέρες ξήρανσης.

Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, από τα πράσινα μπουκετάκια προκύπτει το πράσινο πιπέρι ενώ ανάλογα με το πότε θα χρησιμοποιηθεί ο καρπός του συγκεκριμένου φυτού, έχουμε το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι. Από τον συγκεκριμένο καρπό προέρχεται και το άσπρο πιπέρι. Αν κοπεί στις ώριμες μέρες του, όταν δηλαδή είναι κόκκινος και αφαιρεθεί το εξωτερικό του περίβλημα θα δούμε ένα λευκό κέντρο στο εσωτερικό του, το οποίο αν αλέσουμε έχουμε το λευκό πιπέρι.

Μαύρο πιπέρι
Προέρχεται από τους καρπούς των φυτών της οικογένειας Piperaceae και η καυτερή του γεύση οφείλεται στο αλκαλοειδές πιπερίνη. Ο ανώριμος καρπός συλλέγεται και αποξηραίνεται στον ήλιο και γίνεται μαύρος και σκληρός.

Ιδιότητες:

 • – Το μαύρο πιπέρι έχει θερμαντική δράση στον οργανισμό και είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται φρεσκοτριμμένο.
 • – Ερεθίζει συγκεκριμένους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας, που με τη σειρά τους στέλνουν το μήνυμα στο στομάχι και αυτό εκκρίνει υδροχλωρικό οξύ, προετοιμάζοντάς το να δεχτεί την τροφή που καταπίνουμε. Παράλληλα, αυξάνονται και τα γαστρικά και παγκρεατικά ένζυμα, και κυρίως η χυμοθρυψίνη, ένζυμο απαραίτητο για την πέψη των πρωτεϊνών καθώς και η λιπάση και τα χολικά οξέα, απαραίτητα για την πέψη τους λίπους.
 • – Το μαύρο πιπέρι έχει πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οφείλονται στην πιπερίνη, αλλά και σε ένα φυτοχημικό που περιέχει, την κουρκουμίνη.
 • – Η κουρκουμίνη έχει επίσης και αντιβακτηριακές ιδιότητες, γεγονός που καθιστά το μαύρο πιπέρι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διατήρηση της καλής υγείας του γαστρεντερικού συστήματος.
 • – Όπως και τα περισσότερα μπαχαρικά, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.
 • – Αποτελεί εξαιρετική πηγή Σιδήρου, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 5% της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως και Μαγγανίου, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 8% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας.
 • – Το μαύρο πιπέρι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη του σχηματισμού εντερικών αερίων και να μειώσει τις στομαχικές διαταραχές.
 • – Για τους ανθρώπους που πάσχουν από ήπια ανορεξία μπορεί να τους βοηθήσει να ανακτήσουν την όρεξή τους επειδή διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες.
 • – Επιδρά θετικά στο ταλαιπωρημένο από κρυολογήματα αναπνευστικό σύστημα.
 • – Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών.


Πράσινο πιπέρι:
Το πράσινο πιπέρι έχει πιο ήπια γεύση από το μαύρο και είναι περισσότερο αρωματικό. Γι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ελαφριά πιάτα. Προστίθεται ακόμη και κατά τη παρασκευή τουρσιών λαχανικών καθώς και στην παρασκευή αλλαντικών. Επίσης το πράσινο πιπέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποξηραμένο, σε άλμη ή σε άλμη με ξύδι. Ταιριάζει πολύ ωραία σε συνταγές με πουλερικά, ψάρια και εξωτικές σάλτσες.

Ιδιότητες: Όπως και το μαύρο, λόγω της ιδιαίτερης πικάντικης γεύσης του, θερμαίνει το σώμα και βοηθά στην πέψη. Περιέχει την πιπερίνη, συστατικό που εμπεριέχεται σε χάπια κατά των στομαχικών δυσλειτουργιών.

Λευκό πιπέρι:
Το λευκό πιπέρι είναι ένα μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το εσωτερικό των κόκκων πιπεριού, αφού αφαιρεθεί ο εξωτερικός φλοιός τους και χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία από αυτήν που χρειάζεται το μαύρο πιπέρι, ενώ και το άρωμα του είναι διαφορετικό.


