Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Αλτσχάιμερ: Φυσικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Από: physia.gr

Εναλλακτικά μέσα με προστατευτική και θεραπευτική επίδραση απέναντι στη νόσο


Το τσάι του βουνού είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μία προοδευτική μορφή άνοιας η οποία επηρεάζει συνήθως άτομα άνω των 65 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

Αν και οι επιστήμονες λένε ότι δεν γνωρίζει κανένας τις ακριβείς αιτίες της άνοιας, οι φυσικοί θεραπευτές πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, τοξίνες και διατροφικές ελλείψεις.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στη μνήμη πρόσφατων γεγονότων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ είναι σποραδικής εμφάνισης, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια δεν είναι κληρονομική, αν και κάποια γονίδια μπορεί να λειτουργούν ως παράγοντες κινδύνου. Η διάρκεια της ασθένειας ποικίλλει και βαθμιαία οι σωματικές λειτουργίες μειώνονται. Η έρευνα δείχνει ότι η ασθένεια συνδέεται με πλάκες στον εγκέφαλο. Αν και γενικά θεωρείται ότι η ασθένεια αυτή δεν θεραπεύεται, η φυσική ιατρική παρουσιάζει περιπτώσεις αποτελεσματικής θεραπείας.

Βότανα

Τσάι του βουνού
Το τσάι του βουνού, ή αλλιώς σιδερίτης ή μαλωτήρα, μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η αποτελεσματικότητα του σιδερίτη σε περιπτώσεις αλτσχάιμερ, έχει διερευνηθεί απο ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Jens Pahnke, καθηγητή της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Όσλο και προϊστάμενο του τμήματος νευροπαθολογίας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Όσλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν οτι η χορήγηση του βοτάνου αυτού σε ποντίκια για διάστημα 25 ημερών, περιορίζει τη βλάβη του εγκεφάλου σε ποσοστό που αγγίζει το 80%. Η αποτελεσματικότητα του σιδερίτη δοκιμάστηκε όμως και σε ανθρώπους, στους οποίους σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση και σταθεροποίηση της ασθένειας σε χαμηλότερα επίπεδα μετά απο καθημερινή κατανάλωση του τσαγιού για έξι μήνες.

Η ερευνητική ομάδα έχει εξετάσει συγκεκριμένα τα είδη Sideritis euboea (Σιδηρίτης η ευβοϊκή ή τσάι της Εύβοιας) και Sideritis scardica (Σιδηρίτης η σκαρδική ή τσάι του Ολύμπου), το τσάι το οποίο συνιστούν να καταναλώνεται καθημερινά ζεστό ή και κρύο. Προτείνουν μάλιστα να χρησιμοποιείται και από άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει αλτσχάιμερ, τονίζοντας τη σημασία της προληπτικής δράσης ενάντια στη νόσο.

Διαβάστε επίσης: Τσάι του βουνού

Μελισσόχορτο - Φασκόμηλο
Σε μελέτη του University of Newcastle, φάνηκε ότι το μελισσόχορτο μπορεί να βοηθήσει τη γνωστική λειτουργία, ενώ και το φασκόμηλο αναστέλλει την ακετυλχολινεστεράση, με τρόπο παρόμοιο με το φάρμακο του Αλτσχάιμερ Aricept.

Διαβάστε επίσης: Μελισσόχορτο: Μοναδική γεύση και άρωμα

Ginseng
To American ginseng μείωσε τον κυτταρικό θάνατο στη νόσο του Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα.

Διαβάστε επίσης: Το Αλτσχάϊμερ είναι… μεταδοτικό

Κανέλα
Η κανέλα μειώνει την αρτηριακή πλάκα και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία. Έτσι διευκολυνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνεται η μνήμη. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer;s Disease αναφέρθηκε ότι συστατικά του εκχυλίσματος κανέλας, βοήθησαν να σταματήσει η δυσλειτουργία και η αποσύνθεση της πρωτεϊνης Tau.

Επίσης η κανέλα βοηθά να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, ρυθμίζοντας στον εγκέφαλο τη δραστηριότητα της ινσουλίνης.

Είναι σημαντικό όμως να χρησιμοποιείται η αυθεντική κανέλα Κεϋλάνης (η οποία πωλείται σε ειδικά καταστήματα μπαχαρικών και βοτάνων) και όχι η φθηνή κανέλα Κασσία των σούπερ μάρκετς. Επίσης η κανέλα εκτός από σκόνη διατίθεται και σε κάψουλες.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί οτι στην περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις κανέλας, επειδή διεγείρουν τη μήτρα.

Διαβάστε επίσης: Κανέλα για πλούσια χείλη, μακριά μαλλιά, κοφτερό μυαλό και όχι μόνο

Η υπέρταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλτσχάιμερ

Κουρκουμάς
Υπαρχουν κλινικές ενδείξεις, ότι ο κουρκουμάς λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, από την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά,ίσως ενεργούν με τρόπο παρόμοιο με τη φαρμακευτική ετανερσέπτη.

Οι ενώσεις που περιέχονται σε αυτόν τον καθιστούν αποτελεσματικό ενάντια σε νευρολογικές βλάβες.

Στη μεγάλη κατανάλωση κουρκουμά στην Ινδία, ίσως οφείλεται το ότι η χώρα αυτή έχει τη χαμηλότερη από τον μέσο όρο συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και ήδη αυτό το στοιχείο ώθησε τους ερευνητές να εξετάσουν την πιθανότητα αυτή.

