Η διατροφή και τα Επτά (7) ενεργειακά μας κέντρα                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Η διατροφή και τα Επτά (7) ενεργειακά μας κέντρα

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Η διατροφή και τα Επτά (7) ενεργειακά μας κέντρα

Γράφει ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)

Όλα τα αγαθά υπάρχουν στη φύση. Τα φυτά διαθέτουν τις κατάλληλες φαρμακευτικές ιδιότητες, ώστε να έχουμε μία σωστή διατροφή και κατ’ επέκταση σωστή υγεία.
Οι ιδιότητες αυτές των διάφορων φυτών καθώς και η ικανότητά τους να μας συνδέουν με τη φύση έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Πολλά από τα αρχαία κείμενα που οι Πρόγονοί μας Έλληνες, μας παρέδωσαν, μας δίδουν μία σωστή κατεύθυνση, στο πώς να σιτιζόμαστε και πώς να επιβιώνουμε ταυτόχρονα. Μετά το 1900 και τους Παγκόσμιους πολέμους…. δυστυχώς άρχισε να αναπτύσσεται η χημεία κι έτσι τα φάρμακα είναι η πρώτη γρήγορη επιλογή για την κάθε θεραπεία. Σημασία στην ιατρική είναι το προλαμβάνειν και μετά έρχεται η θεραπεία. Αλλά ποιο Κράτος νοιάζεται για την ίδια μας τη ζωή…. όταν δεν προβλέπει ώστε να έχουμε μία σωστή μέριμνα για την διατροφή μας και να μας διδάσκει στο πώς να επιβιώνουμε σε αυτή τη ζωή; Στην ουσία μόνοι μας μαθαίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για την τροφή μας και την υγεία μας. Τα ιατρεία και τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, διότι ακριβώς δεν υπάρχει και δεν προβλέπετε καμία πρόληψη… που θα μας είχε υγιείς….. αλλά θα βοηθούσε όμως έτσι οικονομικά και το ίδιο το Κράτος. Πολλές φορές οι γιατροί δεν μας θεραπεύουν… διότι μας θέλουν μόνιμους πελάτες

τους και λίγοι είναι πράγματι αυτοί που στηρίζουν τον Όρκο του Ιπποκράτη……. που ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση τον κατήργησε και πλέον οι γιατροί ορκίζονται σε ένα νέο κείμενο.

