Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ… ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 19ο

Γράφει ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Η Μουσική- οι Μούσες και η Αστρολογία-Αστρονομία…. στο γήινο στερέωμα.

Η Μουσική έχει 7 νότες εκ των οποίων οι 5 νότες έχουν διέσεις (#) και οι 2 όχι. Ξέρουμε επίσης ότι η Μουσική Κλίμακα αποτελείται από 12 διαστήματα…. όσα είναι και τα ζώδια στην Αστρολογία.
Η Αστρολογία πάλι έχει 7 ορατούς και ιερούς Πλανήτες εκ των οποίων οι 5 Πλανήτες κυβερνούν από 2 ζώδια ο καθένας και οι άλλοι 2 Πλανήτες, Ήλιος και Σελήνη, κυβερνούν από 1.

Η νότα Ντο: ΟΠλανήτης… Δίας… (Ντέους), δίνει χαρά και κέφι όπως ακριβώς και η νότα Ντο που συνήθως δημιουργεί κάποια ευχάριστα ακούσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε χαρές, σε γιορτές και σε πανηγύρια.


Η νότα Ρε: Ο Πλανήτης Άρης μας δίνει άγριους και βίαιους ρυθμούς.

Η νότα Μι: Ο Πλανήτης Ήλιος αγγίζει τα βαθύτερα συναισθήματα. Οι μουσικοί μας γνωρίζουν πως είναι ασύγκριτη η νότα αυτή σε σχέση με τις υπόλοιπες νότες και μιας και δεν έχει και δίεση κι εύκολα καταλαβαίνουμε πως ο μοναδικός και ασύγκριτος Ήλιος την περιλούζει.

Η νότα Φα: Ο Πλανήτης Ερμής… και γνωστός Θεός ως αγγελιοφόρος των Ολύμπιων Θεών συνδέει όλους τους Θεούς με τα νέα του. Φυσικά πολύ σπάνια θ’ ακούσουμε ένα τραγούδι να ξεκινάει από αυτή την νότα. Ο βασικός της ρόλος είναι να συνδέει τα μέρη όλων των ειδών των τραγουδιών.

Η νότα Σολ: Ο Πλανήτης Κρόνος μας δίνει μελαγχολικούς σκοπούς και μας μεταφέρει στενάχωρα συναισθήματα, όπως ακριβώς και ο Κρόνος… ο οποίος φημίζεται για τις αστρολογικές αλλά και τις μυθολογικές του στεναχώριες και δυσκολίες.

Η νότα Λα: Ο Πλανήτης Αφροδίτη… μας δίνει ρυθμούς για να τραγουδούμετραγούδια αγάπης και έρωτα και έτσι έχουμε τα έντονα συναισθήματα των ερωτευμένων.

Η νότα Σι: Ο Τεχνητός Δορυφόρος Σελήνη είναι κάπως άχρωμη από μόνη της και παίρνει φως από τις αντανακλάσεις των άλλων… όπως ακριβώς…. η ίδια η Σελήνη.

Αν λοιπόν υποθέσουμε πως οι παραπάνω ομοιότητες ισχύουν μπορούμε εύκολα να ταυτίσουμε τις μουσικές νότες με τα ζώδια με βάση των πλανήτη που τα κυβερνά:


 • Ρε – Κριός

 • Λα – Ταύρος

 • Φα – Δίδυμοι

 • Σι – Καρκίνος

 • Μι – Λέων

 • Φα # – Παρθένος

 • Λα # – Ζυγός

 • Ρε # – Σκορπιός

 • Ντο – Τοξότης

 • Σολ – Αιγόκερως

 • Σολ # – Υδροχόος

 • Ντο # – Ιχθείς.


Οι Μούσες…όπως και η κάθε Mούσα (αιολ. >Μοισα/δωρ.>Μώσα…ξεχωριστά… όπου ηρίζα του ρήματος… .μάω ή μανθάνω/ μενθήρη=φροντίδα δηλαδή…. μονθ - ja > μούσα = θεά της μουσικής / της ποιήσεως / της ορχήσεως / των καλών τεχνών.
Οι Μούσες ήταν οι κόρες του Δία και της Μνημοσύνης… στην αρχή ήταν τρεις και μετά έγιναν… εννέα).  Οι Μούσες κρατούν τα κλειδιά… της εισόδου μας στο Πνευματικό πεδίο.

Συμπέρασμα: Η Μουσική έχει σχέση με τους Πλανήτες… κι αυτό μας το εκφράζουν οι Μούσες… όπου οφείλουμε να τις προσεγγίσουμε…!

ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Αν θέλετε να δείτε όλα τα μαθήματα, μπορείτε να δείτε την λίστα με τα 74 μαθήματα κάνοντας κλικ ΕΔΩ...

Στην ενότητα μας "Αρχαία Ελληνική Γλώσσα " μάθετε ό,τι αφορά την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα μας!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!