Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ… ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 35ο

Γράφει ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Η Αφθονία: Η αφθονία… είναι μια κατάσταση και μια δόνηση του εαυτού μας. Τις περισσότερες φορές ταυτίζουμε την αφθονία με τα υλικά αγαθά και τα χρήματα. Αυτό όμως είναι λάθος… διότι η αφθονία είναι εσωτερική κατάσταση πληρότητας και εμπιστοσύνης.
Προσέξτε… Αφθονία… σημαίνει ότι έχω αυτό που χρειάζομαι, την στιγμή που το χρειάζομαι. Δεν ελέγχω και δεν χειρίζομαι το πότε ή από πού θα έρθει, αφήνομαι και εμπιστεύομαι ότι την έχω την αφθονία… όποτε την χρειαστώ. Όταν λοιπόν έχω αφθονία εσωτερικά, σημαίνει ότι έχω αφθονία και μπορώ να δώσω και προς τα έξω. Δεν σημαίνει ότι έχω και δίνω αυτό που περισσεύει. Το περίσσευμα…δηλώνει κατάσταση έλλειψης… διότι μας παραπέμπει σε μονάδα μέτρησης και ορίου.


Η Αφθονία συμβολίζει το άπειρο και δεν έχει όριο.Όταν έχω κατάσταση αφθονίας μέσα μου, συνδημιουργώ αυτόματα κι έχω κατάσταση αφθονίας και στην εμπειρία μου.Όταν έχω αφθονία συναισθημάτων, εμπιστοσύνης και αγάπης μέσα μου, έλκω δυνατά τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω μου… που δονούνται στην ίδια κατάσταση με έμενα και αντανακλούν αυτό που ήδη είμαι, επιστρέφοντας την αφθονία που βγάζω προς τα έξω.Τότε τα πάντα μας προσφέρονται, δεν τα ψάχνουμε γιατί μας βρίσκουν, δεν τα ζητάμε γιατί μας δίνονται.

Παρατηρήστε προσεχτικά έναν άνθρωπο με πλούσιο κόσμο συναισθημάτων, θα δείτε και θα διαπιστώσετε ότι βιώνει στην ζωή του και στο περιβάλλον του ένα συναισθηματικό αγκάλιασμα φροντίδας και αγάπης.

H αφθονία είναι δόνηση και για να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε με την δόνηση αυτή… θα πρέπει να ισορροπήσουμε εσωτερικά. Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ είναι μεγάλο πράγμα. Όταν ισορροπείς εσωτερικά… νιώθεις ότι τα πάντα ρέουν στην ζωή σου, είσαι ελεύθερος, γεμάτος επιλογές και δυνατός μέσα σου… μέσα από μια ισορροπημένη και πλήρη κατάσταση του εαυτού σου… νιώθοντας ότι όλα όσα χρειάζεσαι και είναι ήδη εδώ κοντά σου και περιμένουν εσένα.

Έτσι η αγάπη για τον εαυτό μας… αγκαλιάζει και περιλαμβάνει την αξία αλλά και την αφθονία.Όταν η αγάπη γίνεται βεβαιότητα… παύει να ελκύεται και αρχίζει να ελκύει.

Η Αλήθεια: Αλήθεια είναι η υπαρκτότητα μιας κατάστασης ή η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Ως Αλήθεια δεχόμαστε αυτό που αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα, με σιγουριά, οι περισσότεροι άνθρωποι. Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν στην αντίληψη ενός φαινομένου, δημιουργούν μια κοινή σύμβαση για το φαινόμενο και την «αίσθηση» που αυτό προκαλεί. Όταν αυτή η κοινή σύμβαση αφορά ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων, όταν δηλαδή… «όλοι» αντιλαμβάνονται κάτι με όμοιο τρόπο, τότε η κοινή αυτή σύμβαση γίνεται αποδεκτή ως αλήθεια.