Οι Πρόγονοί μας, μας έγραψαν για τα φυτά και τη θεραπεία των ασθενειών για το καθένα. Μας είπαν ποια φυτά είναι κατάλληλα να τα παίρνουμε και να καλύπτουμε τις διατροφικές μας συνήθειες. Σήμερα όμως δεν στηρίζουμε ως Κράτος την παράδοση μας, εκτός εξαιρέσεων (ιδιωτικών) βέβαια κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι να παραδινόμαστε στα φάρμακα. Δεν τα απορρίπτω, όπως δεν απορρίπτω και την κάθε επιστήμη… αλλά πλέον (το κακό) έχει παραγίνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες… που παίζονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πλέον οι γιατροί είναι κι αυτοί όμηροι της μίζας… των φαρμακευτικών εταιρειών… που λανσάρουν τα δικά τους φάρμακα αντίστοιχα. Οπότε άμα την πάθεις…. ως ασθενής σέρνεσαι κι εσύ πίσω από τον κάθε γιατρό και τα φάρμακα που σε δίνει… κι εάν δεν δώσεις και την ανάλογη σημασία… τότε είσαι έρμαιο καταστάσεων. Το λέω αυτό γιατί είμαι πολύ προβληματισμένος… μιας και παίρνω κι εγώ αναγκαστικά φάρμακα πλέον… και προσπαθώ να βρω τη χρυσή τομή. Αλλά το θέμα είναι να μην φτάσεις σε αυτό το σημείο και να κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερη φυτική διατροφή που και γνώσεις θέλει να έχεις και χρήματα να έχεις για να παίρνεις τα αντίστοιχα φυτικά παρασκευάσματα και βότανα και να κάμεις τη σωστή τους χρήση. Και προπαντός καλή ψυχολογία. Το να γίνεται κάθε δύο χρόνια μία γενική εξέταση, θα έλεγα σε όλο τον πληθυσμό… ακόμη και στους νέους θα ήταν το ιδανικό, για να βλέπουμε πως πάει η υγεία μας, φυσικά θα ήταν και το καλύτερο. Σήμερα εν έτη 2016 και με αυτή την επιβαλλομένη οικονομική κρίση είναι σίγουρο ότι αδυνατούμε να προσέξουμε πλήρως την υγεία μας. Οπότε προέχει να είμαστε πιο προσεχτικοί …στην καθημερινότητά μας και να προσέχουμε το τι τρώμε, πως τρώμε και πότε τρώμε. Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε όλοι μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο καθένας μας χρειάζεται ξεχωριστή διατροφή, διότι εξαρτάται από την ηλικία που είναι, άλλη διατροφή οι μικροί , άλλοι οι μεγάλοι. Επίσης παίζει ρόλο και το φύλο, που αλλιώς πρέπει να σιτίζεται μία γυναίκα, αλλιώς ο άντρας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι εργασιακές σχέσεις και τι δουλειά κάνεις, οπότε ανάλογα θα σιτίζεσαι… δηλαδή εάν αντίστοιχα έχεις πιο βαριά εργασία από έναν που κάθεται σ’ ένα γραφείο, τρέφεσαι και διαφορετικά. Όσοι είναι άνεργοι χρειάζονται κι αυτοί διαφορετική διατροφή, διότι ακριβώς δεν έχουν καύσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διαμονή μας και ο τόπος που ζούμε, άλλο να είσαι βόρειος και άλλο να είσαι νότιος. Άλλο να ζεις σε βουνό και άλλο να είσαι σε παραλία. Είναι σημαντικό επίσης το ύψος που έχουμε, αλλά και τα κιλά που κουβαλούμε και οφείλουμε να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν στον αντίστοιχο μέσο όρο μάζας. Εκτός από όλα αυτά σημαντικό ρόλο, για να μην πω ότι το πιο χρήσιμο είναι να έχουμε σωστή θετική αντιμετώπιση της ψυχικής μας υγείας. Οπότε μία ισορροπία ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Είναι στο χέρι μας να γίνουμε καλύτεροι και χρησιμότεροι για τον εαυτό μας… αλλά και για τους άλλους. Εκείνο που προέχει είναι οι πράξεις μας σε καθημερινή βάση, να παίρνουν σάρκα και οστά και να είμαστε συνεπείς με τον ίδιο μας τον εαυτό, οπότε ας αλλάξουμε στάση ζωής… ψάχνοντας μόνοι μας… για το καλύτερο του εαυτού μας.

Στις διατροφικές συνήθειες είναι σημαντικό να κάνουμε 5 γεύματα την ημέρα, ώστε να γίνεται ο μεταβολισμός σωστά και το στομάχι μας να έχει πάντα μία τροφή μέσα του κι έτσι θα νιώθουμε κορεσμένοι. Έτσι δεν θα κάνουμε μεγάλα γεύματα , ώστε να πλακωνόμαστε σε δυο ή τρία πιάτα αντίστοιχα. Πρωινό λοιπόν στις 8 με δημητριακά κλπ, στις 11 φρούτο, στις 2 κανονικό γεύμα, στις 5 φρούτο ή ξηροί καρποί ή φυσικός χυμός και στις 8 πράσινη σαλάτα κλπ το δείπνο. Αρκετό νερό, όσο μας τραβάει για όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι να το πίνουμε πολύ σε μία στιγμή. Περίπου να πίνουμε 2 λίτρα, ανάλογα βέβαια και με την σωματική διάπλαση του καθενός. Σωστές αναπνοές και βαθιές ανάσες 10 την ημέρα, περπάτημα 20 λεπτά την ημέρα και πολύ χαμόγελο. Πολύ σημαντικό είναι την ώρα που τρώτε να έχετε ευχάριστη διάθεση και να σκέφτεστε ευχάριστα πράγματα. Επίσης να κάνετε σωστούς συνδυασμούς τροφών για να έχετε σωστή πέψη (θα αναρτήσω σχετικά με αυτό) σύντομα. Πχ. Τα φρούτα τα τρώμε μόνα τους κι από ένα, διότι αυτά κάνουν την πέψη τους στο έντερο και όχι στο στομάχι. Οπότε καταλαβαίνετε όταν τρώτε κανονικά το φαγητό σας και μετά καπάκι τρώτε τα φρούτα, προκαλείτε πεπτικό στρες στο στομάχι και το μπλοκάρετε με αποτέλεσμα να επιβραδύνετε την πέψη και να έχετε ανακατοσούρα μέσα στην κοιλιά. Τα διάφορα φυτά πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι έχουν μία συχνότητα δονήσεων που είναι σε μία αρμονία με το σώμα μας και την ψυχή μας. Αυτές οι ιδιότητες των φυτών μπορούν να μας βοηθήσουν, ώστε να έχουμε μία εξισορρόπηση του οργανισμού μας και μία θεραπεία και ενεργοποίηση των 7 ενεργειακών κέντρων, μέσω της αλληλεπίδρασης με το ενεργειακό μας σύστημα, ώστε να απομακρύνουμε τις τοξικές ουσίες και να ενισχύσουμε την κυκλοφορία του αίματος μας και τη ρύθμιση της ροής του οξυγόνου μας.

