Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ… ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 60ο

Γράφει ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Το γράμμα… (Q) Κόππα

Το γράμμα κόππα (Ϙ ϙ), γραμμένο ή με την αρχαία του μορφή « δείτε εδώ » ή με την σύγχρονη « δείτε εδώ » είναι γράμμα των πρώιμων γραμμάτων του (π) και του (ρ), που ισοδυναμούσε ηχητικά με το (κ).


Χρησιμοποιήθηκε στην Ελληνική Γλώσσα για να δηλώσει στη γραφή, το άφωνο ουρανικό σύμφωνο που προφέρουμε λ.χ. στα νεοελληνικά στη λέξη: «κυρία» για την απόδοση του άφωνου συμφώνου πριν του ο και υ, χρησιμοποιήθηκε το γράμμα κόππα (Ϟ). Έτσι στα Αρχαϊκά Ελληνικά Αλφάβητα βρίσκουμε να γράφονται ΔΙΚΕ (=δίκη), αλλά ϞΑϞΟΣ (=κακός). Η γενικευμένη χρήση ενός μόνο κ (του κάππα) από τα μέσα του 6ου π.Χ. αιώνα σημαίνει είτε ότι η διαφορά αυτή στην προφορά έπαψε από τότε να υπάρχει. Στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης το κόππα χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα με τη μορφή του κεραυνόμορφου κόππα ( Ϟ ϟ)για να δηλώσει τον αριθμό 90. Στο λατινικό αλφάβητο το γράμμα κόππα αντιστοιχεί στο γράμμα Q. Η παροιμία «Οὐδὲ κόππα γιγνώσκων»… λέγονταν για τον εντελώς αδαή άνθρωπο.


Το μαγικό Κχόπα ή Q OPA είναι το 18ο γράμμα της Υπόφυσης. Είναι η αστρική Πύλη του Απολλώνιου Φωτός. Είναι ο κορμογονικός μετασχηματιστής των Ελλήνων, του ατόμου και της φύσης. Ήτοι:


  1. Εκφράζει το αυτεξούσιο του Ατόμου.
  2. Μας φανερώνει κάποιες λέξεις Πνευματικής αυτοκυριαρχίας όπως π.χ. .Κχύρος Qύρος Κχύριος(Qύριος Κχυρία(Qυρία).
  3. Μας φανερώνει κάποιες λέξεις με περιεχόμενο όπως π.χ. κχούπα(Qούπα), κχρανίο(Qρανιο), κχουβάς(Qουβάς), κχουφέτο(Qουφέτο), κχρύσταλλος(Qρύσταλλος), κχορόνα(Qορόνα), κχορμί(Qορμί)
  4. Μας φανερώνει κάποιες λέξεις με θηλυκές ιδιότητες πχ. κχόλπος(Qόλπος), κχορίτσι(Qορίτσι), κχοπέλα(Qοπέλα).
  5. Μας φανερώνει επίσης ενέχει την έννοια του μετασχηματισμού της φύσης πχ. κχόκαλλο(Qόκαλλο), κχεραυνός(Qεραυνός), κχοπίδι(Qοπίδι), κχράμα(Qράμα), κχεχριμπάρι(Qεχριμπάρι), κχοράλλι(Qοράλλι), κχοχύλι(Qοχύλι), κχαρύδι(Qαρύδι), κ.λ.Το αργυρό Τετράδραχμο. Το Κόππα κάτω από τον Πήγασο σήμαινε ότι αυτό είναι νόμισμα της αρχαίας Κορίνθου.

ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Αν θέλετε να δείτε όλα τα μαθήματα, μπορείτε να δείτε την λίστα με τα 74 μαθήματα κάνοντας κλικ ΕΔΩ...

Στην ενότητα μας "Αρχαία Ελληνική Γλώσσα " μάθετε ό,τι αφορά την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα μας!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!