Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Οστεοπόρωση

της Ηρώς Γουνιτσιώτη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η οστεοπόρωση αποτελεί μια πάθηση των οστών που οφείλεται στη μείωση τη οστικής μάζας (πυκνότητας) κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα ανά φύλο και ηλικία. Οδηγεί σε αυξημένη ευθραυστότητα των οστών, μειωμένη ελαστικότητα και ανθεκτικότητα των οστών σε κραδασμούς και χτυπήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος κατάγματος.


Παρατηρείται κυρίως σε μεσήλικα άτομα (>50 ετών) και εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα ανάμεσα στις γυναίκες, κυρίως τις εμμηνοπαυσιακές. Φυσιολογικά, η οστική μάζα αυξάνεται σταδιακά όσο αναπτύσσεται το σώμα. Η μέγιστη οστική μάζα επιτυγχάνεται στις ηλικίες 20-30. Έπειτα, υπάρχει μια σταδιακή μείωση της με έναν ρυθμό περίπου 1% το χρόνο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Η πάθηση χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρωτοπαθή, όπου δεν υπάρχει άλλη ασθένεια και στη δευτεροπαθή όπου η οστεοπόρωση προκαλείται λόγω κάποιας άλλης πάθησης. Η δευτεροπαθής οστεοπόρωση οφείλεται πάντοτε από κάποια υποκείμενη πάθηση, όπως είναι τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, ο υπερθυρεοειδισμός, η χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων κ.ά.

Παράγοντες που έχει φανεί ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και αυξάνουν έμμεσα ή άμεσα τον κίνδυνο είναι:

  • Η ανεπαρκής λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D
  • Το κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση το αλκοόλ, καφέ ή τσαγιού
  • Η εμμηνόπαυση
  • Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών (κυρίως ζωικής προέλευσης)
  • Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα – ακινησία
  • Θρεπτικά συστατικά και οστεοπόρωση

Καθώς τα οστά αποτελούν ένα δυναμικό σύστημα που αλλάζει συνεχώς, πρέπει να υπάρχει επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε όλα τα στάδια ζωής. Το ασβέστιο αποτελεί το κυριότερο συστατικό των οστών. Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου κατά στην ανάπτυξη και κυρίως μέχρι να επιτευχθεί η μέγιστη οστική πυκνότητα, είναι απαραίτητη για μια υγιή οστική μάζας.

Η σωστή απορρόφηση και μεταβολισμός του ασβεστίου προϋποθέτει επαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, πρωτεΐνης, μαγνησίου, βιταμίνης Κ, φωσφόρου καθώς βιταμίνης C καθώς το καθένα επιδρά σε διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια είτε βοηθώντας τη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά ή την καλή απορρόφησή του για οστική ανάπτυξη. Όταν τα οστά δέχονται πιέσεις κυρίως λόγω κρούσεων κινητοποιούνται και ενισχύονται ώστε να είναι πιο ανθεκτικά.

Η αερόβια άσκηση, τρέξιμο ή ζωηρό περπάτημα καθώς και οι ασκήσεις αντίστασης βοηθούν σημαντικά στην αύξηση της οστικής μάζας

Διάγνωση και θεραπεία της πάθησης
Η διάγνωση γίνεται με τη μέθοδο της οστεοπυκνομετρίας (DEXA), όπου και μπορεί να υπολογιστεί η οστική πυκνότητα. Η θεραπεία συνίσταται από 3 βασικούς άξονες, φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει συνήθως πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνη D, κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

Διαβάστε επίσης:
Τριχόπτωση: καταπολέμηση με διατροφή και βότανα
Διατροφική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη
Ποιες τροφές μας βοηθούν να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά;
Δυσανεξία στην λακτόζη
Κατερίνα Μόρτογλου: Πεινάτε το βράδυ; Γιατί;

Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!

mednutrition.gr


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας εδω….