Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ… ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 33ο

Γράφει ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Η Ελευθερία: Μια θεμελιώδης αξία για την ύπαρξη ενός όμορφου κόσμου… είναι και η Ελευθερία….
δηλαδή ο άνθρωπος να έχει «ιδίαν» βούληση, να διαθέτει τον εαυτό του, να ρυθμίζει τη ζωή του, να παίρνει και να εκτελεί τις αποφάσεις του κατά τη δική του κρίση… σύμφωνα με τις επιθυμίες του και τα συμφέροντά του… με την υποχρέωση όμως… να σέβεται το αντίστοιχο δικαίωμα των άλλων στο πλαίσιο της συνύπαρξης. Αυτή η μορφή της Ελευθερίας, που αποτελεί την κοινωνική ελευθερία, αποκτά το πραγματικό της νόημα, όταν γίνει το σκαλοπάτι για την απόκτηση της εσωτερικής ελευθερίας. Με αυτήν την τελευταία μπορεί να ελέγξει τις ενστικτώδεις αντιδράσεις του και να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες που θέτει ο ίδιος, τις αιώνιες αξίες της δικαιοσύνης, της αλήθειας, της αρετής. Με λίγα λόγια εσωτερική ελευθερία σημαίνει … αυτοδέσμευση του εαυτού σου… στροφή στην Αρετή.


Η Αρετή: Η Αρετή είναι ένα εφόδιο που χρησιμοποιείται από το Λογικό Ον ή μη Ον για να μορφωθεί σε Αγαθή (Θεία) μια Ψυχή (Ζώσα Ενέργεια). Φυσικά την Αρετή δεν την διαθέτει μόνον το ανθρώπινο Ον. Την Αρετή την διαθέτουν κάλλιστα και τα μη ανθρώπινα Όντα ή μη Όντα. Όχι μόνο τα γήιναΌντα… αλλά και άλλα που πιθανόν να βρίσκονται σε άλλες διαστάσεις. Η ανθρώπινη Αρετή διακρίνεται για την προσέγγιση της και την αφομοίωσή της από το Σύμπαν. Στην ανθρώπινη Αρετή περιλαμβάνεται η Αρμονία των ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ τους, των ανθρώπινων σχέσεων με το Σύμπαν και των ανθρώπινων σχέσεων με το ΥπερκόσμιονΘείον) .

Φυσικά το να ζει κάποιος ενάρετα…. σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία της Φύσης, διότι η ατομική μας Ύπαρξη… είναι τμήμα ολόκληρου του Σύμπαντος Κόσμου. Γι’ αυτό μπορεί να ορισθεί ως σκοπός της ζωής μας το να ζούμε σύμφωνα με τη Φύση… δηλαδή… σύμφωνα με τη δική μας Ανθρώπινη Φύση και να ζούμε σε συμφωνία με τη βαθύτερη Φύση του Σύμπαντος Κόσμου, ώστε να μην κάνουμε οτιδήποτε που απαγορεύεται από τον κοινό Νόμο… δηλαδή… τον Ορθό Λόγο, ο οποίος διαπερνά όλα τα Όντα. Αυτό το οποίο συνθέτει την Αρετή του ευτυχισμένου ανθρώπου… κάνει τη ζωή του να κυλάει πιο όμορφα και να ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο που να συμβάλει στην εναρμόνιση του Πνεύματος του… με τη βούληση Εκείνου που κυβερνά το Σύμπαν. Αρετή είναι η ίδια αρμονική προδιάθεση… την οποία μπορεί κανείς να επιλέξει να ακολουθήσει, επειδή ακριβώς έχει αξία από μόνη της και όχι επειδή ελπίζει σε κάτι ή επειδή φοβάται ή επειδή έχει κάποιο άλλο εξωτερικό κίνητρο. Η ευτυχία βρίσκεται στην Αρετή, διότι η Αρετή είναι η νοητική κατάσταση… η οποία τείνει να κάνει τη ζωή μας αρμονική. Όταν ένα Λογικό Όν είναι διεστραμμένο… αυτό οφείλεται στο ότι το παραπλανούν κάποιες εξωτερικές επιδιώξεις… όπως είναι οιφιλοδοξίες τουή τα πάθη του ή ενίοτε στο ότι τον επηρεάζουν οι συναναστροφές του. Κι αυτό διότι η Φύση κατ’ αρχήν δεν είναι ποτέ διεστραμμένη… όπως μας το τονίζει και οΔιογένης ο Λαέρτιος, στο Βίοι Φιλοσόφων: VII 87 - 89.