Θα σας δείξω αναλυτικά για το καθένα ενεργειακό κέντρο, τι τροφή χρειάζεται να παίρνουμε και τι συμβαίνει σε αυτό:

1) Πρώτο Ενεργειακό Κέντρο – Ρίζα:
Το ενεργειακό αυτό κέντρο βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής μας στήλης και μας συνδέει με τη Γαία. Από τη Γαία λαμβάνουμε όλα τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά και είναι το σημείο από όπου απελευθερώνονται οι τοξίνες του σώματος μας, αφού όταν είμαστε ξυπόλητοι σε αυτή, γειωνόμαστε στη συχνότητά της. Το πρώτο ενεργειακό κέντρο, δεν αποτελεί μόνο έναν φυσικό δεσμό, αποτελεί επίσης τον δεσμό που μας κρατά στο παρόν. Μια ανισορροπία στο κέντρο αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε προβλήματα στα πέλματα μας, στα πόδια μας, στον ορθό μας, στον κόκκυγα μας και γενικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης μπορεί να μας προκαλέσει κατάθλιψη και διάφορα αυτοάνοσα προβλήματα. Πίνουμε τσάι από ρίζες πικραλίδας που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία της κατάθλιψης, της χολής ή της υπέρτασης. Προσθέτουμε στη διατροφή μας ρίζες, όπως καρότα, πατάτες, ραπανάκια, κρεμμυδάκια και σκόρδο.

2) Δεύτερο Ενεργειακό Κέντρο – Ιερό:
 Το δεύτερο ενεργειακό κέντρο βρίσκεται κάτω από τον αφαλό, ανάμεσα στις ωοθήκες για τις γυναίκες και κοντά στον προστάτη για τους άντρες. Η κύρια ιδιότητα αυτού του κέντρου είναι η δημιουργικότητα, η προσοχή και η σεξουαλικότητα μας. Όταν αυτό είναι μπλοκαρισμένο, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες διατροφικές διαταραχές, προβλήματα της ουροδόχου κύστης, διαταραχές στην αναπαραγωγή, περιστασιακούς πονοκεφάλους, πυρετό και άλλες συναισθηματικές διαταραχές. Η καλέντουλα ως βότανο, ενισχύει τη δημιουργικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Επίσης η γαρδένια είναι ωφέλιμη. Οι ρίζες γαρδένιας μπορούν να προστεθούν σε αιθέρια έλαια και να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους, ενώ τα άνθη της είναι πολύ χαλαρωτικά. Το σανδαλόξυλο είναι επίσης γνωστό ότι μας βοηθάει στη θεραπεία πολλών ειδών μολύνσεων, διότι ακριβώς ενισχύει την ανάπτυξη των καινούριων κυττάρων. Μπορείτε να απλώσετε σανδαλόξυλο στο σώμα σας πριν κάνετε ντους ή μπορείτε να φτιάξετε ένα όμορφο άρωμα για το σπίτι σας. Άλλα ωφέλιμα βότανα και μπαχαρικά είναι ο κόλιανδρος, ο μάραθος, η γλυκόριζα, η κανέλα, η βανίλια, το χαρούπι, η γλυκιά πάπρικα, το σουσάμι και οι σπόροι κύμινου.

