Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Καγιέν - Τσίλι - Cayenne Pepper - Capsicum annuum

Το καγιέν αποκαλείται «Ο βασιλιάς των βοτάνων», καθώς έχει βραβευτεί εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η λαϊκή παράδοση από όλο τον κόσμο έχει μετρήσει καταπληκτικά αποτελέσματα με τον απλό τρόπο που αντιμετωπίζει περίπλοκα προβλήματα υγείας.
Ο φημισμένος θεραπευτής βοτάνων Δρ. Shulze δήλωσε: "Αν μάθετε να χρησιμοποιείτε μόνο ένα βότανο στη ζωή σας, να μάθετε το πιπέρι καγιέν. Είναι το πιο ισχυρό από οποιαδήποτε άλλο."
Ειδικότερα, το καγιέν είναι καλό για την καρδιά και το κυκλοφορικό και μπορεί να είναι σωτήριο σε περίπτωση καρδιακής προσβολής.

Ο Δρ. Christopher στο κείμενο θεραπείας αναφέρει: "Σε 35 χρόνια πρακτικής, εργασίας και διδασκαλίας, δεν έχω χάσει ποτέ ασθενή από καρδιακή προσβολή σε επίσκεψη στο σπίτι και ο λόγος είναι ότι κάθε φορά που πάω - αν αναπνέει ακόμα – του δίνω ένα φλιτζάνι τσάι καγιέν (ένα κουταλάκι του γλυκού καγιέν σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό) και μέσα σε λίγα λεπτά θα έχει σηκωθεί.

Το καγιέν βοηθάει ακόμη στα παρακάτω:


