Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ… ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 21ο

Γράφει ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΛΦΑΒΗΤΟΝ

Το Ελληνικόν Αλφάβητον, στην χρονολογική του πορεία ήταν αρχικά:

Ιδεογραφικό… μετά επινοήθηκε το Εικονογραφικό, έπειτα έγινε το Γραμμογραφικό, κατόπιν το Συλλαβογραφικό δηλαδή…. (Γραμμική Α και Β) και τέλος καθιερώθηκε το ισχύον σήμερα… Φθογγογραφικό, που είναι αξεπέραστο και στο οποίο οφείλεται και η Δημιουργία της Ελληνικής μας Γλώσσας και του Ελληνικού Οικουμενικού Πολιτισμού.


Το ΘείοΝ ΕλληνικόΝ ΑλφάβητοΝ

Υπάρχουν τελικά κάποιες κωδικοποιημένες γνώσεις που περιέχονται στα στοιχεία ή αλλιώς στα γράμματα της Ελληνικής Αλφαβήτου;


Γνωρίζαμε από το σχολείο… ότι το Αλφάβητό μας αποτελείται από 24 ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Υπάρχει όμως μία θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο Αλφάβητο των 24 στοιχείων που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα και στο Αρχαίον Ελληνικόν Αλφάβητον…. το οποίο αποτελείται από 27 στοιχεία. Το Αρχαίον Αλφάβητον των 27 στοιχείων, θεωρείται απολύτως ολοκληρωμένο… διότι εμφανίζει μία εντελώς διαφορετική και ολοκληρωμένη δομή, που χαρακτηρίζεται από ένα πλήθος εξαιρετικά σημαντικών ιδιοτήτων. Τα 27 στοιχεία του Αλφαβήτου μας διαθέτουν μια κρυμμένη ΤΡΙΣΥΠΟΣΤΑΤΗ λειτουργία. Όποιο ξένο Αλφάβητο και αν εξετάσουμε… θα διαπιστώσουμε ότι αποτελείται από έναν αριθμό στοιχείων, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον σαν γράμματα, προκειμένου να καταφέρουν να αποδώσουν την ηχητική των λέξεων. Αντίθετα οι εσωτερικοί κανόνες που ισχύουν στο Αρχαίον Ελληνικόν Αλφάβητον… ακολουθούν μία εντελώς διαφορετική λογική.

Η«πρωτοτυπία» του Αρχαίου Ελληνικού Αλφαβήτου, είναι ότι το κάθε σύμβολο ή στοιχείο του μπορεί να εκληφθεί, όχι μόνον ως ΓΡΑΜΜΑ… όπως συμβαίνει σε όλα τα υπόλοιπα αλφάβητα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να εκληφθεί και ως ΑΡΙΘΜΟΣ… αλλά επίσης και ως μία… ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΟΤΑ.

Επομένως το κάθε ένα από τα 27 ΣΤΟΙΧΕΙΑ του ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ακολουθεί μία ΤΡΙΣΥΠΟΣΤΑΤΗ ΔΡΑΣΗ… η οποία του επιτρέπει να λειτουργεί ταυτοχρόνως.


 1. Ως ΓΡΑΜΜΑ
 2. Ως ΑΡΙΘΜΟΣ
 3. Ως ΜΟΥΣΙΚΗ ΝΟΤΑ


Εάν κατατάξουμε αυτά τα 27 στοιχεία του…. σε 3 σειρές… θα δούμε ότι η κάθε μία αποτελείται από 9 στοιχεία.

Διότι αφενός μεν ο αριθμός 9 είναι ο μεγαλύτερος μονοψήφιος αριθμός που υπάρχει, αφετέρου δε το 3 αναφέρεται στην τρισυπόστατη διάσταση του Αρχαίου Αλφαβήτου.


Στην παραπάνω εικόνα… υπάρχει η κατάταξη των 27 στοιχείων του Αρχαίου μας Αλφαβήτου σε 3 σειρές.

Παρατηρούμε ότι με την συγκεκριμένη διάταξη, οι 3 σειρές που προκύπτουν αποκτούν ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό:


 • Α) Η πρώτη σειρά… περιλαμβάνει τους αριθμούς από το 1 έως το 9
 • Β) Η δεύτερη σειρά… περιλαμβάνει τους αριθμούς από το 10 έως το 90
 • Γ) Η τρίτη σειρά… περιλαμβάνει τους αριθμούς από το 100 έως το 900.


Παρατηρούμε επίσης ότι από το Αρχαίο Αλφάβητο που γνωρίσαμε… έχουν αφαιρεθεί και τα εξής στοιχεία:


 • Το γράμμα F ή ς (στίγμα)… που έχει αριθμητική αξία τον αριθμό 6.
 • Το γράμμα Q … που έχει αριθμητική αξία τον αριθμό 90.
 • Το γράμμα ϡ ΣΑΝ-ΠΙ…. που έχει αριθμητική αξία τον αριθμό 900.