3) Τρίτο Ενεργειακό Κέντρο – Ηλιακό Πλέγμα:
 Το κέντρο αυτό αποτελεί το κέντρο εξουσίας των συναισθημάτων μας και του θετικού αυτοελέγχου. Αν αυτό το κέντρο μπλοκάρει, συνήθως έχουμε μία χαμηλή αυτοεκτίμηση. Εκτός από τη συναισθηματική ένταση του άγχους και της κατάθλιψης, μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πληθώρα σωματικών προβλημάτων, όπως κακή πέψη, έλκος, διαβήτη, προβλήματα με το συκώτι ή τα νεφρά, ανορεξία, βουλιμία, ακόμη και όγκους στο έντερο. Η λεβάντα, το περγαμόντο ή το δεντρολίβανο είναι κατάλληλα για το ξεμπλοκάρισμα της ροής της ενέργειας του συγκεκριμένου κέντρου. Το περγαμόντο είναι ευεργετικό για το πεπτικό μας σύστημα, διότι επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να προκαλείται λιγότερη πίεση στον εντερικό σωλήνα. Το δεντρολίβανο επίσης είναι σημαντικό βότανο για το πεπτικό μας σύστημα. Είναι εύκολο να προσθέσετε τα φύλλα του σε πολλά πιάτα ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο δενδρολίβανου για να μαγειρέψετε. Η αλθαία μας χαλαρώνει πολύ και μας μειώνει ελαφρώς την προσπάθειά μας, να ελέγχουμε τη ζωή. Άλλα χρήσιμα βότανα και μπαχαρικά είναι ο γλυκάνισος, το σέλινο, η κανέλα, το κρίνο της κοιλάδας, το τζίντζερ, η μέντα, ο δυόσμος, το μελισσόχορτο, η κουρκούμη, το κύμινο και ο μάραθος.

4) Τέταρτο Ενεργειακό Κέντρο – Καρδιά:
 Το τέταρτο ενεργειακό κέντρο της καρδιάς, είναι το κέντρο της αγάπης, της συμπόνιας και της συγχώρεσης στο ενεργειακό σύστημα του σώματός μας. Όταν αυτό το κέντρο είναι μπλοκαρισμένο, έχουμε την τάση να νιώθουμε αποκομμένοι και δυσκολευόμαστε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Σε φυσικό επίπεδο η κακή κυκλοφορία είναι κάτι συνηθισμένο, σε συναισθηματικό όμως επίπεδο μας λείπει η κατανόηση και σε πνευματικό επίπεδο μας λείπει η αφοσίωση. Το ζήτημα του έρωτα, της θλίψης, του μίσους, του θυμού, της ζήλιας, το φόβου της προδοσίας, της μοναξιάς καθώς και η δυνατότητα να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους έχουν επίκεντρό τους σε αυτό το κέντρο. Ο κράταιγος σε τσάι ή βάμμα θα αυξήσει την εμπιστοσύνη μας για τη ζωή και θα μας ενθαρρύνει να νιώσουμε ασφαλείς ακολουθώντας την καρδιά μας. Επίσης, ενισχύει φυσικά την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πιπέρι καγιέν, γιασεμί, λεβάντα, μαντζουράνα, τριαντάφυλλο, βασιλικό, φασκόμηλο, θυμάρι, κόλιανδρο και μαϊντανό για να έχετε υγιή καρδιά.

