Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Ψωμί και δίαιτα πάνε μαζί!

Παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων, ο περισσότερος κόσμος στις μέρες μας ξεκινώντας δίαιτα αποφασίζει να αποκλείσει το ψωμί από τη διατροφή του θεωρώντας πως θα τον εμποδίσει στην απώλεια βάρους.


Ποια είναι όμως η πραγματική αλήθεια σύμφωνα με αυτή τη συνήθεια; Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Ευανθία Παγουρτζή, σύμφωνα με μία κλινική, προοπτική και τυχαιοποιημένη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε, φάνηκε πως τελικά ισχύει το αντίθετο...

Η μελέτη είχε ως στόχο να δείξει το πώς επηρεάζουν δύο διαφορετικές υποθερμιδικές δίαιτες, η μία με ψωμί και η άλλη χωρίς, το βάρος υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών.

Συγκεκριμένα, στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 122 γυναίκες άνω των 18 ετών με δείκτη μάζας σώματος 25 έως 40. Τα άτομα της μελέτης χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα παρέμβασης (ψωμί) και την ομάδα ελέγχου (όχι ψωμί). Αμφότερες οι ομάδες έλαβαν μία δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες (με ή χωρίς ψωμί), εκπαιδεύτηκαν σε θέματα διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, και τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 16 εβδομάδες.

Συνολικά 104 γυναίκες ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και οι βιοχημικοί δείκτες βελτιώθηκαν μετά την παρέμβαση, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η ομάδα που συμπεριέλαβε το ψωμί στη διατροφή της αύξησε σημαντικά την κατανάλωση δημητριακών και το συνολικό ποσοστό υδατανθράκων και μείωσε το ποσοστό των λιπαρών. Αντίθετα, η ομάδα που δεν συμπεριέλαβε το ψωμί στη διατροφή της, αύξησε τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής κατανάλωσης και της συνιστώμενης. Επίσης, η τελευταία είχε τις περισσότερες υποτροπές.

Συμπερασματικά, όταν το ψωμί περιλαμβάνεται σε μια διατροφή χαμηλή σε θερμίδες για απώλεια βάρους, τότε υπάρχει καλύτερη συμμόρφωση από τα άτομα που ακολουθούν αυτό το πλάνο διατροφής, καθώς «εγκαταλείπουν» λιγότερες συνήθειες!

Διαβάστε επίσης:
50 Τοπ συμβουλές με Βότανα και Υπερ-Τροφές που είναι στην υπηρεσία της Υγείας μας
Μέλι: Τα οφέλη του και 3 πανίσχυρες συνταγές
Πώς θα κόψεις την πείνα & όρεξη που έχεις
6 απλές συμβουλές για να μειώσετε τη ζάχαρη!
H ομορφιά ξεκινά από μέσα μας! Επιλέξτε τις κατάλληλες τροφές για ένα όμορφο και γεμάτο λάμψη δέρμα.

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!

planitis-afroditi


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας