Οι Θεότητες της σελήνης - Τσουκουγιόμι                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Οι Θεότητες της σελήνης - Τσουκουγιόμι

..

Εγγραφείτε για συνεχή ενημέρωση με mail! (Μην ξεχνάτε την επιβεβαίωση εγγραφής)

Οι Θεότητες της σελήνης - Τσουκουγιόμι

Ναός του θεού Τσουκουγιόμι στο Κυότο
Ο Τσουκουγιόμι ή Τσουκιγιόμι (ιαπ. ツクヨミ) είναι ο θεός της σελήνης στην ιαπωνική μυθολογία.Ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά του Ιζανάγκι, που γεννήθηκαν όταν ο Ιζανάγκι καθαριζόταν από τις αμαρτίες του μετά τη φυγή του από τον Κάτω Κόσμο και το θάνατο της συζύγου του, Ιζανάμι. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, λοιπόν, ο Τσουκουγιόμι γεννήθηκε από το δεξί του μάτι[1], ενώ κατά μια άλλη ιστορία από ένα χάλκινο καθρέφτη στο δεξί χέρι του Ιζανάγκι.

Ζούσε στους ουρανούς (Τακαμαγκαχάρα), μαζί με την αδερφή του, Αματεράσου, θεά του ήλιου. Προκάλεσε το θυμό της όταν σκότωσε την Ούκε Μότσι, θεά προστάτιδα της τροφής. Η Αματεράσου οργίστηκε τόσο πολύ, ώστε μετακόμισε σε άλλο σημείο του ουρανού και γι' αυτό το λόγο η μέρα με τη νύχτα δεν υπάρχουν ποτέ μαζί. Σύμφωνα με μεταγενέστερες εκδοχές, η Ούκε Μότσι δολοφονείται από τον θεό Σουσάνο.

Παραπομπές
  1. The University of Edinburgh Cultural Collections Audit

Πηγές
Encyclopedia of Shinto - Tsukuyomi
Encyclopedia Mythica - Tsukiyomi

Στην ενότητα μας "Αρχαίος Κόσμος" μπορείτε να διαβάζετε για την ιστορία του Αρχαίου κόσμου!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


wikipedia.org

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.