Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ… ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 39ο

Γράφει ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Το Γνώθι σαυτόν: Η αρχαία ελληνική φράση «γνώθι σαυτόν»… είναι πράγματι σοφή, αποδίδεται στον Χείλωνα, κατ' άλλους στον Πλάτωνα και προτρέπει τον άνθρωπο να γνωρίσει τον προσωπικό του εαυτό (δηλαδή… τον εαυτούλη του), με άλλα λόγια…
να αποκτήσει επίγνωση των ικανοτήτων… αλλά και των δυνατοτήτων του, πράγμα βέβαια απαραίτητο στη ζωή μας. Το «Γνώθι σ'Αυτόν» σημαίνει… ότι ο κάθε άνθρωπος, χωρίς εξαίρεση, όποιος και αν είναι, όπως και αν ονομάζεται, όπου και αν κατοικεί, πρέπει να ενδιαφερθεί να διερωτηθεί και να γνωρίσει τις απαντήσεις και την αλήθεια σε ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τον «Άνθρωπο» και τη ζωή, τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα: Πέρα από το ονοματεπώνυμό μου, ποιος είμαι; Τι είναι ο άνθρωπος; Από πού και γιατί έρχεται στη Γαία; Ποιος είναι ο προορισμός του; Γιατί ζούμε; Πού θα πάμε και τι γίνεται μετά τον θάνατο; Μήπως θα χαθούμε για πάντα;


Συμπέρασμα: Το «γνώθι σαυτόν» βοηθά τον άνθρωπο στις διαπροσωπικές του σχέσεις… σ' αυτή τη ζωή. Το «γνώθι σ' Αυτόν» τον βοηθά στις σχέσεις του με τον Θείον.

Κλείνοντας θα προσθέσω και μία ακόμη αξία… που στην σημερινή κατάσταση… εν έτει 2017 μας χρειάζεται και είναι απαραίτητη για όλους μας.

Η Αλληλεγγύη: Ως αλληλεγγύη θεωρείται το ηθικό καθήκον της αλληλοβοήθειας, της υποχρέωσης που έχουν τα μέλη της κάθε μιας ομάδας… να αλληλουποστηρίζονται και να ενισχύονται αμοιβαία. Η συμπεριφορά αυτή αποκτά μεγάλη ηθική αξία, όταν αποτελεί αυτοσκοπό και ποτέ το μέσον προκειμένου να πετύχουμε κάποιον άλλον σκοπό μας. Αλλά και μικραίνει η αξία της, όταν εκδηλώνεται μονάχα από φόβο. Όταν εκπληρώνεται ως καθήκον αυτοπροαίρετα χαρίζει ηθική ικανοποίηση και υψηλή αυτοεκτίμηση. Γίνεται πράξη απελευθερωτική, ενώ παράλληλα γεννιέται η δυνατότητα για μεταστροφή των κοινωνικών πραγμάτων. Όμως το χρέος της αλληλεγγύης εκπορεύεται όχι μόνο από τα ανθρωπιστικά συναισθήματα. Υπαγορεύεται από το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατικότητας. Η αλληλεγγύη… διαφέρει από τη φιλανθρωπία στο ότι δεν αφορά άμεσα ένα άλλο πρόσωπο εξατομικευμένα. Αφορά τους πάντες και είναι επωφελής για τους πάντες μέσα σε μια κρατικά οργανωμένη κοινωνία. Με την ανάληψη ποικίλων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης εκ μέρους των πολιτών και την εθελοντική ενεργοποίησή τους οι πάσχοντες είναι δυνατόν να αποκτήσουν ισοτιμία, αξιοπρέπεια και ενεργό συμμετοχή στα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, περιορίζοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Είναι απαραίτητο, δηλαδή…. ο άνθρωπος να προσφέρει τον εαυτό του στους άλλους χωρίς να αποβλέπει σε κάποιο οικονομικό, επαγγελματικό ή άλλο όφελος. Για να γίνει αυτό απαιτείται να απορρίψει δυο αρχές που καταδυναστεύουν τη ζωή του και αποτελούν φαινόμενα του σύγχρονου πολιτισμού και τρόπου ζωής.

Η άλλη είναι ο υλισμός… δηλαδή η πίστη στην ύπαρξη μόνο της ύλης, η προσπάθεια απόκτησης καθετί υλικού μόνο και η απόρριψη των ιδεών. Με αυτές τις αρχές επικρατεί μίσος, καχυποψία, ανασφάλεια, αδυναμία εξεύρεσης λύσεων. Αντίθετα, υιοθετώντας το ανθρωπιστικό ιδεώδες καταπολεμείται η φτώχεια, η εκμετάλλευση, ο αναλφαβητισμός, οι ασθένειες, ανακουφίζονται οι άνθρωποι από εμπόλεμη κατάσταση ή φυσική καταστροφή, προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το φυσικό περιβάλλον, εξασφαλίζεται η δυνατότητα να ζουν με ελευθερία, δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοπρέπεια, απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και ρατσισμό. Ακόμα, καλλιεργείται η κοινωνική συνείδηση, οι πολίτες γίνονται ενεργά μέλη της κοινωνίας με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και τη στήριξη του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Συμπέρασμα: Επομένως,…η Αλλελεγγύη είναι παρούσα με το ηθικό καθήκον της φροντίδας μας για την ευδαιμονία των άλλων συνανθρώπων μας και επιτάσσεται από τον ορθό λόγο, διότι καθορίζει τη μορφή της κοινωνίας μας. Τα τρία πράγματα που ποθούμε περισσότερο στη ζωή μας… όπως… η ευτυχία, η ελευθερία και η πνευματική μας γαλήνη… τ’ αποκτούμε πάντα αφού πρώτα τα προσφέρουμε εμείς σε κάποιον άλλο. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Αν θέλετε να δείτε όλα τα μαθήματα, μπορείτε να δείτε την λίστα με τα 74 μαθήματα κάνοντας κλικ ΕΔΩ...

Στην ενότητα μας "Αρχαία Ελληνική Γλώσσα " μάθετε ό,τι αφορά την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα μας!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!