Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Σπανάκι καρότα και βερίκοκα εχθροί της άνοιας

Ερευνητές έχουν ανακαλύψει μία σύνδεση μεταξύ των χαμηλών βιταμινών C, της καροτίνης β και της άνοιας. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως φρούτα και λαχανικά όπως το σπανάκι, τα καρότα και τα βερίκοκα μπορούν να συμβάλλουν στη μάχη κατά της άνοιας καταπολεμώντας τα καταστροφικά συμπτώματα της νόσου σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών.


Γερμανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ulm εξέτασαν τις διαφορές μεταξύ 74 ατόμων με ήπια νόσο Αλτσχάιμερ και 158 υγειών ατόμων. Οι συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 65 με 90, υποβλήθηκαν σε νευροψυχολογικές δοκιμασίες, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, υπεβλήθησαν σε αιματολογικές εξετάσεις καθώς και σε ανάλυση σωματικής μάζας.

Η ομάδα με επικεφαλής την επιδημιολόγο καθηγήτρια Gabriele Nagel και τη νευρολόγο καθηγήτρια Christine Von Arnim, βρήκε πως η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών, της βιταμίνης C και καροτίνης β ήταν σημαντικά χαμηλότερες στους ασθενείς με ήπια άνοια απ’ ότι στην ομάδα ελέγχου.

Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των ομάδων στα επίπεδα των άλλων αντιοξειδωτικών συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Ε, του λυκοπενίου και του συνένζυμου Q10.

Η Δρ. Nagel δήλωσε πως παρότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα έδειχναν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της νόσου.

«Είναι αναγκαίες διαχρονικότερες μελέτες με περισσότερους συμμετέχοντας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα ότι η βιταμίνη C και η καροτίνη β είναι σε θέση να αποτρέψουν την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ», ανέφερε. «Η βιταμίνη C εμπεριέχεται σε εσπεριδοειδή ενώ η καροτίνη β σε καρότα, σπανάκι και βερίκοκα», ολοκλήρωσε.

Τα συμπτώματα της νόσου όπως η αμνησία, η έλλειψη προσανατολισμού και η γνωστική παρακμή προκαλούνται από βλάβες στον εγκέφαλο. Αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να ερευνήσουν κατά πόσο τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν από το νευροεκφυλισμό.

Η μελέτη υποστηρίζεται από το Γερμανικό υπουργείο επιστημών και άλλους φορείς και δημοσιεύθηκε στο journal της νόσου αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης:
50 Τοπ συμβουλές με Βότανα και Υπερ-Τροφές που είναι στην υπηρεσία της Υγείας μας
Οι καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο
Αυτές είναι οι τροφές που καθαρίζουν την επιδερμίδα
Tα 24 υγιεινότερα τρόφιμα του πλανήτη
Τα σάκχαρα στη διατροφή μας

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!

epistimonikos


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας εδω….