Αρχαία Νεμέα - Περιηγήσεις του Παυσανία                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Αρχαία Νεμέα - Περιηγήσεις του Παυσανία

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Αρχαία Νεμέα - Περιηγήσεις του Παυσανία

H Νεμέα, (παλαιότερη ονομασία Άγιος Γεώργιος) είναι κωμόπολη του Νομού Κορινθίας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Βρίσκεται 42 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου, κοντά στο όρος Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 320 μέτρων.


Η ευρύτερη περιοχή της Νεμέας αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας στην οποία παράγονται τα ονομαστά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα.

Η περιοχή είναι ονομαστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια. Ονομαζόταν Φλιάσιον Πεδίον εξαιτίας της αρχαίας πόλης Φλειούντας. Κοντά στη σύγχρονη πόλη της Νεμέας βρίσκεται το χωριό Αρχαία Νεμέα. Εκεί τοποθετείται η αρχαία Νεμέα, ονομαστή πόλη της αρχαιότητας, γνωστής και από το μυθικό λιοντάρι, που σκότωσε ο Ηρακλής. Σε μικρή απόσταση από το χωριό βρίσκεται ο ναός του Νέμειου Δία, ενός από τα σημαντικότερα ιερά της Αρχαίας Ελλάδας και το Αρχαίο Στάδιο.

Νέμεα

Τα Νέμεα ή Νέμεια ήταν αθλητικοί αγώνες που διεξάγονταν στην Νεμέα κατά την αρχαιότητα. Οι αγώνες λάμβαναν μέρος στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας και καθιερώθηκαν το 573 π.Χ. ως μέρος κύκλου εορτών προς τιμήν του Δία, ιερό του οποίου υπήρχε εκεί. Την εποχή εκείνη η πόλη της Νεμέας αποτελούσε τμήμα της πόλης-κράτους των Κλεωνών. Αργότερα, όταν η Νεμέα πέρασε στην κατοχή του Άργους οι αγώνες διεξάγονταν εκεί (από το 270 π.Χ.).

Τα Νέμεα περιελάμβαναν γυμνικούς και ιππικούς αγώνες και ήταν από τους σπουδαιότερους αθλητικούς αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα μαζί με τα Πύθια, τα Ολύμπια και τα Ίσθμια. Ήταν ταφικοί αγώνες προς τιμήν των Επτά επί Θήβας αλλά και προς τιμήν του Οφέλτη Δία. Για το λόγο αυτό οι ελλανοδίκες (που επιλαμβάνονταν την διεξαγωγή τους), φορούσαν πένθιμο ένδυμα. Οι αγώνες διεξάγονταν ανά διετία και πιθανόν διαρκούσαν πέντε μέρες. Το έπαθλο ήταν στεφάνι από άγριο σέλινο. Στη διάρκειά τους ίσχυε ιερή εκεχειρία και οι εχθροπραξίες μεταξύ των ελληνικών πόλεων σταματούσαν.

Με την ίδια ονομασία, διεξάγονται από το 1996 στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας διεθνείς αθλητικοί αγώνες.

Πηγές:
Αρχαία Νεμέα Κορινθίας, Βικιπαίδεια
Νέμεα, Βικιπαίδεια
Αρχαία Νεμέα, korinthia.netΣτην ενότητα μας "Αρχαία Ελλαδα " μπορείτε να διαβάζετε και να μάθετε για τους λαμπρούς προγόνους μας!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


Lifo.gr
arcadia.ceid.upatras.gr

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.