Σύμφωνα με συνεργατική έρευνα Φαρμακευτικών Επιστημών και του Τμήματος Φαρμακευτικής Χημείας και Φαρμακογνωσίας Κολλεγίου Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊς, η οποία δημοσιεύθηκε το 2002, ο κουρκουμάς προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από την προσβολή του βήτα- αμυλοειδούς.

Διαβάστε επίσης: Κουρκουμάς: Ένα μπαχαρικό - θησαυρός για την υγεία μας

Gingo Biloba
Tο εκχύλισμα του Gingo Biloba είναι χρήσιμο στην αγωγή της νόσου του Αλτσχάιμερ και στη μείωση της γνωστικής εξασθένισης.

Το βότανο αυτό βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος κυριως στον εγκέφαλο , προστατεύει τα αγγεία και τον εγκέφαλο, είναι αντιοξειδωτικό και αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης.

Διαβάστε επίσης: Ginkgo Biloba – Τζίνκο Μπιλόμπα

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νόσου, βοηθώντας στην αποβολή των τοξινών από το σώμα και εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης.

Διαβάστε επίσης: Κάνει θαύματα και στο Αλτσχάιμερ, το τσάι του Ολύμπου

Βιταμίνες

Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στη μείωση της ομοκυστεϊνης, η οποία οδηγεί σε άνοια. Επίσης βοηθούν στον σχηματισμό νευροδιαβιβαστών,οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η βιταμίνη Β12 ιδιαίτερα, βοηθά στην αποκατάσταση των νευρικών οδών στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες διατροφικές πηγές των βιταμινών - Β

Βιταμίνη D
H βιταμίνη D προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφαλου . Επίσης η βιταμίνη αυτή διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ουσιαστικής σημασίας στην περίπτωση της άνοιας.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη D: Γιατί είναι τόσο απαραίτητη και από που θα τη λάβετε;

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη αυτή προστατεύει και βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου. Σύμφωνα με μελέτη του 1997 η οποία είχε δημοσιευθεί στο New England Journal of Medicine, η χορήγηση μεγαλων δόσεων (2000 ΙU ) βιταμίνης Ε ημερησίως σε ασθενείς με μέτριας σοβαρότητας Αλτσχάιμερ, επιβράδυνε σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνες που ενισχύουν τη μνήμη

Βιταμίνη Κ2
Η βιταμίνη Κ2 έχει ευεργετική επίδραση σε νευρώνες με δυσλειτουργίες των μιτοχονδρίων, που δημιουργούνται λόγω ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Η Κ2 βελτιώνει την κατάσταση των ασθενών. Στα συμπεράσματα αυτά οδήγησε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στην επιθεώρηση Science.
Ειδικά η νιασίνη (Βιτ. Β3) προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάϊμερ. Τα άτομα με την χαμηλότερη πρόσληψη νιασίνης απο την διατροφή τους παρουσίαζαν 85% υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάϊμερ σε σύγκριση με αυτά που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη.

Διαβάστε επίσης: Τι λένε οι ειδικοί για να βελτιώσετε την μνήμη σας

Διατροφή

  • Πρέπει να αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, αυγών, ελαιολάδου, κρέατος και βουτύρου.
  • Ο εγκέφαλος χρειάζεται θρεπτικά λίπη. Οι δίαιτες οι οποίες είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ειδικά σε αυτή την περίπτωση δεν είναι καλές για τον εγκέφαλo. Τα άτομα με απώλεια μνήμης, πρέπει να μην αποφεύγουν την κατανάλωση φρέσκων αυγών και σχετικών τροφών, εάν θέλουν να επανακάμψει η μνήμη τους (συμβουλευτείτε σχετικά και τον γιατρό σας).
  • Επιστημονικές δοκιμές για την βελτίωση της μνήμης στους ηλικιωμένους, έχουν δείξει ότι τα αυγά και άλλα τρόφιμα με καλά λιπαρά βοηθούν στη βελτίωση και επανάκαμψη της μνήμης.
  • Έχει αποδειχθεί ότι το λυκοπένιο συμβάλλει στην προστασία από το Αλτσχάϊμερ ή άλλες μορφές άνοιας. Το λυκοπένιο βρίσκεται σε τροφές όπως η ντομάτα, το καρπούζι, η φράουλα, η παπάγια κ.α.
  • Οι χυμοί φρούτων και τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλα, σολομός, ρέγγα) βοηθούν πολύ τον εγκέφαλο.
  • Αντιθέτως πρέπει να αποφεύγονται τα τρανς λιπαρά, οι μαργαρίνες, η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, η γλουτένη, τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά και το νερό της βρύσης (να προτιμάται το φιλτραρισμένο).

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο κάνοντας κλικ Εδώ...Δείτε επίσης:
Παρασκευή γιατρικών από βότανα - Κρέμα
Ρόφημα μαϊντανού για αποκατάσταση - τόνωση ολόκληρου του οργανισμού, απώλεια βάρους, κατά της κυτταρίτιδας!
Τα βότανα στη θεραπεία των αιμορροΐδων
Αγριοκύμινο - Κάρο το κάρβο - Carum carvi

Στην ενότητα μας "Βότανα" μπορείτε να μάθετε όλα τα μυστικά για τα βότανα και πως να έχετε πάντα υγεία χωρίς φάρμακα!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !


physia.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας εδω….