Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία, και
όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.

Πλούταρχος

Breaking News

Κερί μέλισσας, Ιδιότητες, Χρήσεις και 4 συνταγές

Το φυσικό κερί αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο μελισσοκομικό προϊόν από οικονομικής πλευράς. Αποτελεί ένα θαυματουργό προϊόν της μέλισσας και οι χρήσεις του στη φαρμακευτική, κοσμετολογία και αλλού, είναι ποικίλες.


Παράγεται από ειδικούς αδένες της μέλισσας και εξυπηρετεί, βασικά, δυο σκοπούς.

Ο πρώτος είναι η κατασκευή των εξαγωνικών κελιών, στα οποία αποθηκεύει μέλι, γύρη και βασιλικό πολτό και
ο δεύτερος είναι για την επιδιόρθωση ρωγμών και οπών που ενδεχομένως έχει το μελίσσι σε συνδυασμό με την πρόπολη.
Χονδρικά, μια κέρινη δομή 20gr μπορεί να αντέξει το βάρος 1000gr μελιού. Το κερί έχει ένα εύρος χρωμάτων, πρακτικά, από ανοικτό κίτρινο μέχρι σκουρόχρωμο ωχρό/καφέ ανάλογα με την ποιότητά του και την ποσότητα ξενών προσμείξεων που μπορεί να περιέχει. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι τόσο το καλύτερο.

Διαβάστε επίσης: Κάνε το μέλι γιατρικό

Χημική Σύσταση κεριού

Η πλήρης χημική σύσταση του κεριού είναι ακόμη άγνωστη. Παρόλα αυτά, πολλές γνωστές ουσίες έχουν αναγνωριστεί, όπως διαφόρων ειδών εστέρες, υδρογονανθρακες, οξέα, αλκοόλες κ.α.

Το σημείο βρασμού του κεριού, χοντρικά, είναι περίπου στους 65οC και η πυκνότητα του στου 15οC είναι περίπου 0,96gr/ml. Το κερί δεν θα πρέπει να θερμαίνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 85οC, ενώ η έκθεση του σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό.

Το κερί είναι χημικώς αδρανές υλικό και παρουσιάζει μεγάλη πλαστικότητα, ειδικά πάνω από τους 30ο C. Η πλαστικότητα αυτή εξαρτάται από την καθαρότητα του και από την ποικιλία της μέλισσας που το παρήγαγε. Είναι αδιάλυτο στο νερό, και ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ισχυρά οξέα. Ως εκ τούτου, δύσκολα αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό κατά την πέψη. Είναι διαλυτό στην αιθυλική αλκοόλη και στα λιπαρά οξέα με ταυτόχρονη θέρμανση.

Διαβάστε επίσης: Η συνταγή για τη διάσημη μαγική κεραλοιφή ή κηραλοιφή!

Πως παράγεται

Το κερί παράγεται από τις νεαρές εργάτριες μέλισσες, ηλικίας 23 βδομάδων, και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρηθρών, έπειτα από ζύμωση με εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων.

Το κερί παράγεται υπό μορφή λεπιών και αρχικά έχει χρώμα λευκό. Το κίτρινο χρώμα των κηρηθρών οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχει η γύρη. Γίνεται, επίσης, όλο και σκουρόχρωμο, καθώς ενσωματώνει σκόνη, πρόπολη και άλλα υπολείμματα από το μελίσσι ή ανεμοφύλλη γύρη.

Το φυσικό κερί μέλισσας έχει τις εξής θαυματουργές ιδιότητες:

• Αντισηπτικές
• Αντιφλεγμονώδεις
• Μαλακτικές
• Επουλωτικές
• Βοηθά το δέρμα να αποκτήσει απαλή και ελαστική δομή

Πως χρησιμοποιείται

Το κερί των μελισσών χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες για την παραγωγή καλλυντικών, κεριών και φύλλων κηρήθρας. Φυσικό κερί μελισσών περιέχουν πολλές κρέμες προσώπου και χεριών, αλοιφές, λοσιόν, οδοντόπαστες, μαστίχες, αντηλιακά κ.α.

Το κερί που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της κηραλοιφής είναι το κερί που παίρνουμε από ξύσμα τρύγου. Είναι το πιο καθαρό και με τα περισσότερα συστατικά κερί. Είναι κερί το οποίο το παράγει καθαρά και μόνο η μέλισσα και είναι το πολύ τριών μηνών κερί. Όλα τα άλλα κεριά είναι δουλεμένα και χρησιμοποιημένα τουλάχιστον τρία χρόνια με αποτέλεσμα να χάνει μέρος από την ποιότητά και τα ευεργετικά του συστατικά.

