Το ιερό του Ασκληπιού στη Λισσό Κρήτης                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Το ιερό του Ασκληπιού στη Λισσό Κρήτης

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Το ιερό του Ασκληπιού στη Λισσό Κρήτης

Η πόλη της αρχαίας Λισσού βρίσκεται στον κόλπο του Άγιου Κίρκου (Άγιος Κύρηκος) στις ακτές της νότιας Κρήτης, περίπου 3 χιλιόμετρα δυτικά της Σουγιάς. Το επίκεντρο της ζωής στην Λισσό φαίνεται ότι ήταν το ιερό του Ασκληπιού.Στον χώρο αυτό, που σήμερα είναι προστατευμένος, διατηρούνται οι ερειπιώνες θεατρικής κατασκευής της ρωμαϊκής εποχής, αρχαίος κυματοθραύστης, τάφοι, συγκρότημα λουτρών, τα λείψανα βυζαντινών εκκλησιών και νεότερα ξωκκλήσια. Το 1994 το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκλήρωσε την περίφραξη του ιερού, την εγκατάσταση πινακίδων και φυλακίου, τη σήμανση των μονοπατιών και των κατασκευών στον χώρο και την τοπογράφηση όλου του κόλπου και της κοιλάδας με τις αρχαιότητες.

Ο ναός του Ασκληπιού, που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή, αποκαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Νικόλαο Πλάτωνα την δεκαετία του 1950. Η αρχαία κατασκευή και τα ευρήματα από το ναό παραμένουν αδημοσίευτα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του υλικού.

Από το έτος 2012 το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέλαβε την μελέτη της αρχιτεκτονικής του ναού του Ασκληπιού.

Η ΑΝΕΚ υποστηρίζει την μετακίνηση της επιστημονικής ομάδας στον χώρο και την συστηματική καταγραφή της αρχιτεκτονικής του ναού. Φαίνεται ότι οι μορφές στο ναό επηρεάζονται από την καλλιτεχνική ακτινοβολία της Κυρηναϊκής, στη Λιβύη, και της αρχαίας Αλεξάνδρειας.

Σε πρώτη φάση γίνεται μέτρηση και αρχειοθέτηση των πολλών διάσπαρτων λίθων του ναού από ομάδα μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών. Τα δεδομένα σχεδιάζονται και ψηφιοποιούνται σε τρισδιάστατα αρχεία και προπλάσματα, ώστε να βεβαιωθεί ο ρόλος των λίθων στην αρχαία κατασκευή. Στόχος είναι η μελέτη να παραγάγει εποπτικό υλικό για ενημέρωση των επισκεπτών στον αρχαίο χώρο με αναπαραστάσεις του ναού, καθώς και πρόταση αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιρίου με απόδοση λίθων σε αυθεντικές θέσεις.


Χρύσανθος Κανελλόπουλος
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στην ενότητα μας "Αρχαιολογία " μπορείτε να δείτε πολλά θαυμαστά ευρήματα!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


arch.uoa.gr

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.