Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Αλχεμίλλη - Alchemila Alpina

Οικογένεια: Rosacea Γένος: Alchemilla

Η Αλχεμίλλη (Ladie's Mantle) είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό της οικογένειας των Ροδοειδών (Rosaceae), που βρίσκουμε σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και στα βουνά της Αφρικής και της Αμερικής. Έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά είδη.


Στα περισσότερα είδη τα φύλλα είναι σε σχήμα βεντάλιας με μικρά δόντια στις άκρες, ενώ καλύπτονται με μαλακές τρίχες, που τους παρέχουν ένα είδος αδιαβροχοποίησης, καθώς συγκρατούν τις σταγόνες του νερού δίχως να βρέχονται. Μικρά και έντονα κιτρινοπράσινα λουλούδια, εμφανίζονται στις συστάδες πάνω από το φύλλωμα, στα τέλη της άνοιξης.

Η Αλχεμίλλη όπως μαρτυρεί και η αγγλική της ονομασία (ο μανδύας της κυρίας) είναι βότανο που απευθύνεται σε γυναίκες, ενώ από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους είχε συνδεθεί με την Παρθένο Μαρία, καθώς παρομοίαζαν το σχήμα των φύλλων της με το μανδύα της Παναγίας. Κατά μια άποψη το όνομα της το πήρε από τους αλχημιστές του Μεσαίωνα, οι οποίοι μάζευαν τη δροσιά των φύλλων της, που τη θεωρούσαν χρήσιμη για την παρασκευή της φιλοσοφικής λίθου.

Περιέχει, μεταξύ άλλων, τανίνες, φλαβονοειδή, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, φυτοστερόλες, πτητικό έλαιο και πικρές ουσίες. Χρησιμοποιούνται όλα τα τμήματα του φυτού κομμένα.

Η Αλχεμίλλη χρησιμοποιείται σήμερα στη βοτανοθεραπεία ως εμμηναγωγό, κυρίως για την αντιμετώπιση των διαταραχών και των πόνων της περιόδου. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στην έναρξη της εμμηνορρυσίας, στις διαταραχές της (αμηνόρροια, μηνορραγία, δυσμηνόρροια, άτακτος κύκλος), αλλά και κατά την εμμηνόπαυση. Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, ενώ βοηθάει επίσης και σε περιπτώσεις χαλάρωσης των μυών του υπογαστρίου και γενικά σε παθήσεις των μυών, σε πρόπτωση της μήτρας και σε κοίλες, σε φλεγμονές της κοιλιακής χώρας κ.α. Λέγεται επίσης, ότι δρα ρυθμιστικά στις ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης.

Ουσιαστικά η Αλχεμίλλη θεωρείται ότι λειτουργεί προς τη κατεύθυνση της επαναφοράς της περιόδου στα φυσιολογικά επίπεδα ροής αίματος. Επίσης, τα σαλικυλικά οξέα που περιέχει έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες, προσφέροντας ανακούφιση από τις κράμπες που μπορεί να συνοδεύουν τις διαταραχές της περιόδου.

Όπως και τα περισσότερα βότανα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από ενοχλήσεις του πεπτικού, όπως φλόγωση στομάχου και εντέρων και γαστρίτιδα και λειτουργεί ως στυπτικό ενάντια στις διάρροιες.
Αποφύγετε το βότανο κατά την εγκυμοσύνη επειδή είναι διεγερτικό της μήτρας.

Διαβάστε επίσης:
Τριχόπτωση: καταπολέμηση με διατροφή και βότανα
Διατροφική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη
Ποιες τροφές μας βοηθούν να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά;
Δυσανεξία στην λακτόζη
Κατερίνα Μόρτογλου: Πεινάτε το βράδυ; Γιατί;

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!

alternativenaturally.com


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας εδω….