Χρησιμοποιείται σε ανοιχτόχρωμες σάλτσες καθώς επίσης και για να δώσει άρωμα στις πατάτες και στο ψάρι. Γενικά χρησιμοποιείται σε όσα πιάτα δεν πρέπει να κυριαρχεί η γεύση του, αλλά να έχουμε απλά ένα ελαφρύ κάψιμο. Τέλος, χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη αλλαντοποιίας.

Ροζ ή κόκκινο πιπέρι:
Το ροζ πιπέρι είναι ο καρπός ενός θάμνου που συγγενεύει με την οικογένεια των πιπεριών, είναι αρωματικό και θέλει πολλή προσοχή στη συντήρησή του, επειδή είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Η χρήση ως μπαχαρικό έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια, είναι αρωματικό με γλυκιά, πιπεράτη γεύση και χαρακτηριστικό, μάλλον εξωτικό, ροζ χρώμα που το κάνει απαραίτητο στην gourmet κουζίνα.

Όσον αφορά το κόκκινο πιπέρι πάντως υπάρχουν και άλλες πηγές από τις οποίες μπορούμε να το πάρουμε εκτός από το συγκεκριμένο φυτό. Μια από αυτές είναι το αμερικάνικο φυτό Σχίνος, ο μόλλειος που κατά βάση φυτρώνει στην Νότια και Κεντρική Αμερική και οι κόκκινοι καρποί χρησιμεύουν για να παραχθεί πιπέρι.

Πρόκειται ωστόσο για ένα φυτό που δεν είναι τόσο ασφαλές αφού τα φύλλα του και οι καρποί του είναι δηλητηριώδης για τους οργανισμούς των χοίρων και των πουλερικών ενώ υπάρχουν αναφορές και ενδείξεις ότι κάποια μικρά παιδιά έχουν επίσης δηλητηριαστεί από αυτό με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.

Πολύ συχνή πηγή για το κόκκινο πιπέρι είναι οι σαρκώδεις πιπεριές καθώς μέσα από το στέγνωμα και την σύνθλιψή τους παράγονται πολλές ποικιλίες. Συνήθως συναντάται σε σαρκώδεις πιπεριές που ανθούν σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές και μπορούν να φτάσουν μέχρι τέσσερα πόδια ύψος ενώ και οι καρποί τους είναι πολύ μακριοί και κατακόκκινοι, ειδικά μετά από 14 με 16 εβδομάδες ωρίμανσης. Ανάλογα με το ποσοστό ωρίμανσής τους τόσο πιο πικάντικο είναι και το κόκκινο πιπέρι που προκύπτει από αυτές.

Χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές σε συνδυασμό με τους άλλους σπόρους πιπεριού ώστε να δώσουν ένα πολύχρωμο μείγμα. Η ουσιαστική του χρήση στη μαγειρική είναι να διεγείρει την όρεξη αρωματίζοντας το φαγητό. Συνδυάζεται τέλεια με τα θαλασσινά, αλλά και για να διακοσμήσουμε ένα πιάτο, δίνοντας του εξαιρετικό άρωμα. Χρησιμοποιείται επίσης και στην ζαχαροπλαστική και στο τσάι. Ταιριάζει ακόμα σε ντρέσινγκ για σαλάτες και λευκές σος.

Δείτε επίσης:
Τελικά τι συμβαίνει με το σπανάκι; έχει ή δεν έχει σίδηρο;
Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν το έφραγμα.
Τρία «θαυματουργά γιατροσόφια» από μέλι
Τα όπλα της φύσης, για να αντιμετωπίσετε, τον πυρετό, τους πόνους των αρθρώσεων, τον βήχα και την καταρροή, από την γρίπη και το κοινό κρυολόγημα
Φτιάξτε γαλα από αμύγδαλα

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


www.itrofi.gr
ingolden.gr
proionta-tis-fisis.com

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

 • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
 • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.