Οι Θεότητες της σελήνης - Φοίβη                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Οι Θεότητες της σελήνης - Φοίβη

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Οι Θεότητες της σελήνης - Φοίβη

Η Φοίβη (=«Φωτίζουσα» στα αρχαία ελληνικά) ήταν Τιτανίδα, κόρη του Ουρανού και της Γαίας μητέρα της Αστερίας και της Λητούς, μετά την Θέμη και τον Απόλλωνα μαντική θεότητα των Δελφών και αυτή.[1][2]


Οι Ρωμαίοι ποιητές την ονόμαζαν Θεά του Φεγγαριού. Με τον Τιτάνα Κοίο γέννησε την Αστερία, την Εκάτη και τη Λητώ.

Η Άρτεμις ήταν εγγονή της, τη θεωρούσαν επίσης θεά του φεγγαριού και έφερε το όνομα Φοίβη.

Επίσης το όνομα Φοίβη έφερε και μία από τις Μελεαγρίδες

Η αδερφή της Ωραίας Ελένης και της Κλυταιμνήστρας, κόρη του Τυνδάρεω και της Λήδας, ονομαζόταν Φοίβη.

Ο βασιλιάς Λεύκιππος είχε δύο κόρες, τη Φοίβη και την Ιλάειρα, τις οποίες απήγαγαν οι δίδυμοι Κάστορας και Πολυδεύκης όταν αυτές πήγαιναν να παντρευτούν δύο άλλους διδύμους, το Λυγκέα και τον Ίδα. Ο Ρούμπενς απεικονίζει τη σκηνή στον πίνακά του "Η αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου".

H Φοίβη και η Ατλάντεια ήταν Αμαδρυάδες που κατοικούσαν στη Λιβύη. Ήταν σύζυγοι του βασιλιά Δαναού και μητέρες των δέκα από τις πενήντα κόρες του.

Παραπομπές
Ησίοδος, Θεογονία 136 & 406 Line 134 [...] Γαῖα δέ τοι πρῶτον μὲν ἐγείνατο ἶσον ἑωυτῇ Οὐρανὸν ἀστερόενθ', ἵνα μιν περὶ πάντα καλύπτοι, [...] Φοίβην τε χρυσοστέφανον Τηθύν τ' ἐρατεινήν.[...]
Αισχύλος, Ευμενίδες 406


Στην ενότητα μας "Αρχαια Ελληνική Θρησκεία " μάθετε ό,τι αφορά την Αρχαία Ελληνική Θρησκεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


wikipedia.org

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.