Όμως δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων μπορούν να έχουν διαφορετικές «αλήθειες»: οι μεν να λένε ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος και οι δε ότι ο ουρανός είναι μπλε. Καθώς το χρώμα είναι μόνο μια μορφή που σχηματίζεται στον εγκέφαλο από την επεξεργασία της αλληλουχίας ηλεκτρικών ώσεων που μεταφέρει το οπτικό νεύρο, το μπλε είναι μια σύμβαση, η οποία εξαρτάται από την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε όλοι με όμοιο τρόπο κάτι όπως το χρώμα. Η αχρωματοψία για παράδειγμα θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια ασυμφωνία.

Η Αλήθεια ως όρος… χρησιμοποιείται από την ευρωπαϊκή φιλοσοφία για να καθορίσει αυτό που αποτελεί μέρος της πραγματικότητας. Γενικά η έννοια και η αξία της Αλήθειας… αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα της Φιλοσοφίας, με πολλές διαφορετικές θεωρίες να έχουν ειπωθεί.

Η Αισθητική: Αισθητική είναι ο κλάδος της Φιλοσοφίας που ασχολείται με τον ορισμό του ωραίου και αν μπορεί καταρχήν να υπάρξει ορισμός για το τι είναι ωραίο, αλλά και σε τι χρησιμεύει ένας τέτοιος ορισμός. Ο όρος εισήχθη για πρώτη φορά από τον γερμανό φιλόσοφο Αλεξάντερ Γκότλιμπ Μπαουμγκάρτεν, ο οποίος με το έργο του συνέβαλε στο να αναγνωριστεί η αισθητική σαν ξεχωριστός φιλοσοφικός κλάδος.

O όρος «αισθητική» παράγεται από την «αίσθηση», την εμπειρία που προσλαμβάνουμε μέσω των αισθήσεων. Παρά το γεγονός ότι η Αισθητική, η περί το καλόν, ήτοι η περί το κάλλος συζήτηση, αποτελεί σήμερα το τέταρτο στοιχειώδες τμήμα της Φιλοσοφίας μετά την Ηθική, τη Γνωσιολογία και τη Μεταφυσική, εντούτοις σπάνια απασχόλησε αυτοτελώς τους φιλοσόφους.

«Στο έσχατο βάθος η αισθητική και η ηθική συμπίπτουν». Η σκέψη του Πλάτωνα, αλλά και του Περικλή, λένε… ότι το καλόν (δηλαδή… το ωραίο) ηθικοποιεί τον θεατή του και καθιστά αγαθούς (δηλαδή… ηθικά ενάρετους) τους πολίτες. «Η διάκριση ανάμεσα σε μια ηθική αξία και μια αισθητική μπορεί να επισημανθεί με την αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στην εργασία και το παιχνίδι. Η εργασία είναι ένα καθήκον δεσμευτικό και υποχρεωτικό, ενώ το παιχνίδι είναι μια δραστηριότητα ελεύθερη και προαιρετική. Η ηθική αποβλέπει στην αποφυγή του κακού και την επιδίωξη του καλού, ενώ η αισθητική αποσκοπεί μόνο στην απόλαυση (θεωρούμενη ως φυσικό και πνευματικό καλό). Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι η εργασία π.χ. είναι χρήσιμη και το παιχνίδι άχρηστο, ή ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός και αλληλεπίδραση ανάμεσα στις δύο αυτές δραστηριότητες, δεδομένου μάλιστα ότι η καλλιτεχνική δημιουργία πολύ απέχει από το παιχνίδι.

Μέσα στο Ωραίο… ενυπάρχει κάποιο ήθος (όπως… μέσα στην Αλήθεια υπάρχει κάποια ομορφιά). Η καθαρή και ακριβής έκφραση, η αρχιτεκτονική της μορφής και της ουσίας, η αρμονία και ο ρυθμός, η ισορροπία των μερών, η αναλογία των σχέσεων, η συμμετρία, η τάξη των σχημάτων και η ελευθερία των αναζητήσεων, η ευρηματικότητα του σπάνιου και του εκλεκτού, η αποκάλυψη της ανθρώπινης ευαισθησίας, η αισθητική κάθαρση και εσωτερική τέρψη, η πνευματική ευφορία και άνωση, καθώς και τόσα άλλα γνωρίσματα του Ωραίου, επηρεάζουν ηθικά την ψυχή, και δημιουργούν ήθος, την εξαγνίζουν, το λυτρώνουν».

