Γκιώνα - (Το Ασέληνον Όρος)                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Γκιώνα - (Το Ασέληνον Όρος)

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Γκιώνα - (Το Ασέληνον Όρος)

Ο ορεινός όγκος της Γκιώνας απέχει 110 χιλιόμετρα από το σπίτι του Μονοδενδρίου.

Ο μύθος του Ενδυμίωνα

Ο Ενδυμίων ήταν ένας απλός βοσκός που είχε όμως απαράμιλλη ομορφιά. Η Σελήνη τον είδε κάποτε σε μία σπηλιά του βουνού και τον ερωτεύτηκε.
Όμως ο Ενδυμίωνας ήταν άνθρωπος και επομένως κάποτε θα γερνούσε και θα πέθαινε. Η Σελήνη, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει στη σκέψη αυτής της σκληρής μοίρας, προσέτρεξε στο πατέρα της τον Δία, ζητώντας του να κάνει τον Ενδυμίωνα αθάνατο. Ο Δίας, αδύναμος να ικανοποιήσει μια τέτοια επιθυμία αλλά και λυπούμενος την ερωτευμένη Σελήνη, εξασφάλισε την αιώνια νεότητα του Ενδυμίωνα κάνοντάς τον να κοιμάται παντοτινά. Ο Δίας όμως του έδωσε το προνόμιο να μένει αγέραστος και αθάνατος, μόνον όσο κοιμάται. Με αυτό τον τρόπο, ο Ενδυμίωνας θα ζούσε μέσα στον ύπνο του για πάντα και η ερωτευμένη Σελήνη θα μπορούσε να ζεί τον έρωτά της κάθε νύχτα, μέχρι το χάραμα.

Οι Έλληνες λόγω του μύθου ονόμασαν το βουνό "Ασέληνον Όρος". Ακόμα και σήμερα, η Δυτική πλευρά της Γκιώνας, πάνω από το χωριό Συκιά, κατακρημνίζεται στην μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, έναν κάθετο βράχο 1200 μέτρων. Το ταπεινό χωριό της Συκιάς διασώζει με το όνομά του, που είναι παραφθορά της "Ισκιάς" (σκιά), τον αρχαίο μύθο. Όπως είπε κάποτε και ένας γέρος, κάτοικος των αντικριστών Βαρδουσίων "από πούσαι πδί μ; "από τη Συκιά παππού". "απ τη Σκιά πτη λούζ ο ήλιος;"

Κοντινές εξορμήσεις


Παρακείμενα γραφικά χωριά στη Συκιά είναι η Στρώμη, η Καλοσκοπή, οΠανουργιάς, η Πυρά, το Μαυρολιθάρι, η Κάτω Μουσουνίτσα, ο Αθανάσιος Διάκος και ο Κονιάκος.

Με ορμητήριο το σπίτι στη Συκιά μπορεί κάποιος να περιπλανηθεί (εκτός από τα γνωστά αξιοθέατα της περιοχής) σε κοντινές εξορμήσεις με απλό αυτοκίνητο, με αυτοκίνητο 4x4, με μοτοσυκλέτα, ή, ακόμη καλύτερα με τα πόδια, στο εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον της Γκιώνας. Η ιδανικώτερη εποχή είναι η Άνοιξη, τότε που το τοπίο είναι ανθισμένο και πραγματικά μαγευτικό.

Στα Κανάλια της Γκιώνας

Ακολουθώντας τους βατούς χωματόδρομους, ή τα ευδιάκριτα μονοπάτια, θα κάνει ωραίες βόλτες μέσα στο δάσος, ψηλά στα "Κανάλια", στα οροπέδια με τα αλπικά λιβάδια και τα κονάκια των κτηνοτρόφων που ξεκαλοκαιριάζουν εκεί, ή, στην περιοχή γύρω από το οροπέδιο στην τοθεσία "Καρούτες".

Οι πιό έμπειροι θα ακολουθήσουν με τα πόδια το ανηφορικό μονοπάτι που ξεκινάει σε 200 μέτρα από το σπίτι της Συκιάς και μετά από περίπου 2 ώρες θα φτάσουν στα εντυπωσιακά λιβάδια του "Λάζου".

Η κορυφή της Γκιώνας, Πυραμίδα (2512 μέτρα) και ο Πύργος της Γκιώνας, όπως φαίνονται από το χωριό Μουσουνίτσα

Η κορυφή της Γκιώνας, Πυραμίδα πάνω από τη Συκιά

Στάνες στη Γκιώνα

Δείτε πολλές ακόμη φωτογραφίες ΕΔΩ...Στην ενότητα μας "Μυθολογία - Μυθοϊστορία" μπορείτε να ενημερωθείτε για όσα που κυκλοφορούν.


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!grecorama.gr

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.