Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Aμάραντος - Ελίχρυσος - Αθάνατος Helichrysum italics - Everlasting - Immortelle

Βασιλική Κοντογιάννη, Αρωματοθεραπεύτρια

Για ιδέστε τον αμάραντο
σε τι γκρεμό φυτρώνει,
φυτρώνει μεσ' τα δύσβατα,
στις πέτρες, τα λιθάρια,
ποτέ του δεν ποτίζεται
και δεν κορφολογιέται.
Το τρών τα 'λάφια και αρρωστούν,
τ' αγρίμια και ημερεύουν.


H Δημοτική μας παράδοση, σοφή όπως πάντα, τραγούδησε με τους παραπάνω στίχους, το σπουδαίο αυτό λουλούδι.


Πριν από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το 1992, μεγάλες ποσότητες αιθερίου ελαίου ελίχρυσου, απεστάζοντο εκεί. Το χρησιμοποιούσαν τότε στην πόλη Γκράς της Γαλλίας για τον αρωματισμό καπνού. Οι αρωματοθεραπευτικές ιδιότητες του φυτού άρχισαν να γίνονται γνωστές αργότερα, δηλ. μετά την έναρξη του πολέμου. Τότε η παραγωγή του ελίχρυσου περιορίστηκε στην περιοχή της Κορσικής, ήταν όμως μικρή και δεν επαρκούσε, οπότε ανέβηκε πολύ και η τιμή του. Τα τελευταία δέκα χρόνια επανήλθε η παραγωγή από τις χώρες Κροατία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη.


Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου αποστάζεται από τις ανθισμένες κορυφές του. Τα ανθάκια του είναι μικρά κίτρινα και ο βλαστός του λεπτός σαν χάρτινος. Ευωδιάζει όπως το μέλι και διατηρείται δίχως πότισμα πολύ καιρό και αφού κοπεί. Το όνομα του, ελίχρυσος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ήλιος και χρυσός, επειδή τα ανθάκια του μοιάζουν με μικρούς χρυσούς ήλιους. Αγαπά τα αμμώδη εδάφη και έχει περιεκτικότητα σε πυρίτιο. Aνήκει στην οικογένεια asteraceae. Η εισπνοή του αιθερίου ελαίου δίνει την ταυτόχρονη αίσθηση του καθαρισμού και της ζωντάνιας.


Είναι από τα πολυτιμότερα και ακριβότερα αιθέρια έλαια με περιεκτικότητα 40-50% σε εστέρες, 30% σε σεσκιτερπένια και πάνω από 10% δικετόνες. O ελίχρυσος θεωρείται η άρνικα της αρωματοθεραπείας.

Η κύρια δράση του είναι αντιφλεγμονώδης και ηρεμιστική λόγω της παρουσίας 40% εστέρων με αντισπασμωδική και καταπραϋντική- αναλγητική δράση και επίσης ανανεωτική της κυτταρικής λειτουργίας λόγω της παρουσίας των δικετονών (τις οποίες βρίσκουμε μόνο στον ελίχρυσο).

Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου είναι θαυματουργό και απόλυτα απαλό. Βάζοντας μία σταγόνα του πάνω σε μία ματωμένη πληγή, αυτή αποστειρώνεται, επιταχύνεται η επούλωση της και σταματά ταυτόχρονα ο πόνος. Αν εφαρμοστεί αδιάλυτο πάνω σε μώλωπες, βοηθά στην επαναπορρόφηση του αίματος μέσα στους ιστούς, απομακρύνοντας και τον πόνο.

Η ανανεωτική του ιδιότητα πάνω στα κύτταρα το κάνει ανεκτίμητο σύμμαχο κατά της γήρανσης του δέρματος. Βοηθά επίσης σε περιπτώσεις ακμής, εκζέματος, δερματικών ερεθισμών, (ευρυαγγεία) ουλών και εγκαυμάτων. Μπορεί να διαλύσει ακόμη και παλιά αιματώματα. Σε περιπτώσεις φλεβίτιδας βοηθά μαζί με το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού.

Ως αντιφλεγμονώδες είναι άριστο σε αρθρίτιδες και ρευματοειδή αρθρίτιδα (μαζί με αιθέριο έλαιο γωλθερίας, μαύρου έλατου και αχιλλαίας).

Το hydrosol του ελίχρυσου σε περιπτώσεις ουλίτιδας και υποχωρούντων ούλων μπορεί να βοηθήσει ως στοματικό διάλυμα για χρονική διάρκεια έξι μηνών.

Εσωτερική χρήση hydrosol ελίχρυσου και Greenland moss (Labrador tea) διαλυμένο σε 1,1/2 λίτρο νερό σε αναλογία 2:1 (κουτ. σούπας) καθημερινά για τρείς εβδομάδες, βοηθά σημαντικά στην αποσυμφόρηση και αναγέννηση του ήπατος.

Για αναγέννηση του δέρματος: 1 ml αιθερίου ελαίου ελίχρυσου (25 σταγόνες) σε 100 ml φυτικό λάδι βάσης της επιλογής μας.