Το ϡ ΣΑΝ-ΠΙ είναι το πλέον μυστηριώδες… στοιχείον του Αρχαίου μας Αλφαβήτου, διότι δεν γνωρίζουμε έως σήμερα… σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως γράμμα, ενώ γνωρίζουμε μόνον ότι εκπροσωπεί τον αριθμό 900. Σαν χαρακτήρας του Αλφαβήτου, με την πρωτότυπη μορφή μοιάζει με «Τ» και χρησιμοποιήθηκε στην γραφή της Μιλήτου, της Εφέσου, της Αλικαρνασσού και άλλων πόλεων της Μικρής Ασίας, όπως επίσης και στην Μιλησιακή αποικία της Κυζίκου. Εμφανίζεται σε λέξεις όπου… άλλες διάλεκτοι το έχουν ως διπλό «σ» ή διπλό «ταυ», όπως στη λέξη «τέσσαρα» / «τέτταρα», που σε ιωνικές επιγραφές εμφανίζεται ως «τέΤαρα». Πιθανολογείται ότι δήλωνε φθόγγο παρόμοιο με διπλό (ss) ή (ts). Αργότερα φυσικά εισήχθη στο Μιλησιακό σύστημα αρίθμησης, όπου χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο του αριθμού 900.

Το αρχαιόγραμμα σαν-πί αντικαθιστούσε… το «διπλό παχύ ταυ̃» σε διάφορες λέξεις όπως: «ναυ̃ϡον» (ναυ̃ττον, «ναυτικός φόρος».Επίσης το βρήκαμε και σε πινακίδα της Κυζίκου… η «θαλάϡιος» (θαλάττιος-θαλάσσιος), στο «Λαυσαϊκόν» του βυζαντινού επισκόπου Παλλαδίου.

Το σαν-πί μας παραπέμπει στο αίολο σχήμα του, επιτρέποντάς μας να το χαρακτηρίσουμε και ως «μουσαίον-ιερατικόν» σύμβολον… με μυστικιστικές προεκτάσεις όπως:

 1. Η καμπύλη γραμμή του συμβόλου αυτού που άπτεται του επιπέδου μας, έχει κλίση 45 μοίρες προς τα δεξιά και ίσως να απεικονίζει μέρος του Ουράνιου Θόλου.
 2. Οι δύο λοξές γραμμές του συμβόλου… θα μπορούσαν να συμβολίζουν τον ίδιο… τον Άνθρωπο, ο οποίος είναι δυνατόν και οφείλει να αρθεί ως τον Ουράνιο Θόλο… ο καθένας φυσικά από την θέση του και ανάλογα φυσικά και με το επίπεδο του.
 3. Ο σχεδιασμός του γράμματος ϡ (σαν-πί), αποκλείει την συμμετοχή ορθολογισμού. Πράγματι όλα τα προηγούμενα γράμματα της Αλφαβήτου, εκτός του σαν-πί, είναι προϊόντα λογικής σκέψεως. Στην ερμηνεία του σαν-πί, για να υπερβεί ο Άνθρωπος τη λογική… δεν πρέπει να πατά στέρεα στο έδαφος, πρέπει να «λοξοδρομήσει…. δια του λόγου». Έτσι μόνον θα ανυψωθεί εις τα Ανώτερα Πεδία… και θα προσεγγίσει το Λοξία Απόλλωνα. Τότε ο άνθρωπος θα έρθει σε επαφή… με ιδέες παράλογες… αλλά και υπαρκτές Οντότητες.

Το μυστήριο αυτό σύμβολο… κλείνει μια σειρά των σημαδιών που δημιουργήθηκαν για να επικοινωνούν οι Άνθρωποι μεταξύ τους άναυδα….και ίσως να είναι ο πρώτος υπερβατικός φθόγγος-πύλη της προσέγγισης του θεανθρώπου… με τους Ολύμπιους Θεούς. Είναι κάτι σαν μία Πύλη (σαν-πύλη)… που ο καθένας Έλληνας κλήθηκε για να διαβεί και να ατενίσει το άπειρον…. με οπλοστάσιο την πολυετή διαδρομή του από το συναίσθημα. Αυτό το λοξό σχήμα του γράμματος αυτού… μας διαπομπεύει και σε «λοξές» σκέψεις… όπως είναι πάντα το λοξό κεφάλι… στα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου… που θυμίζουν ακριβώς το γράμμα σαν-πι. Αλλά τελικά τι μπορεί να είναι αυτό το γράμμα; Μήπως είναι ένα απλό φθογγόσημο; Μήπως είναι ένα απλό σύμβολο; Μήπως είναι ο λογότυπος του Πεισίστρατου… που φρόντισε για την τελική διάταξη της Αλφαβήτου, ώστε να ταιριάζει έτσι σε κάτι; Ακόμη ο γρίφος δεν λύθηκε…!

