Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Κατερίνα Μόρτογλου: Πεινάτε το βράδυ; Γιατί;

Γράφει η Κατερίνα Μόρτογλου

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας (night eating syndrome NES) είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής, κατά την οποία το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου στο γενικό πληθυσμό είναι 1-2%, και είναι περισσότερο σύνηθες σε νεαρές γυναίκες.
Όσον αφορά στο ψυχολογικό υπόβαθρο, τα άτομα με NES συχνά πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη κι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης, από νευροενδοκρινικής σκοπιάς, η έκκριση ορμονών μελατονίνης και λεπτίνης, κατά τη διάρκεια της νύχτας στα άτομα αυτά, είναι μειωμένες.

Τα άτομα που πάσχουν από Ν.Ε.S.:

  1. Δεν τρώνε πρωινό και γενικά καταναλώνουν ελάχιστη τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Τουλάχιστον το 30% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης, γίνεται μετά το βραδινό φαγητό
  3. Οι νυχτερινές κρίσεις βουλιμίας, συνήθως αποτελούνται από υδατανθρακούχες τροφές και μπορεί να είναι σε πολλές δόσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  4. Τα άτομα αυτά, συνήθως πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη και η διατροφική τους συμπεριφορά αποτελεί μια επιπλέον πηγή άγχους.
  5. Έχουν γενικά δυσκολία στον ύπνο.


Τα επεισόδια νυχτερινής βουλιμίας αποτελούνται κυρίως από υδατανθρακούχες τροφές, γιατί μέσω της κατανάλωσής τους παράγεται στον εγκέφαλο σεροτονίνη-ουσία με χαλαρωτική και αντικαταθλιπτική δράση. Με άλλα λόγια, αποτελούν μια προσπάθεια του ατόμου να καταπολεμήσει μέσω του φαγητού την κακή του διάθεση.

Το σύνδρομο αυτό, πολύ συχνά συνδέεται με παχυσαρκία. Κάποιες κλινικές μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα μετά από χορήγηση αντικαταθλιπτικών, μελατονίνης, σπασμολυτικών άλλα, γενικά, η φαρμακευτική θεραπεία του συνδρόμου βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο χρειάζονται βοήθεια από ειδικό, και η αντιμετώπισή του περιλαμβάνει τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς, στενή παρακολούθηση και σωστά σχεδιασμένη διατροφή με βάση την ανακατανομή των γευμάτων και υψηλό ποσοστό υδατανθράκων.

Διαβάστε επίσης:
Συνταγές για λευκά δόντια
Κινηθείτε, ιδρώστε... κάνει καλό
Επίπεδη κοιλιά!
Πίλιγκ στο σπίτι σε λίγα λεπτά
Μύκητες των νυχιών. Θεραπεία με φυσικές μεθόδους

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" θα βρείτε αρκετές ακόμη συνταγές και πρωτότυπες ιδέες, που ωφελούν την υγεία μας!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

planitis-afroditi

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας εδω….