5) Πέμπτο Ενεργειακό Κέντρο – Λαιμός:
 Το κέντρο του λαιμού είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την αυτοέκφραση και την επικοινωνία μας. Ένα μη ισορροπημένο κέντρο λαιμού μπορεί να μας οδηγήσει σε προβλήματα του θυρεοειδούς και λαρυγγίτιδα σε σωματικό επίπεδο, συνεξάρτηση σε συναισθηματικό επίπεδο, ασαφείς σκέψεις σε νοητικό επίπεδο και ανασφάλεια σε πνευματικό επίπεδο. Μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνο για την ύπαρξη νευρικότητας, φόβου και άγχους. Τα άνθη του κόκκινου τριφυλλιού βοηθούν στην ελεύθερη ροή της επικοινωνίας και έκφρασης. Το μελισσόχορτο μπορεί να μας θεραπεύσει από τις διάφορες ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων του θυρεοειδούς. Το έλαιο ευκαλύπτου είναι ένα άλλο ευεργετικό έλαιο που βοηθά στην αποσυμφόρηση. Άλλα βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να βοηθήσουν είναι το τουσιλάγκο, η μέντα, το φασκόμηλο, το αλάτι και το λεμονόχορτο.

6) Έκτο Ενεργειακό Κέντρο – Τρίτο Μάτι:
 Το έκτο κέντρο ή αλλιώς «τρίτο μάτι» σχετίζεται με τη διαίσθηση και την επίφυση. Όταν αυτό το κέντρο μπλοκαριστεί, συνήθως υστερούμε σε φαντασία και διαίσθηση με αποτέλεσμα την λήψη λανθασμένων αποφάσεων και την αυταπάτη. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν εκδηλώσεις όπως προβλήματα στα μάτια μας και τα αυτιά μας, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, αϋπνία ή ακόμα και εφιάλτες. Η μέντα, το γιασεμί και η ευφρασία είναι βότανα που χρησιμοποιούνται για να ξεμπλοκάρει το κέντρο αυτό. Η ευφρασία μας βοηθά για να δούμε τόσο τις φωτεινές όσο και τις σκοτεινές πλευρές ως μέρος του όλου και χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των προβλημάτων των ματιών. Η μέντα είναι χρήσιμη στη θεραπεία της κατάθλιψης, των ημικρανιών και της απώλειας μνήμης. Επίσης, αυξάνει την σύνδεση ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα. Άλλα βότανα και μπαχαρικά που μπορούν να ενεργοποιήσουν και να θεραπεύσουν τυχόν ανισορροπίες είναι η άρκευθος, η αρτεμισία, η παπαρούνα, το δεντρολίβανο, η λεβάντα και οι σπόροι παπαρούνας.

7) Έβδομο Ενεργειακό Κέντρο – Κορυφή του κεφαλιού:
 Αυτό το κέντρο μας συνδέει με την καθολική θεϊκή ενέργεια. Σχετίζεται με τη σοφία, τη φώτιση και την υπερβατικότητα. Όταν αυτό το κέντρο μπλοκάρει ή κλείσει νιώθουμε πνευματικά αποσυνδεδεμένοι. Σε σωματικό επίπεδο, μπορεί να μας οδηγήσει σε κατάθλιψη, διαταραχές του νευρικού μας συστήματος, ημικρανίες και αμνησία, Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής, δυσλεξία και στις πλέον ακραίες περιπτώσεις σε γνωστικές ψευδαισθήσεις και ψυχικές ασθένειες. Τα λουλούδια λεβάντας και ο λωτός είναι γνωστό ότι ανοίγουν το έβδομο κέντρο. Η λεβάντα σας συντονίζει με τη θεϊκή σοφία σε καθημερινή βάση και ενισχύει τον διαλογισμό.

Εκτός από τα φυτά… στη φύση έχουμε κα τα ορυκτά πετρώματα με αποκορύφωμα τους κρυστάλλους, οι οποίοι αντίστοιχα εναρμονίζονται και μας θεραπεύουν ξεχωριστά για το κάθε ενεργειακό κέντρο και μας βοηθούν να έχουμε ία ισορροπία.

ΕΥ ΖΗΝ
ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΙΦΙΓΕΝΗΣ (Ε.Ι.)Στην ενότητα μας "Εναλλακτικά" μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα γύρω απο τον κόσμο του Εναλλακτικού!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.