Διαβάστε επίσης: Η μαγική κηραλοιφή για το σύγκαμα

Θεραπευτικές ενδείξεις

Βοηθά στη θεραπεία της αρθρίτιδας, στις ωτίτιδες τις φλεγμονές της ρινικής περιοχής, τις δερματοπάθειες και το βρογχικό άσθμα. Στην κοσμετολογία χρησιμοποιείται μέσα σε κρέμες προσώπου και αλοιφές, ενώ βοηθά στη φροντίδα του ταλαιπωρημένου από τον ήλιο, τη σκόνη και τη ρύπανση δέρματος, προστατεύοντας το από την πρόωρη γήρανση.

Μαλακώνει την επιδερμίδα και είναι κατάλληλο για άτομα με ξερό, ευερέθιστο ή πολύ ευαίσθητο δέρμα. Συνίσταται για την επούλωση πληγών και ελκών και χρησιμοποιείται ως έμπλαστρο στις ρευματοπάθειες και στις νευραλγίες και ως αντιφλεγμονώδες.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σαν πρόχειρο σφράγισμα σε δόντι αν σας έχει φύγει το δικό σας, μέχρι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο!

Το κερί χρησιμοποιήθηκε φαρμακευτικά για την χρόνια μαστίτιδα, το έκζεμα, την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών, την δερματίτιδα, την θυλακίτιδα, τα σπυριά του δέρματος, την τερηδόνα και την ουλίτιδα.

Το κερί μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την μεταφορά και σταδιακή αποδέσμευση αιθερίων ελαίων και πρόπολης στον οργανισμοί. Το κερί αφομοιώνεται σε πολύ μικρο βαθμό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλα αυτά, χρησιμοποιείται σε πρωτόκολλα καθαρισμού του εντέρου, συνήθως μαζί με αιθέρια έλαια, γύρη και πρόπολη.

Διαβάστε επίσης: 3 θαυματουργά γιατροσόφια από μέλι

Έχει βρεθεί πως το κερί που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για να καλύψουν το ώριμο μέλι διαθέτει αντιβιοτικές ουσίες που το καθιστούν ικανό να συντηρεί το μελί. Το κερί χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμάκων σε μορφή κάψουλα βραδείας απορρόφησης.

Το κερί χρησιμοποιείται στην βιομηχανία καλλυντικών, βελτιώνοντας τις ιδιότητες τους και βελτιώνοντας την σταθερότητα τους. Χρησιμοποιείται σε αποσμητικά, οδοντόπαστες, σαπούνια, κρέμες ξυρίσματος, κρέμες σώματος και προσώπου, αντηλιακές λοσιόν κ.α. Το κερί χρησιμοποιείται, επίσης, στη βιομηχανία βερνικιών και λιπαντικών.
Χίλιες φορές να επιλέγουμε προϊόντα περιποίησης που βασίζονται σε φυσικές πρώτες ύλες

4 μαγικές κρέμες με το κερί της μέλισσας

Οι μέλισσες μπορεί να το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα κελιά της κηρήθρας τους, εμείς όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κερί τους για να φτιάξουμε εξαιρετικής ποιότητας καλλυντικά. Απλώς ακολούθησε τις οδηγίες της κ. Δήμητρας Γουλά, προσωπολόγου – αισθητικού.

Αν και η πλήρης χημική σύσταση του κεριού είναι ακόμα άγνωστη, εντούτοις έχουν αναγνωριστεί οι μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές και επουλωτικές του ιδιότητες, οι οποίες εν μέρει οφείλονται και στις μικροποσότητες πρόπολης που τοποθετούν οι μέλισσες σε κάθε κελί της κηρήθρας.

Διαβάστε επίσης: Μέλι: Το τέλειο αντιβιοτικό που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά

Γι’ αυτό και το κερί της μέλισσας αναδεικνύεται σε μοναδικό σύμμαχο της υγείας και της ομορφιάς μας.

Πού χρησιμοποιείται;

Το κερί της μέλισσας, χάρη στις αναπλαστικές και ενυδατικές του ιδιότητες, βοηθά το δέρμα να έχει απαλή και ελαστική δομή, καταπραΰνει εγκαύματα και τραυματισμούς και συγκρατεί την υγρασία στα κύτταρα χωρίς να κλείνει τους πόρους.

Χρειάζεται όμως προσοχή όταν το χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας: Πρέπει να το ζεσταίνεις σε μπεν μαρί σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε η τήξη του να γίνεται με αργό ρυθμό και όχι πάνω από τη θερμοκρασία των 85° C.

Διαβάστε επίσης: Η πρόπολη αναστέλλει τους καρκινικούς όγκους

Ενυδατικό βούτυρο για τις ραγάδες:

Αποτρέπει τη δημιουργία ραγάδων, ενώ βελτιώνει σημαντικά αυτές που υπάρχουν ήδη.