 • Το καγιέν προστιθέμενο στην διατροφή βοηθάει στο ν' αποφεύγονται οι πόνοι στο στομάχι, τα αέρια και οι κράμπες. 
 • Η αγιουρβεδική και κινέζικη ιατρική συνιστά το καγιέν για τη σωστή πέψη καθώς διεγείρει τη ροή των στομαχικών εκκρίσεων και του σάλιου. 
 • Το καγιέν βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των άλλων βοτάνων. 
 • Η τοπική εφαρμογή του πιπεριού καγιέν προκαλεί ερεθισμό στην περιοχή που εφαρμόζεται και με αυτό τον τρόπο «ξεγελάμε» τα νεύρα από τους πόνους στις αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας. 
 • Το καγιέν προστεθέμενο στο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε γαργάρες και να θεραπεύσετε τον πονόλαιμο.
 • Η καψαϊκίνη στο καγιέν διεγείρει τις εκκρίσεις, οι οποίες βοηθούν στο να καθαρίσει η βλέννα από τη μύτη και τους πνεύμονες μέσω του καθαρισμού των ιγμόρειων και της εφίδρωσης. 
 • Το πιπέρι καγιέν προστιθέμενο στο τσάι είναι καλό για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. 
 • Επίσης λόγω της καψαΐνης αποτρέπει τα έλκη.
 • Όταν οποιοδήποτε μέρος του σώματος είναι άρρωστο, η ροή του αίματος στην περιοχή αυτή επηρεάζεται συνήθως. 
 • Το καγιέν βοηθά στη κατάργηση αυτού του μπλοκαρίσματος και διεγείρει τη ροή του αίματος, έτσι ώστε οι βιταμίνες να παραδίδονται σωστά σε όλες τις περιοχές του σώματος και να απομακρύνονται οι άχρηστες ουσίες.
 • Εκτός από την ικανότητα του να σταματάει τις καρδιακές προσβολές, το καγιέν βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. 
 • Το καγιέν βοηθά επίσης στη διάλυση του ινώδους που προκαλεί σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. H όσφρηση του καγιέν βοηθά στη θεραπεία των πονοκεφάλων. 
 • Η τοπική εφαρμογή της καψαϊκίνης βοηθά επίσης στην ανακούφιση τους.
 • Το καγιέν είναι μια πηγή της βήτα καροτίνης η οποία είναι χρήσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος. 
 • Η βιταμίνη Α ή βήτα καροτίνη στο πιπέρι καγιέν, παρέχει προστασία κατά της εισβολής των παθογόνων παραγόντων, βοηθώντας στην ανάπτυξη των υγιών βλεννογόνων στις ρινικές κοιλότητες, στους πνεύμονες και στο ουροποιητικό σύστημα, παρέχοντας έτσι ανοσία σε λοιμώξεις. 
 • Όταν προστίθεται στα τρόφιμα, το πιπέρι καγιέν βοηθάει στην απώλεια βάρους καθώς υποβοηθάει στη σωστή πέψη. 
 • Επίσης, μειώνει την υπερβολική όρεξη εξαιτίας της κακής απορρόφησης. 
 • Η βήτα καροτίνη που περιέχεται στο πιπέρι καγιέν λειτουργεί ως ένα καλό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει ή επισκευάζει τις βλάβες που προκλήθηκαν από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και του καρκίνου παχέως εντέρου.
 • Το καγιέν είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην ανακούφιση των διαβητικών επιπλοκών όπως η βλάβη των νεύρων και οι καρδιακές παθήσεις. 
 • Δίνει προσωρινή ανακούφιση στο πόνο από ψωρίαση, έρπη ζωστήρα, νευραλγία και πονόδοντοΤο καγιέν είναι ένα ισχυρό και καθαρό διεγερτικό που δεν έχει ναρκωτική επίδραση, αυξάνει την ισχύ του παλμού και μεταφέρει το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος, επίσης εξισορροπεί και αποκαθιστά την ισορροπία της κυκλοφορίας σε όλο το σώμα. 
 • Είναι αιμοστατικό, σταματά τη ροή του αίματος από κάποιο κόψιμο ή από κάποιο τραύμα και είναι καρδιακό τονωτικό βοηθώντας την αναδόμηση της καρδιάς.
 • Είναι αντισηπτικό καθώς σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια και είναι αντιερεθιστικό βοηθώντας στην ανακούφιση από τον πόνο, επίσης το καγιέν είναι στομαχικό καθώς βοηθά στην πέψη των τροφών, ανακουφίζει από εντερικές ζυμώσεις βοηθώντας έτσι στην αποβολή των αερίων. 
 • Είναι ένας από τους πιο δραστικούς ενισχυτές για την καρδιά γιατί τροφοδοτεί την καρδιά άμεσα και την διατηρεί σε καλή λειτουργία, λειτουργεί σαν αποφρακτικό που διαπερνά τα μπλοκαρίσματα, προσφέροντας οξυγονωμένο αίμα στο άρρωστο όργανο πολύ γρηγορότερα από οποιοδήποτε φάρμακα ή βότανο.
 • Ενδυναμώνει το θρομβολυτικό σύστημα, ανοίγει κοιλότητες και διόδους αέρα, διαλύει τις βλέννες στους πνεύμονες, δρα ως αποχρεμπτικό η αποσυμφορητικό, βοηθά στην αποφυγή της βρογχίτιδας, του εμφυσήματος και του έλκους του στομάχου. 
 • Οι περισσότερες από τις θεραπευτικές ιδιότητές του αποδίδονται στην καπσαικίνη, το συστατικό που του προσδίδει την καυτερή γεύση του. Η καπσαικίνη αποτελεί επίσης ισχυρό αναλγητικό. Όταν την εισπνέουμε ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους ενώ αν χορηγηθεί σε ενέσιμη μορφή καταπραΰνει τους πόνους των αρθρώσεων. 
 • Η πάπρικα που παράγεται από τις καυτερές κόκκινες πιπεριές εμφανίζει υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά (το φυσικό συστατικό της ασπιρίνης). Διαθέτει επίσης αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση. 
 • Η προσθήκη σάλτσας τσίλι στο φαγητό επιταχύνει το μεταβολισμό, βοηθώντας στην καύση των θερμίδων. Αντίθετα με το μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό, δε βλάπτει το στομάχι ούτε προάγει τα έλκη.
 • Το καγιέν δυναμώνει την καρδιά, μπορεί ακόμα να σταματήσει μια καρδιακή προσβολή σε εξέλιξη, αυξάνει την ροή του αίματος και καθαρίζει τις αρτηρίες, ενώ παράλληλα αναδημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια, βοηθά στην πέψη και σε στομαχικά έλκη, διεγείρει το συκώτι και βοηθά στην επούλωση της χοληδόχου κύστης, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη και μειώνει τους όγκους, επίσης είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθά στην αρθρίτιδα, μικραίνει τις αιμορροίδες, διαλύει τα τριγλυκερία, σταματά την αιμορραγία σε ανοικτή πληγή αλλά το κάψιμο θα είναι έντονο, είναι επίσης πάρα πολύ καλό αντιμυκητιακό βοηθώντας στην εξάλειψη των αποβλήτων.


Δείτε επίσης:
Κατάλογος απλών παθήσεων και ασθενειών και προτεινόμενα βότανα...
14 τροφές και βότανα για αποτοξίνωση του ήπατος!
Καλλέντουλα, ιδιότητες και Λάδι Καλέντουλας τρόπος παρασκευής
Ανθόνερο Δεντρολίβανου
Έρπης, αντιμετώπιση με φυσικές μεθόδους

Στην ενότητα μας "Βότανα" μπορείτε να μάθετε όλα τα μυστικά για τα βότανα και πως να έχετε πάντα υγεία χωρίς φάρμακα!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !


votanakaifisi.blogspot.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας εδω….