Βάμματα βοτάνων. Νέα μόδα, ή ακόμα ένα κακό αποτέλεσμα της κρίσης;                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Βάμματα βοτάνων. Νέα μόδα, ή ακόμα ένα κακό αποτέλεσμα της κρίσης;

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Βάμματα βοτάνων. Νέα μόδα, ή ακόμα ένα κακό αποτέλεσμα της κρίσης;

Γράφει ο Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού Φαρμακοποιός

Ότι τα βάμματα βοτάνων έχουν μακρά ιστορία κύρια στην φαρμακευτική δεν χωρά αμφιβολία.

Ότι υπάρχει η δυνατότητα υποθετικά ο καθένας να τα φτιάξει στο σπίτι του και μάλιστα με ελάχιστα χρήματα επίσης.
Ποιος είναι όμως ικανός να αναγνωρίσει την πυκνότητα ενός βάμματος αφενός και αφετέρου να επιλέξει σωστά τα βότανα που θα το αποτελέσουν;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν με την όλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο διαδίκτυο.

Και αυτό όχι μόνο λόγο της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με την φαρμακολογία, αλλά και της κρίσης ενός ανθρώπου που ξέρει, έχει εμπεδώσει, ότι σε κάθε σωστή, αξιόπιστη θεραπεία, ακόμα και συντήρηση υγείας τα πάντα μετρώνται με ακρίβεια σε m/mg.

Εν αρχή τι είναι το φαρμακευτικό βάμμα.
Τα βάμματα είχαν δώσει λύσεις στους φαρμακοποιούς των προπερασμένων αιώνων που διδασκόντουσαν στην παρασκευή τους από τα τότε πανεπιστήμια.
Ακολουθούσαν τις συνταγές των τότε ιατρών που τους καθόριζαν όχι μόνο τις σταγόνες που θα χρησιμοποιούσαν του βάμματος, αλλά και από πιο είδος βοτάνων.
Η δε παρασκευή τους, άκρως απαιτητική και συγκεκριμένη, από την επιλογή των βοτάνων και την ώρα που θα γινόταν η συγκομιδή, μέχρι και την αναλογία μάζας, αλκοόλης, νερού και χρόνου ζύμωσης πριν τοποθετηθούν στα ειδικά φιαλίδια.
Εύκολα όλοι μέχρι εδώ μπούμε να αντιληφτούμε ότι ακόμα και τότε υπήρχε μια ακρίβεια στα πάντα σε αντίθεση με την σημερινή διαδικτυακή εικόνα έτσι όπως παρουσιάζεται.

Τα φαρμακευτικά βάμματα στις ημέρες μας.
Η πραγματική αξία τους ως τρόπου λήψης των ουσιών από τα βότανα δεν άλλαξε αν και πρακτικά θεωρείται ξεπερασμένη.
Πέρα του γεγονότος ότι υπάρχουν κάποιες οργανωμένες εταιρίες που εμπορεύονται βάμματα και στο φινάλε εύκολα μπορεί κάποιος να τις ελέγξει, υπάρχουν τα δημοσιεύματα που επιπόλαια παροτρύνουν τον καθένα και την καθεμιά από εμάς να φτιάξει τα δικά του βάμματα στο κουτουρού.

Ανάμεσα στις αοριστίες που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό ξεχώρισα ως παραδείγματα αποφυγής την πρόταση χρήση Τεκίλας αντί φαρμακευτικής αλκοόλης, για να αποφευχθεί η πικράδα που τυχών μπορεί να βγάζει κάποιο βότανο λες και δεν θα χρησιμοποιήσεις κάποιες λίγες σταγόνες από αυτό αραιωμένες σε νερό ή χυμό.
Επίσης την κατά βούληση αναλογίας μάζας βοτάνου αλκοόλης αρκεί να σκεπαστεί η μάζα.
Την θέση της φαρμακευτικής αλκοόλης και προφανώς λόγο κόστους την αντικατέστησαν με ρακί, τσίπουρο, βότκα κ.α.
Στο δε απαιτούμενο χρόνο ζύμωσης κυριολεκτικά οι συμβουλές είναι από αόριστα, δυο με τρις εβδομάδες μέχρι καμιά δεκαπενταριά είκοσι ημέρες.
Τέλος, εννοείται ότι για την επιλογή του βοτάνου ούτε κουβέντα λες και δεν μας αφορά αυτό.
Βότανο να είναι και ας έχει γίνει η συγκομιδή του πριν από αρκετά χρόνια και η αποθήκευση του σε πλαστικά σακουλάκια σε πάγκους πλανόδιων ήλιο.

Συμπερασματικά:


Η ενορχηστρωμένη απαξίωση της δύναμης που έχει η φύση για υγεία, ευεξία και ομορφιά από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δυστυχώς έχει και τέτοιους συμμάχους.
Δεν είναι δυνατών στις μέρες της σχολαστικής ακριβείας σε mg σε όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, εμείς που υποτίθεται εμπιστευόμαστε τα βότανα να θέλουμε να βρούμε λύσεις με περίπου δασολογικά σχήματα των 15 ή 20 στεγανών ε’ αν πέσει και μια παραπάνω δεν χάθηκε ο κόσμος.
Βήματα μπροστά θέλει η βοτανική θεραπευτική και όχι νοσταλγούς του παρελθόντος και μάλιστα σε αόριστες προσεγγίσεις.
Σήμερα επιπρόσθετα την τεχνογνωσία την έχουμε και μόνο με αυτή μπορούμε να πάμε μπροστά, διεκδικώντας την αναγνώριση της αυτονόητης δύναμης των βοτάνων. Όχι μόνο όταν ακλουθούμε μια θεραπευτική αγωγή που σαφώς τα πράγματα είναι ιερά, αλλά ακόμα και για την πρόληψη υγείας απαιτητέ η συγκεκριμένη και εξατομικευμένη δοσολογία.
Όταν λαμβάνουμε Graviola, Ganoderma Lucidum, Ginko Biloba, Cordyceps, Maca, ακόμα και Μαστίχα Χίου, Σκόρδο, Γαϊδουράγκαθο και τόσα άλλα αποδεδειγμένα ιάματα, πρέπει να ξέρουμε στα πόσα mg τα λαμβάνουμε.

Δείτε επίσης:
Γαρίφαλο, το διεγερτικό και αντισηπτικό!
Το λευκό ξύδι κάνει τα ρούχα πεντακάθαρα!
Φτιάξε κρέμα σώματος με λεβάντα!
Λάδι λεμονιού για την κυτταρίτιδα
Ενυδάτωση από λάδι καρύδας με άρωμα βανίλιας

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" μπορείτε να βρείτε και άλλες φυσικές λύσεις που σας ενδιαφέρουν!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


bio365

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.