Θα χρειαστείς: 1 κ.σ. κερί μέλισσας, 200 ml λάδι αχιλλέας, 1 πρέζα μαγιά μπίρας.

Λιπ γκλος για ταλαιπωρημένα χείλη:

Αποτρέπει το ξεφλούδισμα, χαρίζει λάμψη.

Θα χρειαστείς: 1 κ.γ. κερί μέλισσας, 10 ml λάδι τριανταφυλλιάς, κάψουλες βιταμίνης Ε, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Διαβάστε επίσης: Δείτε αρκετες Χρήσεις για την θαυματουργη Προπόλη!!!

Ενυδατικό βούτυρο ιδανικό για τα χέρια:

Αναδομεί τα ταλαιπωρημένα χέρια.

Θα χρειαστείς: Κερί μέλισσας, αμυγδαλέλαιο, αιθέριο έλαιο λεμονιού.

Παρασκευή (κοινή και για τις 3 συνταγές):

Ζεσταίνεις το κερί. Μόλις λιώσει ρίχνεις τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις. Αποθηκεύεις σε γυάλινο βαζάκι. Αφού κρυώσει το χρησιμοποιείς όπως και τα ανάλογα προϊόντα του εμπορίου.

Ό, τι καλύτερο!

Διαβάστε επίσης: Η Κρέμα του Κλαύδιου Γαληνού σπουδαίου ιατρού της αρχαιότητας!!!

Κρύα κρέμα του Γαληνού:

Ίσως αυτή η απλή συνταγή που έρχεται από την αρχαιότητα σε βοηθήσει να λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης.

Υλικά:

4 κουταλιές ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης), κούπα νερό πηγής (ή εμφιαλωμένο), 1 κ.σ. κερί μέλισσας, 1 κ.σ. ροδόνερο και αρκετά ροδοπέταλα.

Παρασκευή:

Βάλε το ελαιόλαδο σε μπεν μαρί και ζέστανέ το καλά. Ρίξε όσα πιο πολλά ροδοπέταλα χωρούν. Όταν το μείγμα κρυώσει, βάλε το σε αποστειρωμένο βάζο με πώμα και άφησέ το για επτά ημέρες. Στη συνέχεια το στραγγίζεις και φυλάς το μείγμα σε γυάλινο μπουκάλι.

Για να φτιάξεις την κρύα κρέμα ζεσταίνεις πρώτα το κερί μέλισσας σε μπεν μαρί μέχρι να γίνει διάφανο και προσθέτεις το λάδι. Το βγάζεις από τη φωτιά και ανακατεύεις. Αφού κρυώσει προσθέτεις σιγά σιγά το ροδόνερο, μέχρι η κρέμα να αποκτήσει τη ρευστότητα που θέλεις. Αποθηκεύεις την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι.

Σχόλιο Από Πηγή άρθου: «Τροφή»: Διαθέτω ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ προϊόντα περιποίησης (γαλάκτωμα, scrub-πίλινγκ, κρέμες προσώπου-ματιών) ΧΩΡΊΣ paraben, σιλικόνη, συνθετικά αρώματα, χρωστικές, άλατα αλουμινίου, εννοείται, φτιαγμένες με υαλουρονικό και υπερτροφές όπως Ρόδι, Σπιρουλίνα, Αλόη, Βιταμίνη Ε, Βερύκοκκο, Πρόπολη, Μαστίχα Χίου κ.α.

Τέλος διαθέτω και φυτικά βλαστοκύτταρα με υαλουρονικό, το οποίο είναι προϊόν μελέτης του πανεπιστημίου Αθηνών: Φυτικά βλαστοκύτταρα για φυσικό λίφτινγκ και αντιγήρανση

Τα δραστικά αυτά συστατικά συνδυάζονται μεταξύ τους με τρόπο ώστε να σας προσφέρουν ανανεωμένη, υγιή όψη και νεανική επιδερμίδα. Έτσι είμαι σε θέση να εγγυηθώ και για την ασφάλεια, αλλά και για την δραστικότητα τους.

Όσοι ενδιαφέρεστε, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com


Δείτε επίσης:
Viagra εντελώς βιολογικό!
Ιδιότητες από το λάδι του βοτάνου Αμαμελίδα
10 Χρήσεις για την υπέροχη Λεβάντα
Ισχυρή καλλυντική κρέμα χεριών με έλαιο ρίγανης
Yogi Tea!!! Το περίφημο τσάι του Yogi Bhajan, δείτε πως φτιάχνεται

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" θα βρείτε αρκετές ακόμη συνταγές και πρωτότυπες ιδέες, που ωφελούν την υγεία μας!!

proionta-tis-fisis.com


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας εδω….