Για περιποίηση ραγάδων νέων ή παλαιότερων, ή χηλοειδών ουλών: Διαλύουμε 1 ml αιθερίου ελαίου ελίχρυσου σε 15 ml rose hip oil – λάδι άγριας τριανταφυλλιάς. Το μείγμα προστίθεται σε 84 ml φυτικό λάδι. (σύνολο 100 ml). Οπωσδήποτε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και 100% λάδι rose hip. H συνέργεια των Ω3 λιπαρών του συγκεκριμένου λαδιού με τα τερπένια του ελίχρυσου κάνουν θαύματα. Ακόμη και παλιές ουλές μπορούν να εξαφανισθούν, με τοπική χρήση 2-3 φορές ημερησίως για 1-6 μήνες.


Ο ελίχρυσος αναμιγνύεται καλά με χαμομήλι, ιεροβότανο, γεράνιο, λεβάντα, νερολί, τριαντάφυλλο, εσπεριδοειδή, βετιβέρ.
Το αρχέτυπο «ελίχρυσος» παραπέμπει στην Γαλάτεια, νύμφη της θάλασσας, Νηρηίδα, «άσπρη σαν το γάλα» όπως την υμνεί ο Οβίδιος. Η Γαλάτεια ήταν κόρη – κατά τη μυθολογία- του Νηρέα και της νύμφης Δωρίδας. Ήταν η θεά της ήρεμης θάλασσας. Αγαπούσε με πάθος ένα βοσκό τον Άκη και ζούσαν τον όμορφο έρωτα τους. Όμως την εποφθαλμιούσε και ο κύκλωπας Πολύφημος τον οποίο η κοπέλα ούτε ήθελε να αντικρύσει. Ο κύκλωπας, από τη ζήλια του σκότωσε τον Άκη ρίχνοντας του ένα μεγάλο βράχο. Τότε η Γαλάτεια θρηνούσε για καιρό στις όχθες ενός ποταμού στον οποίο οι Θεοί έστειλαν το πνεύμα του Άκη για να γίνει αθάνατος. (Υπάρχει πράγματι ποταμός Acis στην περιοχή της Σικελίας.) Η αθανασία του έρωτα των δύο αυτών πλασμάτων παραπέμπει στον ελίχρυσο. Ο Χαίντελ μας έχει δώσει την όπερα Άκης & Γαλάτεια.


Η προσωπικότητα «ελίχρυσος» δίνει τον ονειροπόλο – ευαίσθητο – φροντιστικό άνθρωπο που έχει βαθιά μέσα του τη γνώση ότι υπάρχει στον ουρανό και τη γη κάτι το οποίο δεν μπορεί να ατενιστεί μέσα από την πεπερασμένη του όραση.

Ο άνθρωπος «ελίχρυσος» είναι αυτός που θα συγχωρήσει γρήγορα ένα λάθος, θα γίνει σπουδαίος φίλος γεμάτος από αγνή αγάπη και θα είναι έμφυτη η ανάγκη του να απλώσει χέρι βοήθειας όταν κάποιος τον χρειάζεται. Θα του είναι εύκολο να κατανοήσει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων εξαιτίας της εσωτερικής του δύναμης και της ανοιχτής του καρδιάς. Είναι έτοιμος να αφουγκραστεί νέες ιδέες και να περπατήσει σε καινούργια μονοπάτια. Προχωρά πάντα μπροστά, δίχως να αναλώνεται και να κολλά στο παρελθόν, έχοντας πάντα την αίσθηση του σωστού και του λάθους. Πιθανόν να έχει τραυματιστεί ως παιδί από φαινόμενα σωματικής ή ψυχικής βίας και να κουβαλά μέσα του βαθιές πληγές που τις έχει καλά καταχωνιασμένες. Αυτές οι πληγές του δίνουν την κατανόηση προς τους άλλους.

Βλέπετε επιλέγει το δρόμο της ίασης και της ενσυναίσθησης και όχι της μεμψιμοιρίας.

Από την άλλη πλευρά η φύση τον προίκισε με μια νεανική εμφάνιση που διαρκεί και με μία καρδιά μικρού παιδιού, αγέραστη. Πολύ συχνά ο άνθρωπος αυτός διακατέχεται από θλίψη λόγω της μεγάλης γκάμας των συναισθημάτων του.
Αν καταφέρει να βγει από αυτήν μπορεί να διαπρέψει ως ηθοποιός, βγάζοντας στο επάγγελμα του όλο του το συναίσθημα.

Βιβλιογραφία:
Advanced aromatherapy by K. Schnaubelt
The healing intelligence of essential oils by K. Schnaubelt
Aromatherapy for health professionals by S.Price
Hydrosols by S.Catty
Portraits in oils by F. Mailhebiau.
Τhe fragrant mind V. WorwoodΣτην ενότητα μας "Βότανα" μπορείτε να μάθετε όλα τα μυστικά για τα βότανα και πως να έχετε πάντα υγεία χωρίς φάρμακα!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !


old.astrolife.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας εδω….