Εάν εμείς είμαστε αγαθοί δηλαδή… ενάρετοι λόγω της ομοιότητας μας με τους Ολύμπιους Θεούς, επικοινωνούμε μέσω των Θεών και συναπτόμεθα, ενώ εάν γίνουμε κακοίλόγω ανομοιότητας… αποχωριζόμαστε από αυτούς. Όταν ζούμε κατά Αρετή… συναπτόμαστε με τους Ολύμπιους Θεούς… ενώ όταν είμαστε μοχθηροί, τότε γινόμαστε εχθροί των θεών (δηλαδή… της Θείας φύσης), όχι διότι αυτοί εξοργίζονται με εμάς, αλλά προσέξτε…διότι οι «αμαρτίες» μας… κι εννοώ τηνπαράβαση αρχών και κανόνων… μας εμποδίζουν τελικά στο να μας φωτίσουν. Αν δε αντιστρόφως… με τη βοήθεια της προσευχής-παράκλησης και των εξιλεωτικών θυσιών (όπως η ειλικρινής αυτοεξομολόγηση) επιτυγχάνουμε την άρση αυτών των «αμαρτημάτων», αν δηλαδή… εκτελούμε τα καθήκοντά μας κανονικά…( δηλαδή… να τιμάμε το Θείον και τους Ήρωες), κατ’ ελάχιστων θεραπεύοντας τα ελαττώματά μας και προσπαθώντας να ακολουθήσουμε το δρόμο της Αρετής…. τότε ίσως να νιώσουμε την Θεία Αγαθότητα με τέτοιο τρόπο… ώστε να είναι το αυτό… σαν να λέγαμε ότι ο Θεός αποστρέφεται τους μοχθηρούς… όπως Ήλιος κρύβεται από αυτούς που έχουν χάσει την όρασή τους…. όπως μας καταμαρτυρεί και ο Σαλλούστιος Σερήνος… στο περί θεών και Κόσμου: περίπου τον 4ο αι. μ.Χ.

Η Αρετή… είναι ο ασφαλής δρόμος της αγάπης του Σύμπαντος στον Άνθρωπο. Είναι ο Λόγος του Ένα. Αυτός που υπηρετεί την Αρετή… υπηρετεί τον Θείο Λόγο… υπηρετεί το Ένα. Μόνον η Αρετή σώζει τον Άνθρωπο και ο Άνθρωπος σώζεται δια μέσου αυτής.

Τέλεια είναι η Αγάπη-Φιλία των καλών ανθρώπων και εκείνων που είναι όμοιοι σχετικά με την Αρετή…. μας γράφει ο Θείος Αριστοτέλης το (384-322) π.Χ. και επίσης μας λέγει… «η φρόνηση είναι μητέρα και τροφός της κάθε Αρετής. Η Αρετή είναι ανώτερη από τον πλούτο και πιο ωφέλιμη από την υψηλή καταγωγή, επειδή μπορεί και καθιστά δυνατά όσα είναι αδύνατα στους άλλους, όσα δεν προκαλούν φόβο στους πολλούς, αυτή τα υπομένει με θάρρος. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ιδέα για την Αρετή.»

Οι βασικές Συμπαντικές Αρετές είναι: η αγάπη, η συγχώρεση, η δικαιοσύνη, η προσαρμοστικότητα, η κατανόηση. Οι Αρετές που πηγάζουν από τις βασικές Αρετές είναι:η φιλαλληλία, η αλληλοβοήθεια, η τόλμη, η επιμονή, η σωφροσύνη, η φιλελευθερία, η Δημοκρατική Σκέψη, το μέτρο στην Σκέψη και την Πράξη, η εγκράτεια, η φιλοπατρία, η ευγένεια, η ομόνοια, η φιλοτεχνία, η οργάνωση, η τακτικότητα, η ευθύτητα, η τιμιότητα, η υπομονή, η επιμέλεια, η ευγενής άμιλλα, η φιλομάθεια, η καλοπροαίρεση, η καλοπιστία, η δημιουργική επιφυλακτικότητα, η κριτική σκέψη, η μετριοπάθεια, η ολιγάρκεια, η αυτάρκεια, η ειλικρίνεια, η σωφροσύνη, η ολιγολογία, η ομοθυμία, η ειρηνική διάθεση, η διαλλακτικότητα κ.α. .

Συμπέρασμα: Οι ανώτερες Αρετές όπως…η αγάπη, η πίστη,η ελπίδα…. αντιπροσωπεύουν και συγχρόνως πραγματώνουν τους ύψιστους και έσχατους σκοπούς της ανθρώπινης μας ζωής. Έτσι η άμεση επαφή με το Αγαθό… διασφαλίζει την εσωτερική ευτυχία και δίνει ουσιαστικό νόημα στη ζωή μας.

ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Αν θέλετε να δείτε όλα τα μαθήματα, μπορείτε να δείτε την λίστα με τα 74 μαθήματα κάνοντας κλικ ΕΔΩ...

Στην ενότητα μας "Αρχαία Ελληνική Γλώσσα " μάθετε ό,τι αφορά την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα μας!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!