Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Ανάπλαση Προσώπου Μιας Αρχαίας Ελληνίδας 9.000 Ετών

Φωτογραφία απο OSCAR NILSSON
Στην "ζωή" έφεραν ερευνητές μια δεκαοχτάχρονη γυναίκα, που ανασκάφηκε το κρανίο της στο σπήλαιο της Θεόπετρας των Τρικάλων το 1993 από την αρχαιολόγο Νίνα Κυπαρίσση - Αποστολίκα. Η περιοχή αυτή πριν 130.000 χρόνια συνεχώς είχε καταληφθεί απο μια κοινωνία συλλεκτών κυνηγών όπου άρχισε να καλλιεργεί τη δική της τροφή. Οι αρχαιολόγοι επέλεξαν το όνομα Αυγή επειδή έζησε στην Ελλάδα, στο τέλος της Μεσολιθικής περιόδου, της εποχής της αυγής του πολιτισμού γύρω στο 7000 π.Χ. χρονών

   Φωτογραφία απο OSCAR NILSSON
Η ολοκλήρωση της ψηφιακής ανάπλασης της Αυγής έγινε από τον καθηγητή ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος έχει ξεκινήσει αυτό το πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια, σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων και από τον Όσκαρ Νίλσον αρχαιολόγο και γλύπτη που ειδικεύεται σε ανακατασκευές.

Παρουσιάστηκε σε εκδήλωση από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα "Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού" ούτως ώστε να κατανοήσουμε περισσότερο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Ανάπλαση προσώπου μιας αρχαίας Ελληνίδας 9.000 χρονών

  Φωτογραφία απο OSCAR NILSSON
Ο κ. Παπαγρηγοράκης είπε «Έχουμε αναλύσει την Αυγή από πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες. Ορθοπεδικού, ενδοκρινολόγου, ακτινολόγου κ.ά, γιατί υπάρχουν μερικά στοιχεία που για μας ήταν πρωτόγνωρα», ο οποίος από την πλευρά του ορθοδοντικού, προσδιορίζει την ηλικία της Αυγής ως 18 ετών, αν και τα οστά της προσδιόριζαν μιας δεκαπεντάχρονης γυναίκας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπαγρηγοράκης, ο κ. Νίλσον και η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών έφεραν "πίσω στην ζωή" ένα αρχαίο πρόσωπο. Το 2010, ανακατασκεύασαν το πρόσωπο ενός εντεκάχρονου κοριτσιού από την Αθήνα που ονομάστηκε Μύρτις και έζησε γύρω στο 430 π.Χ. Το κορίτσι πέθανε από τυφοειδή πυρετό στον πολύνεκρο λιμό των Αθηνών.
                                                                      
  Φωτογραφία απο OSCAR NILSSON
Η Αυγή και η Μύρτις έχουν διαφορά μεταξύ τους σχεδόν 7000 χρόνια, αν και η Μύρτις είναι μικρό κοριτσάκι, η Αυγή έχει πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά, τα ζυγωματικά προεξέχουν, τα φρύδια φαίνονται να βαραίνουν, το πηγούνι είναι φαρδύ το ίδιο και η μύτη. Αυτό αποδεικνύει ότι μετά απο χρόνια η δομή του προσώπου φαίνεται να μαλακώνει.

Όπως είπε και ο κ. Παπαγρηγοράκης «Το κρανίο της είναι σε καλή κατάσταση και παρόλο που λείπουν κάποια δομικά στοιχεία, το αποτέλεσμα τείνει προς την πραγματικότητα. Είναι εντελώς διαφορετική από τη Μύρτιδα. Κατ' αρχήν πρόκειται για γυναίκα 18 ετών, που έζησε στη μεσολιθική εποχή. Η μορφή της, όμως δεν είναι και τόσο... εκλεπτυσμένη».

Ο κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης ασχολείται εδώ και 35 χρόνια με την έρευνα αρχαίων κρανίων. Τι έχει δηλώσει για τις ομοιότητες των αρχαίων Ελλήνων με τους σημερινούς Έλληνες; «Η πρώτη σχετική εργασία μου ήταν για το Μaster of Science από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας, με θέμα "Craniofacial Μorphology of Αncient Greeks", το οποίο κατέληγε ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ της κατατομής του νεοέλληνα (σπλαγχνικό κρανίο) και αυτής των αρχαίων προγόνων του στη διάρκεια των τελευταίων 4.000 χρόνων» Εξηγεί. Η μελέτη του αρχαιολογικού αυτού υλικού, που χρονολογείται από το 1900 π.Χ. -μεσοελλαδική εποχή- μέχρι το 300 π.Χ. περίπου, διερευνά και αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αρχαίων Ελλήνων, έτσι ώστε αυτό να συγκριθεί με το πρόσωπο του σύγχρονου Έλληνα. Επίσης γίνεται η σύγκριση με τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αρχαίων αγαλμάτων, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτά απεικονίζουν την πραγματικότητα ή μια εξιδανικευμένη μορφή της.»cyprusalive.comΣτην ενότητα μας "Αρχαίοι Έλληνες " μπορείτε να διαβάζετε και να μάθετε για τους λαμπρούς προγόνους μας!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !


mati-grnews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας εδω….