Ο συσχετισμό της ηθικής αξίας με την εργασία, ως μίας δέσμευσης που στοχεύει στην αναζήτηση του καλού και αντιστοίχως της αισθητικής αξίας με το παιχνίδι, είναι μια δραστηριότητα που στοχεύει στην απόλαυση του σώματος και του πνεύματος. Ο συσχετισμός αυτός, βεβαίως, σε καμία περίπτωση δεν καθιστά την ηθική αξία πολύτιμη σε μια κοινωνία και μη χρήσιμη την αισθητική. Στην ομορφιά υπάρχει ήθος, το οποίο στοιχειοθετείται με ακρίβεια στην απόδοση ενός καλλιτεχνικού έργου, κι έτσι μεταδίδεται, επηρεάζει και μορφώνει τη σκέψη των αποδεκτών του.

Αναφορικά με τη δύναμη της Τέχνης να διαμορφώσει το ήθος (λέξη που κατά τον Αριστοτέλη, συγγενεύει ετυμολογικά με το έθος, δηλαδή… τη συνήθεια των ανθρώπων). Η καλλιτεχνική δημιουργία προσφέρει αναμφισβήτητα στον άνθρωπο πρότυπα ζωής, μοντέλα αντίληψης του κόσμου σύμφωνα με την οπτική και τη βούληση του εκάστοτε δημιουργού. Η προσωπική πραγματικότητα ή εμπειρία του καλλιτέχνη μεταφέρεται στο κοινό και με τον τρόπο αυτό, η εξατομικευμένη αισθητική εμπειρία του δημιουργού μετατρέπεται σε κοινωνικό βίωμα, κοινοποιούμενη σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Βεβαίως, σ’ ένα καλλιτεχνικό έργο δεν ανακλάται πάντοτε η πραγματικότητα ως έχει. Ενυπάρχει σε αυτό η προσωπική ματιά του δημιουργού επί της πραγματικότητας που βιώνει. Πολύ περισσότερο οι καλλιτέχνες σήμερα… προσφέρουν στην κοινή γνώμη μοντέλα ανασύστασης της υπάρχουσας πραγματικότητας, σε μία προσπάθεια να ανασυντάξουν τον κόσμο και να διορθώσουν, δια του έργου τους, τυχόν προβλήματα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν. Έστω λοιπόν ότι δεχόμαστε πως οι καλλιτέχνες επιχειρούν με το έργο τους να παράσχουν νέα πρότυπα ζωής στον άνθρωπο. Το ερώτημα που ανακύπτει από τα παραπάνω είναι το εξής: Κατά πόσον οι ίδιοι οι καλλιτέχνες επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας, παρωθώντας τους ανθρώπους στην υιοθέτηση των αξιών ζωής και των τρόπων συμπεριφοράς που οι ίδιοι προκρίνουν; Μήπως τελικά οι ηθικές αξίες που η αισθητική τους ενστερνίζεται καταφέρνουν να απευθύνονται και να επηρεάζουν τη μειοψηφία όσων διαθέτουν την απαιτούμενη κουλτούρα ώστε να τις αναγνωρίσουν στα έργα τέχνης, γι’ αυτό κι έχουν την προδιάθεση να τις αποδεχτούν, ως μια εναλλακτική πρόταση που πηγάζει από την ευαίσθητη ματιά των δημιουργών;

Συμπέρασμα: Το να είμαστε απλόχεροι και εγκάρδιοι, το να λέμε πρώτα την Αλήθεια στον εαυτό μας και τέλος να έχουμε την αίσθηση των πραγμάτων γύρω μας… μας κάνει ανρώπους γύρω μας ελκυστικούς και ουσιαστικούς.

ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Αν θέλετε να δείτε όλα τα μαθήματα, μπορείτε να δείτε την λίστα με τα 74 μαθήματα κάνοντας κλικ ΕΔΩ...

Στην ενότητα μας "Αρχαία Ελληνική Γλώσσα " μάθετε ό,τι αφορά την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα μας!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!