Η διατροφή των μοναχών Σαολίν                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Η διατροφή των μοναχών Σαολίν

..

Λόγω του Κανονισμού GDPR (EE) 2016-679 έχουμε διαγράψει τα mail σας από την λίστα RSS με τις ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων που λαμβάνατε κάθε μέρα.

Η διατροφή των μοναχών Σαολίν

H διατροφή των μοναχών του ναού Σαολίν παραδοσιακά είναι προσανατολισμένη στην υποστήριξη του δρόμου προς την πνευματική τους ολοκλήρωση. Ενώ ορισμένοι από τους κανόνες τους φαίνονται περιοριστικοί για τον σύγχρονο καθημερινό άνθρωπο, στις εντολές του ναού Σαολίν περιγράφονται οι λόγοι που πρέπει να τηρηθούν ο κάθε ένας από αυτούς τους μοναστικούς κανόνες.Στο διαιτολόγιο του ναού Σαολίν δεν επιτρέπεται η κατανάλωση σάρκας ζώων ή ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και των ψαριών. Η αυστηρή χορτοφαγική διατροφή περιορίζει επίσης τους μοναχούς σε ορισμένους τύπους λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, τόφου, σόγιας και ξηρών καρπών αλλά χωρίς καρυκεύματα ή πικάντικες σάλτσες. Η διατροφή δεν επιτρέπει επίσης τα αυγά και την κατανάλωση αλκοόλ. Μάλιστα όλα τα προϊόντα καλλιεργούνται από τους ίδιους τους μοναχούς κοντά στο μοναστήρι ώστε να υπάρχει απόλυτος έλεγχος στα προϊόντα που καταναλώνουν καθώς για τους ίδιους αυτό το έργο αποτελεί ένα τρόπο άσκησης του Βουδισμού Τσαν.

Η προετοιμασία για την έναρξη της κατάρτισης στο Σαολίν συνεπάγεται από μια σωστή διατροφή που να προετοιμάζει το φυσικό σώμα για τις ακραίες δοκιμασίες των πολεμικών τεχνών του ναού Σαολίν. Το φαγητό είναι ελαφρά μαγειρεμένο διατηρώντας όσο γίνεται τα υλικά στη φυσική τους κατάσταση. Ο έξυπνος συνδυασμός των δημητριακών με τα όσπρια παράγει ένα πολύ δυνατό κράμα πρωτεϊνών που χωρίς να επιβαρύνεται με λίπη καταφέρνει να δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα ενεργειακά αποθέματα για πολύ σκληρή και έντονη άσκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από το γεύμα μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την άσκηση, γιατί η τροφή αφομοιώνεται πολύ πολύ γρήγορα. Σαν τελικό αποτέλεσμα της σκληρής εξάσκησης και της συγκεκριμένης διατροφής είναι ένα σώμα πλήρως αποτοξινωμένο στην μέγιστη δυνατή ευεξία του.

Σχετικά με κάποια διαμάχη που περιβάλλει την έννοια της κρεατοφαγίας για τους μάχιμους μοναχούς Σαολίν πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Βουδιστικός τρόπος ζωής υπαγορεύει ξεκάθαρα ότι οι κληρικοί που διαμένουν στο ναό Σαολίν πρέπει να ακολουθούν την χορτοφαγική διατροφή. Ωστόσο, κάποιοι μοναχοί έφυγαν εθελούσια ή απεστάλησαν από το ίδιο το μοναστήρι και άνοιξαν ιδιωτικές ακαδημίες πολεμικών τεχνών ανά τον κόσμο. Αυτό το είδος των μοναχών έχουν επικεντρωθεί στην διάδοση και την εξάσκηση της πολεμικής τέχνης του ναού Σαολίν (Κουνγκ Φου). Στη μονή υπάρχει εξειδικευμένος μοναχός που είναι υπεύθυνος για τη διατροφή των υπολοίπων αλλά δεδομένου ότι αυτό δεν είναι εφικτό στη κοσμική ζωή κάποιοι μάχιμοι Σαολίν εκτός ναού ίσως έχουν χαλαρώσει τους κανόνες χορτοφαγικής δίαιτας και τους κανόνες διατροφής τους. Να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος "μοναχός Σαολίν" τυπικά δεν υφίσταται σε αυτήν την περίπτωση αλλά τον κρατούν τιμητικά λόγο του έργου της διάδοσης του Σαολίν Κουνγκ Φου.


Από τον 14ο αιώνα, οι μοναχοί Σαολίν άρχισαν να ενσωματώνουν την κινεζική λαϊκή παράδοση στη διατροφή τους που βασίζεται στην ισορροπία των "Πέντε Στοιχείων". Οι μοναχοί που εξασθενούσαν μετά από τον πολύωρο διαλογισμό ή είχαν τραυματιστεί σε μάχες εφάρμοζαν τεχνικές με αποστάγματα συγκεκριμένων ριζών και βοτάνων που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική του Βουδισμού Τσαν. Μόνο οι δάσκαλοι της ιατρικής του ναού Σαολίν και οι μαθητευόμενοί τους στις θεραπευτικές τέχνες, διατηρούν για αιώνες τις μεθόδους θεραπείας μέσω των βοτάνων, της τραυματολογίας του ναού καθώς και της σωστής διατροφής βάσει του κανόνα των "Πέντε Στοιχείων".

Παρά το γεγονός ότι η δική μας διατροφή είναι κυρίως μεσογειακή, δεν χρειάζεται να αρχίσει κανείς να τρώει κινέζικο φαγητό για να κάνει υγιεινή διατροφή, απλά πρέπει να προτιμούνται τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και μια καλή ποιότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Το φαγητό στη φυσική του κατάσταση (που δεν είναι μαγειρεμένο) επίσης είναι προτιμότερο γιατί έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Τέλος καλό είναι να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα, τα έτοιμα τρόφιμα και η ζάχαρη. Η διατροφή πρέπει να είναι λιτή και η άσκηση συχνή, με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε έναν καλό μεταβολισμό στο σώμα για να έχουμε ένα πλήρες ενεργειακό δυναμικό στις δραστηριότητές μας.

Δείτε επίσης:
Άνηθος Θεραπευτικές Ιδιότητες
Ιδιότητες Βασιλικού
Δυόσμος - Ηδύοσμος ο πιπερώδης
Το θαυματουργό σκόρδο καταπολεμά ακόμη και την ανάπτυξη κακοήθων όγκων
Το κρεμμύδι στο μικροσκόπιο

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και κοινοποιήστε το στους φίλους σας!


shaolin.com.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας στο μαιλ μας masterlista11@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε.  


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.