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι ιδιότητες της Ελληνικής Γλώσσας… που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της χρήσης αυτού του τρισυπόστατου Αλφαβήτου είναι άκρως σημαντικές… και αποτελούν επίσης και μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Διότι κάθε λέξη, δεν αποτελεί μόνο την έννοια στην οποία αναφέρεται η λέξη αυτή… αλλά ταυτοχρόνως αποκτά με τον τρόπο αυτόν μία μυστικιστική… και μυητική διάσταση… διότι χαρακτηρίζεται από μία συγκεκριμένη ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ… που προκύπτει εάν προσθέσουμε την αριθμητική αξία του κάθε γράμματος… και υπολογίσουμε το άθροισμά της.

Ας πάρουμε για παράδειγμα …μία λέξη που μ’ αρέσει ιδιαίτερα και είναι… η λέξη ΠΟΛΙΤΗΣ.

Αν υπολογίσουμε την αριθμητική αξία των γραμμάτων της λέξης ΠΟΛΙΤΗΣ, δηλαδή… τον λεξάριθμό της, θα έχουμε: Π=80 + Ο=70 + Λ=30 + Ι=10 + Τ=300 + Η=8 + Σ=200 = 698 …. όμως τον ίδιο ακριβώς λεξάριθμο έχει και η λέξη ΟΠΛΙΤΗΣ. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορεί να υφίσταται η έννοια της ΠΟΛΗΣ και του ΠΟΛΙΤΗ, ο ίδιος ο πολίτης θα πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπίζεται την πόλη του, ανά πάσα στιγμή, από τους κάθε λογής εχθρούς της που θέλουν να την υποδουλώσουν. Διαπιστώνουμε επομένως… ότι στην Ελληνική Λογική ένας ΠΟΛΙΤΗΣ… οφείλει και έχει ως βασική υποχρέωση απέναντι στην πόλη του…. να είναι σε θέση να την υπερασπιστεί ως ΟΠΛΙΤΗΣ. Πράγματι με αναγραμματισμό έχουμε: ΠΟΛΙΤΗΣ = ΟΠΛΙΤΗΣ = 698.

Έτσι μ’αυτόν τον τρόπο… ανακαλύπτουμε ότι στην Αρχαία Ελληνική μας Γλώσσα… μπορεί να αναγραμματίζονται οι λέξεις.

Αυτό μας το επιβεβαιώνει και ο Θείος Πλάτων… όταν μας το αναλύει στο βιβλίο του ΚΡΑΤΥΛΟΣ κι έχει την άποψη…. ότι όταν μία λέξη μπορεί μέσα από την διαδικασία των αναγραμματισμών να μας αποκαλύψει την έννοιά της, αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη λέξη αποτελεί μία θεία (κατασκευή) και επινόηση.

Στην Ελληνική μας Γλώσσα… υπάρχει ένας μεγάλος και τεράστιος αριθμός λέξεων που έχουν την δυνατότητα να ΑΝΑΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ και με αυτόν τον τρόπο… να μας δίνουν επιπλέον σημαντικές πληροφορίες… ως προς την εσωτερική τους ερμηνεία. Επειδή όμως υπάρχουν και πολλοί άλλοι συνδυασμοί που μπορεί να επιφέρουν κι άλλες έννοιες και σημασίες και να ταιριάζουν στον ίδιο λεξάριθμο, αλλά να μην βγαίνει κάποιο νόημα….ή να μην στέκει με την Λογική…. εμείς ανακαλύπτουμε και ψάχνουμε όχι ακριβώς αυτές που απλά μας βολεύουν… αλλά αυτές που δίνουν ένα νόημα στη ζωή μας… και μία ουσία στο λόγο μας…. και στη σκέψη μας…. μέσα σε μια γενικότερη συλλογιστική. Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει η υπόσταση και η έννοια της κάθε λέξης ή πρότασης… που να δίνει μία λογική στο όλο σκεπτικό που αναπτύσσεται… που να βγάζει κι ένα ιδεατό νόημα.

Θυμάστε που πολλές φορές έχω αναφέρει για την ίδια τη λέξη…:«λέξις», όπου μετατρέπεται σε «έλξις»… διότι με την συχνότητά της μας έλκει… μας τραβάει… και κατόπιν γίνεται «έλιξς»… δηλαδή η έλικα της υπόφυσης μας… που μας επιφέρει μια τέτοια διανοητική κατάσταση… ώστε να αποκτήσουμε οίστρο… δηλαδή μία πνευματική-ψυχική διέγερση… διότι έτσι ακριβώς θα ενεργοποιηθεί ο εγκέφαλό μας.

Συμπέρασμα: Το Ελληνικόν Αλφάβητον είναι τρισυπόστατον και τα στοιχεία-γράμματα που έχουν αφαιρεθεί είναι ένας ακόμη γρίφος προς επίλυση.

ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Αν θέλετε να δείτε όλα τα μαθήματα, μπορείτε να δείτε την λίστα με τα 74 μαθήματα κάνοντας κλικ ΕΔΩ...

Στην ενότητα μας "Αρχαία Ελληνική Γλώσσα " μάθετε ό,τι αφορά την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα μας!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!